Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

 

  1. Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

H Πανελλήνια ΄Ένωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές αποζημιώσεις ιδρύθηκε την 1-2-1997. Είναι ένωση προσώπων του άρθρου 107 του Α.Κ. και λειτουργεί στα πλαίσια   του άρθρου 12 του Συντάγματος και του Κώδικα Δικηγόρων. Η Π.Ε.Δ.  έχει   μέλη  δικηγόρους από  45 δικηγορικούς συλλόγους  της Ελλάδας( συμπεριλαμβανομένων και   10 δικηγορικών συλλόγων,  που οι ίδιοι  κατέθεσαν αγωγές με δικηγόρους της δύναμής τους )  και οι οποίοι δικηγόροι και δικηγορικοί σύλλογοι  το 1995 και  λίγο αργότερα κατέθεσαν  σε 50 Ελληνικά Πρωτοδικεία πολλές δεκάδες χιλιάδες αγωγές ( την συντριπτική πλειοψηφία των αγωγών που κατατέθηκαν) και σήκωσαν το  βάρος της δικαστικής αντιπαράθεσης με το Γερμανικό Δημόσιο μέχρι την έκδοση της αριθ. 6/2002 απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου         ( Α.Ε.Δ).

Στα 22 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ε.Δ. οι δικηγόροι –μέλη της Π.Ε.Δ. λειτουργούν και ενεργούν  μακρυά από οποιεσδήποτε άλλες λογικές ,από πολιτικούς και άλλους διαγκωνισμούς ,με αποκλειστικό γνώμονα το ΧΡΕΟΣ προς την Πατρίδα και προς εκείνους που προμάχησαν και έπεσαν .Αγωνίζονται μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας επάνω στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Οι    ΄΄Γερμανικές Οφειλές ΄΄ προς την Ελλάδα είναι κυρίως τέσσερις:

1. Οι Γερμανικές Επανορθώσεις για την καταστροφή των υλικών υποδομών και περιουσίας του Ελληνικού Κράτους.

2.Το  Κατοχικό Αναγκαστικό Δάνειο ( Κ.Α.Δ.) .

3. Η επιστροφή των κλεμμένων και διαρπαγμένων αρχαιοτήτων και άλλων θησαυρών. Φορέας διεκδίκησης αυτών των οφειλών είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

4. Οι Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους, φορέας διεκδίκησης αποζημίωσης των οποίων είναι   τα ίδια τα θύματα και οικογένειές τους.                Αυτό είναι το λεγόμενο ΄΄τετράπτυχο ΄΄ των Γερμανικών Οφειλών και αποφασίσθηκε να διεκδικηθεί  ΄΄ενιαία και αδιάσπαστα ΄΄.

Η ενιαία διεκδίκηση  του ΄΄τετράπτυχου ΄΄ είναι αποφασισμένη από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών,΄Αμυνας και Οικονομικών στις κοινές συνεδριάσεις τους την  20-3-2012 και 28-3-2012 και στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής  την 10-3-2015.

Το αδιάσπαστο της διεκδίκησης του ΄΄τετράπτυχου ΄΄ αναφέρεται επίσης ρητά στην αρχή της  από 18-7-2016 ΔΗΛΩΣΗΣ της Νέας Δημοκρατίας, δια των 5 βουλευτών της που μετείχαν στην Διακομματική Επιτροπή υπό την προεδρεία του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη (σελίδα 91  της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές ).-

Ως Πανελλήνια ΄Ενωση Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.)  έχουμε  πολλές φορές τονίσει ότι η ΕΚΘΕΣΗ  του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( Γ.Λ.Κ.) που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο του 2015 ,  διαχωρίζει από το ΄΄τετράπτυχο ΄΄  και δεν υπολογίζει και δεν περιλαμβάνει  σε αυτό τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους.  Στην  ΕΚΘΕΣΗ  αυτή του  Γ.Λ.Κ. και  στις 193 σελίδες της    ελάχιστες  αόριστες  παράγραφοι   αναφέρονται  στις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και  οικογένειές τους.

Η από  από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της ΄΄ Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ΄΄   ακολούθησε την ΕΚΘΕΣΗ του Γ.Λ.Κ.   ΄Εχει τεράστια κενά και  ελλείψεις, αλλά και άγεται σε  εσφαλμένα συμπεράσματα,  σχετικά με τις αξιώσεις αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και των οικογενειών τους . Σύμφωνα με  την από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ  της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής ( σελίδα 47) ΄΄Ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων  των ιδιωτών δεν είναι ευχερής ΄΄ !.. .

Γιαυτό η ΠΕΔ  από την δημοσίευση της ΕΚΘΕΣΗ αυτής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής    αναφέρθηκε επανειλημμένα  και δημόσια  στην αναγκαιότητα αυτές οι ελλείψεις να συμπληρωθούν και να διορθωθούν ΠΡΙΝ από την έγκριση της σχετικής ΕΚΘΕΣΗΣ από την Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού αν εγκριθεί ως έχει η  ΕΚΘΕΣΗ  αυτή,  θα επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις σχετικές αξιώσεις αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και των συγγενών τους, τόσο στις επικείμενες διμερείς διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, όσο και στον πιθανό δικαστικό αγώνα που θα ακολουθήσει στα διεθνή fora.

Οι αξιώσεις αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και των συγγενών τους θα πρέπει να προηγούνται εν συγκρίσει με τις λοιπές διεκδικήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας (κατοχικό δάνειο, καταστροφή κρατικών υποδομών, κλεμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί κ.ά.), αφού οι αποζημιώσεις προς τα θύματα αφορούν στην αναγνωρισμένη διεθνώς, ως ύψιστη οικουμενική αξία της ανθρώπινης ζωής.

