Παν.Κατσούλης:Για τα έργα των 19,2 εκατ. ευρώ στη λιμνοθάλασσα-“Αν δεν προσέξουμε, δεν θα έχουμε…”

Έργα ύψους 19,2 εκατ. ευρώ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, τα οποία δρομολογούνται από το 2009 κατόπιν πρότασης του Φορέα Διαχείρισης, βαίνουν προς εκτέλεση από το Υπουργείο Υποδομών και αφορούν συνολικά το πλέον ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά και παραγωγικό πυλώνα της περιοχής μας.

Ορισμένες αρχικές επισημάνσεις και μια πρόταση:

Ενώ τα έργα έχουν δημοπρατηθεί περίπου ένα χρόνο πριν, ουδείς θεσμικός φορέας της περιοχής (Περιφέρεια, Δήμος Μεσολογγίου, Φορέας Διαχείρισης), έχει στη διάθεση του τα τεύχη δημοπράτησης. Το μοναδικό ενημερωτικό υλικό που φέρεται πως είναι σε γνώση όλων είναι η γενικόλογη τεχνική περιγραφή των έργων, η οποία όμως αδιαμφισβήτητα δεν επαρκεί για να τα αξιολογήσουμε θετικά ή αρνητικά, ένα προς ένα.

Από την τεχνική περιγραφή των έργων είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά – παρέμβαση σε τρία ζητήματα που επιβαρύνουν αρνητικά το οικοσύστημα στην περιοχή του Αιτωλικού. Ήτοι:

(Α) Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, για τον οποίο θα έπρεπε «χθες» να είχε δημοπρατηθεί η μεταφορά του στο βιολογικό του Νεοχωρίου.

(Β)Η μεταφορά του αυθαίρετου οικισμού των αθιγγάνων στην «Αγκινάρα».

(Γ) Οι «επιδιορθώσεις ουσίας» στα ΓΕΦΥΡΙΑ, απαραίτητες ώστε να διασωθούν καθώς και να υπάρξει η αναγκαία διέλευση – ροή των υδάτων, που τώρα δεν υφίσταται.

Προκαλεί δε κατάπληξη η απουσία νύξης στα πιο πάνω ζητήματα, όταν εκ της τεχνικής περιγραφής διαπιστώνεται πως μεγάλο μέρος των έργων αφορά παρεμβάσεις «εξωτερικές» της λιμνοθάλασσας, οι οποίες είναι ενδεχομένως απαραίτητες. Όμως δίχως αυτές τις σημαντικές παρεμβάσεις που προαναφέραμε, ακόμη και αν το σύνολο των έργων των 19,2 εκατ. ευρώ είναι σε σωστή κατεύθυνση, η αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα είναι τουλάχιστον ημιτελής.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Ο Δήμος Μεσολογγίου να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενημερωτικής ημερίδας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου, με ταυτόχρονη ανάρτηση των τευχών δημοπράτησης στο «Διαύγεια».

Επιπροσθέτως να γνωστοποιηθεί η «Επιτροπή Παρακολούθησης» των έργων, από την οποία δεν μπορεί να απουσιάζει ο Δήμος Μεσολογγίου και ο Φορέας Διαχείρισης. Επειδή πολλά χρήματα έχουν κυριολεκτικά πεταχτεί στη λιμνοθάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες, η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και η ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ του συνόλου των έργων πρέπει να είναι πρωτεύον ζήτημα.

Για να μην επαναληφθεί το «προβληματικό» χθες, ας προσέξουμε σήμερα!

ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.

Υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...