Παπανδρέου: “Η λιτότητα δεν αποδίδει και εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις”

Παπανδρέου:
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, καθώς και εκείνες στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η εφαρμοζόμενη λιτότητα πρέπει να τερματιστεί, ως μοναδική διάσταση ενός προγράμματος γιατί δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θα πρέπει τόνισαν, «να μεταβούμε από τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι απαιτείται, αφενός μεν μια ισχυρή δόση αναπτυξιακών πολιτικών για ολόκληρη την Ευρώπη, με κοινά προγράμματα που θα ενοποιήσουν τον Ευρωπαϊκό χώρο και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας ιδιαιτέρως για τους νέους ανθρώπους, αφετέρου δε προώθηση των αναγκαίων για κάθε χώρα μεταρρυθμίσεων, που θα χτυπούν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα διαμορφώνει ένα δύσκολο περιβάλλον για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες οι πολίτες τις αντιμετωπίζουν ως ένα ακόμα μέσο περιορισμού των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων τους.

Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου, μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από την κρίση με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, οπότε και είχε συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα στο πλαίσιο της Μεσογειακής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τακτικές επαφές τους, ενώ ο κ. Παπανδρέου, αφού ενημερώθηκε από τον Αντόνιο Σεγκούρο για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και τις θέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον αγώνα που δίνουν οι σοσιαλιστές στην Πορτογαλία.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...