Δεν ασχολείται η από 27-7-2016  ΕΚΘΕΣΗ αυτή  της Διακομματικής Επιτροπής  και δεν υπολογίζει τις αποζημιώσεις προς τους ΄Έλληνες θύματα και τις οικογένειάς τους, όταν  οι νεκροί   του πολέμου και της Κατοχής, σύμφωνα με την  ΕΚΘΕΣΗ του Γ.Λ.Κ. ( σελ. 142) ανέρχονται σε   588.000,οι τραυματίες και ανάπηροι σε  850.ΟΟΟ ,ήτοι συνολικά σε 1.438.000 ή το 20%  του πληθυσμού της Ελλάδας πριν την έναρξη του πολέμου το 1940,τα  δε πυρπολημένα, καμένα και κατεστραμμένα χωριά και πόλεις  ανέρχονται σε 3.700 και τα κατεστραμμένα και βλαβέντα σπίτια σε 408.000 .

Χώρια οι  φυλακίσεις, αιχμαλωσίες, ομηρίες, εγκλεισμοί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτοπίσεις, βασανισμοί, αναγκαστικές εργασίες,  εμπρησμοί οικιών  ,οικοσκευών, επιπλώσεων, αρπαγές και απώλειες από τους εμπρησμούς  χρυσαφικών, τιμαλφών κ.λ.π. αντικειμένων των οικιών, δηώσεις, λεηλασίες, διαρπαγές, επιτάξεις, απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση, πάσης φύσεως καταστροφές ιδιωτικής περιουσίας και βλάβης,  αρπαγή ζωικού πληθυσμού, φυτικής παραγωγής ,τεράστιες  υλικές ζημίες, πληθωρισμένο κατοχικό νόμισμα, τεράστιες αποθετικές ζημίες  κ.λ.π.

Το σύνολο των αξιώσεων αποζημίωσης  προς τους ιδιώτες θύματα και προς τις οικογένειές τους, με βάση τον υπολογισμό αποζημίωσης σε ανθρωποέτη  για τους νεκρούς και τραυματίες ,καθώς και  από όλες τις αιτίες, όπως εκτέθηκαν αμέσως παραπάνω,  εντόκως ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμυρίων  ευρώ…

Η  συσταθείσα από την Βουλή  Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές  ακολουθώντας την παραπάνω ΕΚΘΕΣΗ Επιτροπής του Γ.Λ.Κ., παρά την επίμονη προφορική , γραπτή  και δημόσια αντίδραση  της Π.Ε.Δ.    και τις προτάσεις της  για συμπλήρωσή της με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους ,  με την σειρά της από τις 93 σελίδες της για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και οικογένειές τους, αφιερώνει  μόλις…2 σελίδες  και   στην ουσία δεν υπολογίζει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους.

Αυτή η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής θα έλθει προς συζήτηση και έγκριση  ενώπιον της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου την 18η Απριλίου 2019.

Η Π.Ε.Δ.  από την δημοσίευση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής έχει εκφράσει  γραπτά και προφορικά δια των μελών  της   επανειλημμένα και  δημόσια  της διαφωνία της και έχει καταθέσει δημόσια  και δια των  γραπτών και ηλεκτρονικών Μ.Μ.Ε  συγκεκριμένες  προτάσεις για την  συμπλήρωση της ΕΚΘΕΣΗΣ αυτής .

Το 2018-2019   για το θέμα αυτό  η Π.Ε.Δ. και για τις απόψεις, θέσεις και προτάσεις της  έχει  προβεί σε δημοσιεύσεις, έχει  απευθύνει  ηλεκτρονικά κείμενα προς τα κόμματα και φορείς, έχει    πραγματοποιήσει συσκέψεις με το ΕΣΔΟΓΕ, το Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών, έχει πάρει μέρος στο Συνέδριο της Βιάννου για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έχει επισκεφθεί τον κ.  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει καταθέσει τις προτάσεις της στα  κόμματα  και φορείς και έχει απευθύνει τεκμηριωμένη  επιστολή προς τον  κ. Πρωθυπουργό.  Κεντρικό αίτημα και στόχευση  όλων των ενεργειών της Π.Ε.Δ.  είναι να μην έλθει στην  Ολομέλεια της Βουλής η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ΠΡΙΝ αυτή συμπληρωθεί, συμπεριλαμβάνοντας και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους.

Οι κίνδυνοι αν  έρθει στην  Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση  ως έχει σήμερα η ανάπηρη από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, χωρίς τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τοις οικογένειές τους ,όταν και  η  από 3-2-2012 απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης αποφαίνεται  για ενιαία διεκδίκηση  ( τετράπτυχο) πρώτα με διακρατικές  διαπραγματεύσεις και μετά  στα διεθνή Δικαστήρια, είναι  πλέον ή ορατοί .

