Πανσέληνος!Του Κων/νου Βασιλόπουλου.

Πανσέληνος!
 Αν και λίγο ετεροχρονισμένο το άρθρο, λόγω σχολικών υποχρεώσεων , δεν χάνει την αξία του.
*πλέον λόγω των σχολικών μου υποχρεώσεων τα άρθρα θα ανεβαίνουν κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Το καλοκαίρι μας άφησε με την γνωστή σε όλους μας Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ένα θέαμα που κανένας δεν το χάνει…
Γενικά στην φάση της Πανσελήνου το φεγγάρι φωτίζει έντονα στο νυχτερινό ουρανό. Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη φαίνεται ως πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.
Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη ανατέλλει όταν ο Ήλιος δύει. Τα μεσάνυχτα διέρχεται από τον μεσημβρινό, δηλαδή προς νότο, του τόπου από τον οποίον παρατηρείται, 12 ώρες μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται σχεδόν πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή. Στην αστρονομική γλώσσα λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται τότε σε αντίθεση.
Αν τύχει και ευθυγραμμιστούν απολύτως Ήλιος – Γη – Πανσέληνος, τότε συμβαίνει ολική έκλειψη Σελήνης, όπως έγινε στις 27/7/2018.
Παρακάτω έχω ένα κολάζ φωτογραφιών της Πανσέληνου με διαφορετική επεξεργασία κάθε φορά. Κάθε φωτογραφία και ένα ξεχωριστό συναισθήμα τη στιγμή της δημιουργίας της.
Nikond3400 μέσα από 10ιντσο τηλεσκόπιο με 1/250secs και Iso 100
Δοκιμάστε να βγάλετε φωτογραφίες της Πανσέληνου με Iso 100 και χρόνο αρκετά μικρό, μετά στην επεξεργασία πειραματιστείτε ελεύθερα προσπαθώντας να αναδείξετε τους κρατήρες και τις θάλασσες και να μειώσετε την φωτεινότητα των άσπρων περιοχών.
                            Κων/νος Βασιλόπουλος,
                                 μαθητής γ’λυκείου


Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...