Πανευρωπαϊκός “συναγερμός” για την πολιομυελίτιδα

Πανευρωπαϊκός
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, μετά τον εντοπισμό δέκα κρουσμάτων της νόσου σε παιδιά της Συρίας.

Οι αρμόδιες αρχές καλούν όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να λάβουν σειρά μέτρων για την «απόκρουση» του νέου εισβολέα, του άγριου πολιοϊού τύπου 1 (WPV1), που απομονώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο χώρας σε παιδιά ηλικίας έως 2 χρόνων.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (European Center Decease Control, ECDC) ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς για την πολιομυελίτιδα και τους ελέγχους τόσο στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού τους, π.χ. παιδιά, όσο και στους ενδεχόμενους πληθυσμούς προσφύγων που θα μετακινηθούν από τη Συρία προς την Ευρώπη.

Η πολιομυελίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη, η οποία αναγνωρίζεται συνήθως από την οξεία έναρξη χαλαρής παράλυσης. Η χώρα μας ανακηρύχθηκε ως «περιοχή ελεύθερη από πολιομυελίτιδα» τον Ιούνιο του 2002, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτέλεσμα του συστηματικού εμβολιασμού και της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της ασθένειας.

Ωστόσο, για την Ελλάδα το κεφάλαιο «πολιομυελίτιδα» ουσιαστικά παρέμενε ανοιχτό, καθώς η χώρα είναι σταθερά σημείο εισόδου και παραμονής μεταναστών από περιοχές όπου ενδημεί η νόσος -μεταξύ άλλων Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νιγηρία και πρόσφατα Συρία.

Επιπλέον, εντός της ελληνικής επικράτειας κινούνται αθίγγανοι από άλλες βαλκανικές χώρες οι οποίοι επίσης διακρίνονται για τη χαμηλή εμβολιαστική τους κάλυψη σε πολλά νοσήματα, ανάμεσα στα οποία η πολιομυελίτιδα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ από το Μάρτιο του 2013 έχει εντάξει το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα στην προγραμματισμένη δράση ιατρικού ελέγχου και εμβολιασμού που υλοποιεί στα κέντρα υποδοχής μεταναστών στον Έβρο.

Επίσης, τα τελευταία δύο χρόνια υλοποιεί πρόγραμμα εργαστηριακής επιτήρησης για την ανίχνευση πολιοϊών σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αθίγγανους, μετανάστες κλπ), καθώς και πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιτήρησης του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας με επιτήρηση λυμάτων, κατά προτεραιότητα από βιολογικούς καθαρισμούς περιοχών με χώρους  συγκέντρωσης  μεταναστών και καταυλισμούς αθιγγάνων.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...