Η από 3-2-2012 απόφαση του Δ.Δ. της Χάγης( στην υπόθεση Διστόμου)  υποδεικνύει να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις προς τα θύματα μαζί ( ως τετράπτυχο) με τις άλλες αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους μέσα από διακρατικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία  και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τότε να προσφύγει η Ελλάδα  στα διεθνή δικαστήρια  ΚΑΙ για τις αξιώσεις αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και επ ονόματί τους. Εάν ,κόντρα  και στην απόφαση της Χάγης , βγει έξω από   το χαρτοφυλάκιο  διεκδικήσεων κατά της Γερμανίας  ( τετράπτυχο)   Ελληνικής Κυβέρνησης    το ένα από τα τέσσερα Εθνικά θέματα, ήτοι οι   Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους ,τουτέστιν  το σπουδαιότερο  από ηθικής και όχι μόνο απόψεως,  ή εάν δεν έχει η Ελληνική Κυβέρνηση  στον  ΄΄ χαρτοφύλακά  της  ΄΄     πλήρη , εξειδικευμένα και εξατομικευμένα στοιχεία για κάθε ένα χωριστά θύμα και την οικογένειά του ,  (εμπεριστατωμένη προβολή της αξίωσης ) , τότε  για ποιό  θέμα θα έλθει σε διακρατικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία Ελληνική Κυβέρνηση;  Δεν μπορεί να έλθει σε   διακρατικές διαπραγματεύσεις  Ελληνική Κυβέρνηση , με γενική  και αόριστη θέση ,ότι δηλαδή οι ιδιωτικές αξιώσεις Αποζημιώσεων συνολικά ( σχεδόν  ενάμισυ εκατομμύριο νεκροί και ανάπηροι -558.000 νεκροί και 880.000 ανάπηροι -,  χώρια οι ομηρίες, βασανισμοί ,καταναγκαστικές εργασίες, στρατόπεδα συγκέντρωσης ,εμπρησμοί, δηώσεις, αρπαγές περιουσίας,  τεράστιες καταστροφές και υλικές ζημίες κ.λ.π. κ.λ.π. ) είναι   ΄΄κάποια  ΄΄ ( πόσα συγκεκριμένα  και χωρίς τεκμηρίωση με στοιχεία ) δισεκατομμύρια ευρώ;… Διότι σύμφωνα με την απόφαση της Χάγης, οι διακρατικές διαπραγματεύσεις  ή   η προσπάθεια για διακρατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Γερμανίας  αποτελούν  ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑ, αποτελούν  ΠΡΟΚΡΙΜΑ , προκειμένου και  εφόσον ναυαγήσουν  ή δεν διεξαχθούν διακρατικές διαπραγματεύσεις,   να έλθουν μαζί με τις κρατικές απαιτήσεις  ,οι αγωγές  και αξιώσεις Αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και οικογενειών τους  και οι απαιτήσεις της Ελλάδας προς εκδίκαση σε διεθνές δικαστικό forum.

Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η από 27-7-2016  ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής  της Βουλής ως  έχει ,  η οποία  ακολούθησε  την ΕΚΘΕΣΗ  και το συγκεκριμένο περιεχόμενο και στοιχεία  της Επιτροπής του Γ.Λ.Κ., που διέσπασαν το ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ του τετράπτυχου  και  που  στην ουσία δεν υπολογίζουν τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους  και εφόσον θα πάρει από την Ολομέλεια της Βουλής  νομοθετική κάλυψη η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής   χωρίς τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους  ,χωρίς τον ακριβή, ορισμένο, τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο υπολογισμού , τότε  οι έχοντες ΄΄έννομο συμφέρον ΄΄  Γερμανοί και άλλοι   πιθανώς  θα αντιτείνουν στην Ελλάδα ( αφού, σύμφωνα με την απόφαση της Χάγης και του Ν.Σ.Κ. , τις αγωγές για τους ιδιώτες θύματα εγείρει η  Ελληνική Κυβέρνηση)  ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος και των Ελλήνων θυμάτων είναι μόνο  αυτές που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής…

Ουδείς συνομιλητής και ιδιαίτερα η Γερμανία, θα δεχθεί να συζητήσει αίτημα του Ελληνικού Κράτους ,πόσο μάλλον διεθνής δικαστικός θεσμός, το οποίο είναι αόριστο ασαφές και ατεκμηρίωτο , όπως ομολογείται ( σελ. 47)  στην από27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής ,όπου αναγράφεται  ότι…΄΄ ο προσδιορισμός  των πολεμικών αποζημιώσεων  των ιδιωτών δεν είναι ευχερής ΄΄, καθώς  και στην 143η σελίδα της   δημοσιευθείσας  τον  Ιανουάριο του  2015 ΕΚΘΕΣΗ  επιτροπής του Γ.Λ.Κ.

Απόφαση  της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει και θα εγκρίνει  την από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές ,θα αποτελέσει την βάση σε ενδεχόμενη Διακρατική διαπραγμάτευση Ελλάδας –Γερμανίας. Εφόσον στην από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής δεν περιέχονται οι Γερμανικές Αποζημιώσεις  εξειδικευμένα και εξατομικευμένα  προς όλους τους ιδιώτες   τα θύματα  και τις οικογένειές τους , με ποσοτικό προσδιορισμό αποζημίωσης  , αφήνεται να αιωρείται , εφόσον εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η ΕΚΘΕΣΗ αυτή,  εάν  Ελληνική Κυβέρνηση σε περίπτωση διαπραγμάτευσης  με την Γερμανία θα έχει  ως θέμα Διακρατικής Διαπραγμάτευσης  και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους.

Εάν εισαχθεί ως έχει η από 27-7-2016  ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Οφειλές στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου ,κινδυνεύουν  οι αξιώσεις ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ   απέναντι στην Γερμανία  των θυμάτων και οικογενειών τους, από το Γερμανικό κράτος ,αφού  η Ελλάδα δια του Κοινοβουλίου της, εγκρίνοντας ως έχει την από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής ,η οποία ΕΚΘΕΣΗ λέει ( σελ .47) ότι… ΄΄Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι ο προσδιορισμός ων πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών δεν είναι ευχερής  για πολλούς λόγους ΄΄,  κινδυνεύει να  θεωρηθεί  ότι  η Ελλάδα  δεν μπορεί να υπολογίσει τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, πράγμα το οποίο συνιστά προσβολή για την Ελλάδα ως ΄Εθνος και  ως συντεταγμένη Πολιτεία .

