Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου οι “πρωταθλητές” των δικογραφιών στη Βουλή

Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου οι
Την «πεντάδα» συμπληρώνουν Βενιζέλος, Στουρνάρας και Κεδίκογλου.

Εσχάτη προδοσία, αποδοχή παράνομου χρέους και υποστήριξη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων είναι το δια ταύτα λίγων μόνο από τις 20 «καυτές» δικογραφίες που έχει διαβιβάσει ο Άρειος Πάγος στην παρούσα Βουλή κατά του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την επίσημη λίστα του αρμόδιου κοινοβουλευτικού γραφείου, ανακηρύσσεται σε πρωταθλητή στο «σπορ» συγκέντρωσης μηνύσεων με δεύτερο – σε απόσταση – να αναδεικνύεται ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ενδεικτικό είναι δε, ότι οι δυο τους συγκεντρώνουν σχεδόν τις μισές από τις συνολικά 77 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και έχουν κατατεθεί στην Βουλή από τον Ιούλιο του 2012 έως σήμερα. Εάν σε αυτές προσμετρηθούν και όσες ήρθαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους, τότε ο αριθμός ξεπερνά τις 100! Ειδικότερα, για τον κ. Παπακωνσταντίνου έχουν φθάσει στην Βουλή 14 δικογραφίες που αφορούν σε ενέργειες και παραλήψεις κατά την θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και έξι στην περίοδο που ήταν στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρώτο κομμάτι περιλαμβάνει κρίσιμο υλικό όπως η υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» η οποία πιθανότατα θα τον οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και άλλες για εσχάτη προδοσία, ενώ στο δεύτερο βρίσκονται υποθέσεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος προκειμένου να υποστηριχθούν -όπως σημειώνουν οι δικογραφίες –- ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας.

Κατά του κ. Παπανδρέου έχουν διαβιβαστεί δέκα δικογραφίες μεταξύ των οποίων πρόκληση οικονομικής ζημιάς στην χώρα, εξαπάτηση εκλογέων, απάτης για το «λεφτά υπάρχουν», μεταφοράς ψευδών ειδήσεων για επαπειλούμενο πραξικόπημα αλλά και η αναφορά του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη μετά τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκε το μνημόνιο. Ο κατάλογος της πρώτης πεντάδας με τις περισσότερες μηνύσεις κλείνει με τους κ.κ. Ε. Βενιζέλο, Γ. Στουρνάρα και Σ. Κεδίκογλου.

Πέραν όμως των παραπάνω εντυπωσιακών στατιστικών, νούμερα που για τις περιπτώσεις των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παπανδρέου αποτυπώνουν πλήρως ότι έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών προκύπτει και ζήτημα ουσιαστικό καθώς το σύνολο σχεδόν των δικογραφιών «αραχνιάζει» στα υπόγεια της Βουλής. Στην πράξη δηλαδή, το Κοινοβούλιο δεν ανταποκρίνεται στο βασικό του καθήκον, να ελέγχει την εξουσία με αποτέλεσμα δεκάδες, κρίσιμες και ενδιαφέρουσες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα να μένουν ανέλεγκτες για μήνες και εν τέλει να παραγράφονται. Αυτό γιατί έχει στηθεί ένα δίχτυ προστασίας των ελεγχόμενων που απαγορεύει ουσιαστικά στους βουλευτές να έχουν πρόσβαση στο υλικό των δικογραφιών.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η διαδικασία που επιβάλλουν οδηγεί σε παραγραφή»

Το παράδειγμα της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επιχείρησε να λάβει γνώση της «καυτής» δικογραφίας με τις μαρτυρίες του κ. Ρουμελιώτη προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο είναι χαρακτηριστικό. Αρχικά, η βουλευτής ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας αλλά της αρνήθηκαν προτρέποντάς την να πάει στο γραφείο νομοθετικού έργου και να την μελετήσει. Η ίδια, σε επιστολή της προς τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, περιγράφει ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί «χώρο μελέτης αλλά εργασίας αρκετών υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται, απαντούν σε τηλέφωνα κλπ επομένως οι συνθήκες δεν είναι συνθήκες μελέτης». Προσθέτει δε ότι το γραφείο παραμένει κλειστό για αρκετές ώρες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να μελετηθεί το υλικό από το σύνολο των βουλευτών επισημαίνοντας τέλος ότι η διαδικασία οδηγεί «μαθηματικά στην παραγραφή των αδικημάτων». Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη διαδικασία έχει εγκρίνει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. Πρόκειται, για «επιτροπή σοφών» με απολαβές αρκετών χιλιάδων ευρώ η οποία έχει καταγγελθεί αρκετές φορές από κόμματα της αντιπολίτευσης για «αποφάσεις κατά παραγγελία».

ΠΛΑΙΣΙΟ

Αίτημα Βουλής για την περικοπή του μισθού των προφυλακισμένων βουλευτών της Χ.Α.

Την ίδια ώρα, αίτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έστειλε η Βουλή προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν είναι σύννομη η παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού. Στην περίπτωση που το ΝΣΚ ανάψει «πράσινο φως» τότε οι συγκεκριμένοι θα χάσουν περίπου 1.330 ευρώ από τα 5.700 ευρώ που εξακολουθούν να λαμβάνουν μηνιαίως. Βασικό ερώτημα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υπηρεσίας είναι εάν οι απουσία των τριών βουλευτών από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας θεωρούνται αδικαιολόγητες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το αυστηρό γράμμα του Κανονισμού λειτουργίας του Σώματος δικαιολογημένα απών είναι ένας βουλευτής που συμμετέχει σε αποστολή του Κοινοβουλίου στο εξωτερικό. Εάν λοιπόν βουλευτής – σύμφωνα πάντα με τον ΚτΒ – λείπει αδικαιολόγητα για περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις τότε για κάθε ημέρα απουσίας του κόβεται το 1/30 της βουλευτικής αποζημίωσης.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η Βουλή θέλει να στεγανοποιήσει πλήρως, με την βούλα του ΝΣΚ, το «αδικαιολόγητο» των συγκεκριμένων βουλευτών και αυτό προς απάντηση πιθανής προσφυγής τους που θα λέει ότι αυτοί επιθυμούν να προσέλθουν στην Βουλή αλλά ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν τους το επιτρέπει.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...