Υπάρχει κίνδυνος  αυτό να θεωρηθεί ως  ομολογία του Ελληνικού Κράτους ,με κίνδυνο να απορριφθεί το αίτημα ως απαράδεκτο λόγω αοριστίας, μη υφισταμένης δυνατότητος  να θεραπευθεί  εκ των υστέρων, αφού το Γ.Λ.Κ.  στην δημοσιευθείσα τον   Ιανουάριο του 2015 ΕΚΘΕΣΗ Επιτροπής  του  ( σελ. 141  ) δήλωσε  ότι είναι ΄΄εξαιρετικά δυσχερής  ο προσδιορισμός  των αξιώσεων για αποζημιώσεις θυμάτων ΄΄ Τι είδους ΄΄μπούσουλας αποζημίωσης ΄΄ μπορεί να νοηθεί  και να καταστεί μια ανάπηρη έκθεση   ( η από 27-7-2016  ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές );  Τι είδους αποζημιώσεις θα ζητήσουμε από το Γερμανικό κράτος  σχετικά με τις  αξιώσεις Αποζημίωσης των ιδιωτών  θυμάτων και των οικογενειών τους, εάν υιοθετηθεί μια ΕΚΘΕΣΗ ,η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα(σελ. 47) ότι ΄΄ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών δεν είναι ευχερής ΄΄; .

΄Όταν οι αξιώσεις Αποζημίωσης των θαυμάτων δεν μπορούν να υπολογισθούν  για κάθε  ένα θύμα και την οικογένειά του και συνολικά  για όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους με συγκεκριμένο ποσοτικό προσδιορισμό ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ,τόσο  κατά θύμα και την οικογένειά του, όσο και συνολικά  και για όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους   και εκ του λόγου αυτού δεν συμπεριλαμβάνονται  ΄΄στις συνολικές απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας ΄΄ για τα εγκλήματα του Γερμανικού στρατού  κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ;

Είναι αυταπόδεικτο ότι  αποτελεί αδήριτη ανάγκη ,ανελαστικό πρόταγμα, να ολοκληρωθεί η προεργασία-προετοιμασία της Ελλάδας-Ελληνικής Κυβέρνησης  ,με την ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ  της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ   της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές ΠΡΙΝ αυτή έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και έγκριση, προκειμένου στην συνέχεια η Ελληνική Κυβέρνηση   να έλθει σε διακρατικές διαπραγματεύσεις με την Γερμανία  και συγκεκριμένα, όπως η ΠΕΔ έχει γραπτώς προτείνει και αποστείλει όπου δεί:

1.- Πρέπει να ετοιμασθεί  ποσοτικοποιημένος  φάκελος με τις αξιώσεις αποζημίωσης:

α)  Χωριστά  και ατομικά κάθε ενός θύματος και της οικογένειάς του.

β) ΄Ολων συνολικά των θυμάτων και των οικογενειών  τους.

2.- Οι πηγές, η διαδικασία και ο τρόπος συλλογής του ΄΄υλικού ΄΄ για τις αξιώσεις αποζημίωσης  όλων  των ιδιωτών θυμάτων και οικογενειών τους  έχουν υποδειχθεί με  συγκεκριμένες ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ από την Π.Ε.Δ. ήδη από το 2015   μόλις ήλθε στην δημοσιότητα  η ΕΚΘΕΣΗ Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( Γ.Λ.Κ.)  , κατ  επανάληψη  μεταγενέστερα και  με γραπτή ΠΡΟΤΑΣΗ  ενώπιον της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής όταν το Δ.Σ. της   Π.Ε.Δ. εκλήθη σε συνεδρίαση από αυτήν την 6-7-2016,καθώς και μετά την έκδοση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής  σε συνεδριάσεις του Δ.Σ και Γ.Σ. της Π.Ε.Δ.   ηλεκτρονικά   προς  την Κυβέρνηση ( κ. Πρωθυπουργό)  ,το Προεδρείο της Βουλής τα εν τη Βουλή εκπροσωπούμενα και τα άλλα  κόμματα και με δημοσιεύσεις  και δηλώσεις  στον τύπο και  Μ.Μ.Ε. τα έτη 2017 ,2018  και  αρχές Ιανουαρίου 2019 .

Το ζητούμενο είναι ο υπολογισμός των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς  όλα τα θύματα και οικογένειές τους. Άρα πρέπει να βρεθούν και καταγραφούν ποια είναι τα θύματα και ποιες είναι οι οικογένειές τους και οι αναγκαίοι κληρονόμοι τους.     Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η προσφυγή στις ΠΗΓΕΣ, όπως καταγράφηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από αρμόδιες Επιτροπές. Οι πηγές εντοπίζονται:

1.- Στην όλη εργασία και έκθεση της ΄΄Επιτροπής Δοξιάδη΄΄, που συντάχθηκε το 1945.

2.-Σε επόμενες εκθέσεις, μελέτες, Διεθνείς συμβάσεις ,συμφωνίες και αρχεία τους.

3.- Στην 142η σελίδα της ΕΚΘΕΣΗΣ της Επιτροπής του Γ.Λ.Κ.  για τις αποζημιώσεις, σημειώνεται: ΄΄Εκτιμάται ότι καταστράφηκαν 3.700 πόλεις και χωριά,408.000 σπίτια, με πάνω από 1 εκατομμύριο άστεγους ή στεγασμένους μεν, αλλά κάτω από άθλιες συνθήκες΄΄.   Σε άλλο σημείο αναφέρεται  ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 588.000 και οι τραυματίες-ανάπηροι σε 850.000 και συνολικά  σε 1.438.000.

4.-Στην σελίδα 138 της ίδιας  ΕΚΘΕΣΗΣ  του Γ.Λ.Κ.. αναφέρεται ότι : ΄΄Στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών τηρούνται αναλυτικές ονομαστικές καταστάσεις με τους Έλληνες πολίτες που υπήρξαν θύματα πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής…΄΄

5.-Στην 140η  σελίδα της ίδιας ΕΚΘΕΣΗΣ του Γ.Λ.Κ.  αναγράφεται ότι : ΄΄ Στο  Γ.Λ.Κ. τηρούνται λεπτομερή αρχεία με τα πλήρη στοιχεία  των δικαιούχων, τα ποσά που εισπράχθηκαν κ.λ.π. ΄΄.

6.- Σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2014, 2015 στο Υπουργείο Άμυνας περιήλθαν 400.000 έγγραφα σχετικά με την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Υπάρχουν στοιχεία στην Διεύθυνση Ιστορίας και Αρχείων  του Υπουργείου Άμυνας. Στο Υπουργείο Υγείας με τις μονάδες υγείας, Νοσοκομεία, Στρατιωτικά Νοσοκομεία και ιατρικές υπηρεσίες, Ερυθρό Σταυρό κ.λ.π. υπηρεσίες που τηρούσαν αρχεία. Στα Υπουργεία, Τράπεζα Ελλάδος και άλλες υπηρεσίες υπάρχουν χρηματοοικονομικά και άλλα στοιχεία και  αρχεία. Στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες που χορήγησαν συντάξεις χηρείας και αναπηρίας και άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες.

7.-Στα Αρχεία των Πρωτοδικείων υπάρχουν αγωγές αποζημίωσης κατά της Ομοσπονδιακής  Δημοκρατίας της Γερμανίας που κατατέθηκαν την δεκαετία του 1960.

8.- Στα  κατά τόπους  Πρωτοδικεία τηρούνται τα πρωτότυπα των  δεκάδων χιλιάδων αγωγών κατά της Γερμανίας, που καταθέσαμε οι Έλληνες δικηγόροι το 1995 και λίγο αργότερα και αποφάσεις που εκδόθηκαν  επί των αγωγών αυτών και μπορούν να συγκεντρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

9.- Σε πρώην Νομαρχίες, ήδη Περιφερειακές Διοικήσεις Νομών της χώρας, υπάρχουν  πολλές χιλιάδες αιτήσεις θυμάτων και των οικογενειών τους, που για διάφορους λόγους ΔΕΝ μετετράπησαν σε αγωγές.

10.- Στα αρχεία  των Δήμων και  Κοινοτήτων  της Ελλάδας.

11.- Στα Μουσεία  των μαρτυρικών πόλεων και χωριών,  στα  αρχεία, απομνημονεύματα και ημερολόγια ιδιωτών και σε βιβλία, μελέτες και συγγράμματα.

12.-Στις εφημερίδες της Κατοχής και μεταγενέστερα και σε διάσπαρτες άλλες πηγές.

Ο χρόνος  συλλογής, επεξεργασίας, ελέγχου, επαλήθευσης, κωδικοποίησης, κατηγοριοποίησης, εξειδίκευσης και ποσοτικοποίησης  των αξιώσεων αποζημίωσης των θυμάτων και οικογενειών τους  είναι συνάρτηση  κυβερνητικής πολιτικής βούλησης, αποφασιστικότητας και μεθοδικότητας εκείνων πουν θα αναλάβουν την προσπάθεια αυτή.

Διαδικαστικά έχει δικαίωμα η Βουλή, όπως ΟΜΟΦΩΝΑ  το  έπραξε όταν  η τότε πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου  συγκάλεσε Ολομέλεια τη Βουλής την 10-3-2015  προκειμένου να συστήσει την υπό την προεδρία της Β΄  Διακομματική Επιτροπή. Δηλαδή έχει δικαίωμα η Ολομέλεια της Βουλής  να συστήσει όποια επιτροπή αυτή κρίνει  ,ακόμη και μόνιμη Διακομματική Επιτροπή, ‘όπως μάλιστα  αποφαίνεται και  η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, αρκεί να κάνει την δουλειά που η Π.Ε.Δ.  έχει προτείνει.

Η Επιτροπή που καλείται η Βουλή  και η Κυβέρνηση να συστήσουν, πριν έλθει  προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής,  έχει την άνετη δυνατότητα  να συμπληρώσει την ΕΚΘΕΣΗ  αυτή, σε συνεργασία  με  Υπουργεία, κρατικές και άλλες υπηρεσίες, Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, Περιφέρειες, Δημάρχους  και παρέδρους, Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών, ΕΣΔΟΓΕ, κατά τόπους και δευτεροβάθμιες Ενώσεις θυμάτων, την Π.Ε.Δ., Αντιστασιακές οργανώσεις και άλλους φορείς που θα κρίνει αναγκαίους .

Η Επιτροπή που θα συσταθεί από την Ολομέλεια της Βουλής , είναι σε θέση σε σύντομο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για όλα τα θύματα και οικογένειές τους, για θανάτους, τραυματισμούς, αναπηρίες, ομηρίες, καταναγκαστικές εργασίες, αιχμαλωσίες, βασανιστήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, λιμοκτονίες, εμπρησμούς, δηώσεις κ.λ.π.  καθώς και ΟΛΕΣ τις υλικές ζημίες των θυμάτων και οικογενειών τους. Είναι εύκολο πρακτικά να ετοιμαστούν οι αιτήσεις των θυμάτων και των οικογενειών τους με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ταυτότητος του θύματος και των μελών της οικογένειάς του, χωριστή αίτηση κατά περίπτωση για θάνατο, τραυματισμό, αναπηρία, ομηρία κ.λ.π. ,άλλη αίτηση για υλικές ζημίες, εμπρησμούς, αρπαγές κ.λ.π.

Τα θύματα και οι οικογένειές τους ειδοποιούνται κατά Δήμο να  παραλάβουν και συμπληρώσουν τις αιτήσεις με τα απαραίτητα στοιχεία και να τα καταθέσουν σε προβλεπόμενο γραφείο του Δήμου σε τακτό χρονικό διάστημα. Ακολουθεί συλλογή, κωδικοποίηση, κατηγοριοποίηση, εξατομίκευση, ποσοτικοποίηση .κ.λ.π.

Αφού γίνουν όσα πρέπει, με βάση την απόφαση- πρόταση  του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. από 9-11-2018 και την συμπλήρωσή της, όπως   αυτά έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά  και αφού ολοκληρωθούν,    εξατομικευθούν και ποσοτικοποιηθούν οι απαιτήσεις όλων των θυμάτων και οικογενειών τους, τότε και μόνον τότε  πρέπει να έλθει  συμπληρωμένη η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής  στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και έγκριση.

Απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής  επί της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές, ως έχει αυτή, θα δημιουργήσει άμεσα, ως αυτόθροη  συνέπεια της απόφασης αυτής ,δυσμενή αποτελέσματα  για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους ,καθώς, όπως εκθέσαμε, φοβούμεθα  και μη αναστρέψιμα νομικά και πολιτικά τετελεσμένα και προηγούμενα.

Πέρασαν 74  χρόνια που οι νεκροί μας, οι ανάπηροι, τα θύματα και οι οικογένειές τους περιμένουν δικαίωση. Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από την δημοσίευση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και, όπως επίμονα  το ζητούσε η Π.Ε.Δ., άνετα   σε αυτό το χρονικό διάστημα  μπορούσε να  συμπληρωθεί η ΕΚΘΕΣΗ αυτή  και με τις απαιτήσεις αποζημίωσης  για τις  Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους .Λίγοι μήνες ακόμη απαιτούνται για να γίνει σωστή δουλειά.

Εμείς της Π.Ε.Δ. το φωνάζουμε από το 2016 .Ποιά βία υπάρχει και γιατί ξαφνικά αυτή η πρεμούρα να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς  έγκριση   αυτή η ανάπηρη   από 27-7-2016  ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής, ΧΩΡΙΣ   τις Γερμανικές  Αποζημιώσεις προς τα θύματα και τις οικογένειές τους ;  Η Π.Ε.Δ. και το Δ.Σ. αυτής έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τους κινδύνους και εμμένουμε σταθερά και αταλάντευτα στις θέσεις μας και στην πρότασή μας να μην έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και έγκριση η από 27-7-2016 ανάπηρη ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής ΠΡΙΝ   συμπληρωθεί  σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις μας η ΕΚΘΕΣΗ αυτή.

Στην μαρτυρική Βιάννο της Κρήτης  μεταξύ 14-16 Σεπτέμβρη 2018 πραγματοποιήθηκε το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ   στο οποίο πήρε μέρος η Π.Ε.Δ., η οποία δια  του Αντιπροέδρου   του Δ.Σ. ανέπτυξε και  κατέθεσε ΕΙΣΗΓΗΣΗ για την συμπλήρωση της ΕΚΘΕΣΗΣ   του  Γ.Λ.Κ. και της από  27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ   Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, με κύριο ζητούμενο να συμπεριλάβουν  τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους.

Στο τέλος παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, του Υπουργού Εσωτερικών  κ. Αλέξη  Χαρίτση, του Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που συνέταξε την από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ   κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, εκπροσώπων του ΕΣΔΟΓΕ , πλήθος βουλευτών, εκπροσώπων  Αντιστασιακών Οργανώσεων, Δημάρχων μαρτυρικών πόλεων και χωριών, εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων και άλλων   επισήμων και επώνυμων πολιτών διαβάστηκε και εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΟ  Ψήφισμα, στο οποίο περιελήφθη η πρόταση της Π.Ε.Δ.   για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα

α) για την συμπλήρωση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ  της Διακομματικής Επιτροπής ,

β) να μην έλθει στην  Ολομέλεια της Βουλής η  από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της  Διακομματικής  Επιτροπής ΠΡΙΝ αυτή συμπληρωθεί. Το τμήμα του ομόφωνου ψηφίσματος  της Βιάννου  για το θέμα αυτό έχει  ως εξής:  …΄΄ Διακηρύσσουμε την ανάγκη να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί το έργο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής  ΠΡΙΝ από την έγκρισή  του  από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των θυμάτων της Κατοχής, καθώς και όλες τις επίσημες επεξεργασίες του Ελληνικού Κράτους (  έκθεση Κων/νου Δοξιάδη κ.α. ) ΄΄.

Αποτελεί δίκαιη ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ να συμπεριληφθούν  οι ιδιωτικές απαιτήσεις αποζημίωσης στον  Κατάλογο των Γερμανικών Επανορθώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα εγείρει η Ελληνική Κυβέρνηση απέναντι στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, λαμβανομένου υπόψη  ότι:

α.- Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  οι Ελληνικές Κυβερνήσεις κατά τρόπο σταθερό και απαρέγκλιτο ,που συνιστά    παγιωθείσα  διεθνή πρακτική  του Ελληνικού Κράτους κατά την ενάσκηση   της διεθνούς πολιτικής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας στα πλαίσια των διμερών και πολυμερών διεθνών σχέσεων ( λ.χ. Συνδιάσκεψη των Παρισίων  1946,Συνδιάσκεψη του Λονδίνου 1953, Ελληνογερμανική Σύμβαση του 1961 κ.ο.κ.), συμπεριέλαβαν και  έθεσαν  σε όλα τα διεθνή fora , κατά τρόπο απολύτως τεκμηριωμένο νομικώς,  αποδεικτικώς και ιστορικώς, ως αυτοτελές Κεφάλαιο   του  μεγάλου Εθνικού Ζητήματος της διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  , τις ιδιωτικές  απαιτήσεις αποζημιώσεως κατά της Γερμανίας ένεκα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξαν τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής εντός της Ελληνικής Επικράτειας διαρκούντος  του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου  και αυτό  καλείται να πράξει και σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο  και η Ελληνική Κυβέρνηση.

β .-  Τα.- υπέρτατα έννομα αγαθά της ανθρώπινης αξίας , της ζωής, της υγείας, της ελευθερίας και της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων πολιτών προστατεύονται απολύτως κατά το Ελληνικό Δίκαιο από της ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους, κατά ρητή πρόβλεψη όλων των Ελληνικών Συνταγμάτων, αποτελώντας τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνικού δικαιικού συστήματος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Π.Ε.Δ. θεωρεί επιβεβλημένο, εκτός όλων των άλλων και για λόγους σεβασμού της μνήμης ,η οποία καίει ως άκαυτη βάτος, των 558.000 νεκρών της Ελλάδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνεπεία της Γερμανικής θηριωδίας, να συμπεριληφθούν  από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση στο ΄΄τετράπτυχο΄΄ των Γερμανικών Επανορθώσεων , ένεκα  και προφανούς  ωφελείας των Εθνικών Συμφερόντων, όλες ανεξαιρέτως  οι  Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους, διεκδικώντας σταθερά  ως εκπρόσωποι των Ελλήνων υπηκόων  όλες τις αξιώσεις αποζημίωσης  για θανάτους ,τραυματισμούς, αναπηρίες κ.λ.π ,καθώς και για  ηθικές και υλικές ζημίες που οι ιδιώτες έλληνες υπήκοοι και οι  οικογένειές τους  υπέστησαν διαρκούντος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το απευκταίο κινδυνεύει να καταστεί αναπόφευκτο.                                                                                                                                                                                                                                        Η Π.Ε.Δ. ήδη από την δημοσίευση της ΕΚΘΕΣΗΣ του Γ.Λ.Κ.  αρχές  του2015 και εντονότερα από   την δημοσίευση της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής αγωνίζεται ερρωμένως  για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες από την παράλειψη υπολογισμού των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Από το 2018 εντείνει τις προσπάθειές της  , ενεργεί  παν ό,τι δύναται  και  απευθύνεται  όπου δει, καταβάλλοντας ύστατες προσπάθειες για την αποτροπή  καταστροφικών συνεπειών στο Εθνικό Θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους ,  στην κατεύθυνση  ευόδωσης  του Εθνικού αυτού θέματος  για ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ  και ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ  των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Τα Εθνικά Θέματα  δεν υπακούν στην πολιτική. Ευρίσκονται μακράν  πάνω και πέρα από τη σφαίρα  των πολιτικών διαγκωνισμών ,  των  πολιτικών στρατηγικών και τακτικών χειρισμών  . Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό. Δεν έχει ανάγκη από απόδειξη. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται κάτω από αυτό το αδιαπραγμάτευτο πρίσμα.

Στα πλαίσια της Συνταγματικής τροποποίησης , η πρόταση της Π.Ε.Δ.  για την τροποποίηση-συμπλήρωση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος, με τη προσθήκη                ΄΄ Αποκλείονται οι   γενοκτονίες  και τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ΄΄,  ώστε να εξουδετερωθεί η προσχηματική επίκληση από την Γερμανία του προνομίου της κυριαρχικής ασυλίας ( ετεροδικίας)  και να επανέλθουν οι   πολλές δεκάδες χιλιάδες εκκρεμούσες αγωγές  αποζημίωσης κατά της Γερμανίας ενώπιον του Εθνικού Δικαστή, οι οποίες  πάγωσαν με την αριθ. 6/2002 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού  Δικαστηρίου                      ( Α.Ε.Δ.) και να εκδικασθούν στα Ελληνικά Δικαστήρια ,καθώς επίσης να εκδικασθούν και οι πάμπολλες  αιτήσεις αποζημίωσης  ,οι οποίες δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε αγωγές και παρά τον αγώνα και τις προσπάθειες της Π.Ε.Δ. και παρότι η  σχετική πρόταση της Π.Ε.Δ. για την τροποποίηση-συμπλήρωση του άρθρου 28ξ 1 του Συντάγματος  περιλήφθηκε και στο ομόφωνο  ΨΗΦΙΣΜΑ της Βιάννου τον Σεπτέμβρη του 2018,εν τέλει    δεν υιοθετήθηκε από τα εν τη Βουλή εκπροσωπούμενα κόμματα  και  στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν ήλθε ως πρόταση στην Βουλή .

Στην ολομέλεια της  Βουλής ήρθαν  για τροποποίηση διαφόρων άρθρων του Συντάγματος 149 προτάσεις από τα εν τη Βουλή εκπροσωπούμενα κόμματα.

Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.   στην συνεδρίαση της   9-11-2018 , έλαβε απόφαση με αιτιολογική έκθεση για την τροποποίηση-προσθήκη στην πρώτη παράγραφο   του άρθρου 28   του Συντάγματος. Την πρόταση αυτή οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. την 15-11-2018  έφεραν   στην Βουλή και την κατέθεσαν στο Προεδρείο της Βουλής και στους νόμιμους εκπροσώπους των εν τη Βουλή εκπροσωπουμένων κομμάτων, για να την     προωθήσουν  για  να τεθεί σε συζήτηση, στα πλαίσια της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Επειδή δεν  υπήρξε ανταπόκριση, γι’ αυτό το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. αρχές  Ιανουαρίου 2019    απέστειλε  με  mall  εκ νέου το κείμενο αυτό προς τα πολιτικά κόμματα με την πρόταση  της Π.Ε.Δ. για την τροποποίηση του άρθρου 28 ξ1 του Συντάγματος, συνοδευόμενη  με ολόκληρη την απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. της 9-11-2018 και με  συμπληρωματικά στοιχεία .

Γι’ αυτό το ΜΕΙΖΟΝ    Εθνικό Θέμα των  Γερμανικών Αποζημιώσεων προς το θύματα, δεν βρέθηκε( εξ όσων γνωρίζουμε) ένα κόμμα να το προτείνει για να περιληφθεί στις συνταγματικές τροποποιήσεις .

΄Έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρόταση για τροποποίηση-συμπλήρωση του άρθρου 28 ξ1  του Συντάγματος, μπορεί να υπάρξει σε νέα Συνταγματική τροποποίηση,  μετά από πάροδο  10   ετών, ήτοι το θέμα παραπέμπεται   ad  kalendas  graecas…  Καθώς   αποφθέγγεται   ο  ποιητής…΄΄ Τα όνειρά μας αναβάλλονται διαρκώς μέχρι που γίνονται γηρατειά ΄΄…

Καλούμε τους δικηγόρους-μέλη της Π.Ε.Δ. σε όλη την Ελλάδα σε αγωνιστική κινητοποίηση και σε  ΑΜΕΣΗ ενημέρωση  των πολιτών δια των Μ.Μ.Ε. (  TV ,γραπτού  τύπου και ηλεκτρονικών μέσων ).

Απευθυνόμαστε προς τους  φορείς άσκησης λαϊκής κυριαρχίας και προεχόντως  προς τους φορείς που έχουν άμεση σχέση και δραστηριοποιούνται για την δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους ,όπως το Δίκτυο  μαρτυρικών πόλεων και χωριών, τους 51 μαρτυρικούς Δήμους , το  υπό την προεδρεία του Μανώλη Γλέζου ΕΣΔΟΓΕ, τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τις Ενώσεις θυμάτων, τους δικηγόρους ,δικηγορικούς συλλόγους , τον νομικό κόσμο της Χώρας   και τα Μ.Μ.Ε στην κρίσιμη αυτή περίσταση  να πράξουν  παν ό,τι δει ,ώστε    να  ΑΝΑΒΛΗΘΕΙ  η λήψη απόφασης  από την  Ολομέλεια της Βουλής  στην συνεδρίαση την  18-4-2019 επάνω στην από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής   της Βουλής και αντί αυτού να συσταθεί νέα Διακομματική Επιτροπή και ειδική Ανεξάρτητη Επιτροπή, με σκοπό  να συμπληρωθεί, σύμφωνα με τις προτάσεις της Π.Ε.Δ. , η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής  και μετά να έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και έγκριση.

Καλούμε τα  εν τη Βουλή εκπροσωπούμενα   και τα άλλα κόμματα   και πολιτικούς σχηματισμούς, προεχόντως δε την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας,  μετά την απώλεια  της  ευκαιρίας για τροποποίηση  της πρώτης παραγράφου του άρθρου 28 του Συντάγματος, να αρθούν  στο ύψος της Εθνικής αποστολής των, προκειμένου  να αποτραπούν  τουλάχιστον  δυσμενείς εξελίξεις στο Εθνικό θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους.

Αφού, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, αποφάσισαν να φέρουν, χωρίς  να συμπληρωθεί και με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τα θύματα και οικογένειές τους, την από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την 18-4-2019,ΖΗΤΟΥΜΕ :

1.- Να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής   στην συνεδρίαση της 18-4-2019 την ΑΝΑΒΟΛΗ  λήψης απόφασης  για   έγκριση  της από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗΣ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές.

2.-Να  συζητηθεί  και αποφασισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση νέας Διακομματικής Επιτροπής για τις Γερμανικές Οφειλές μόνιμης ή με συγκεκριμένο χρόνο θητείας .

3.- Ζητούμε   η Διακομματική Επιτροπή που θα συσταθεί ,με την σειρά της να εξουσιοδοτηθεί και να συστήσει  ,ελέγχει και εποπτεύει  μία  Ειδική Επιτροπή με κατάλληλη σύνθεση , η οποία θα μεριμνήσει για την συλλογή του απαραίτητου ΄΄υλικού ΄΄, ήτοι ,με τον τρόπο και συνεργασίες  που η ΠΕΔ   έχει ανωτέρω προτείνει. Επίσης  να φροντίσει η Επιτροπή αυτή, ώστε να  παραδοθούν σε αυτήν από τους δικηγόρους όλες ( πολλές δεκάδες χιλιάδες)  οι κατατεθείσες το 1995 και λίγο αργότερα κατά της Γερμανίας αγωγές.

Αφού ολοκληρώσει το έργο της η ειδική Επιτροπή και αφού στην συνέχεια με το  ΄΄υλικό ΄΄ που συλλέχθηκε  συμπληρωθεί  και με τις Γερμανικές Αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες θύματα και τις οικογένειές τους από την νέα  Διακομματική Επιτροπή η από  27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, μόνον τότε   η από 27-7-2016 ΕΚΘΕΣΗ  να έλθει στην  Ολομέλεια της Βουλής   συμπληρωμένη  με την  νέα  αυτή ΕΚΘΕΣΗ που θα περιέχει το σύνολο των αξιώσεων αποζημίωσης των ιδιωτών θυμάτων και οικογενειών τους  για συζήτηση και ψήφιση.

Υπενθυμίζουμε την ρωμαική ρήση: ΄΄Videant  Consules ne  qui detrimenti res  publika capiat ΄΄ , ήτοι  να φροντίσουν οι  ΄Υπατοι να μην πάθει καμιά ζημιά η Πολιτεία και  οι πολίτες.-

Η Ιστορία ατενίζει άπαντας ασκαρδαμυκτί. Θα μας ζυγίσει και θα μας  κρίνει όλους.                                     Ο καθείς και οι ευθύνες του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας ΄Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ( Π.Ε.Δ.).

Ο  Πρόεδρος                                                 Ο Αντιπρόεδρος

Βασίλης Κυριαζής                               Ευάγγελος  Παπαγεωργίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...