«Παράδειγμα» η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα, λέει ο Ντάισελμπλουμ

Επιτυχημένη, είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στην Ελλάδα, μάλιστα τόσο, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα όπως η Ιταλία!                                                                                                     

Ο Ολλανδός σε ομιλία στο Λονδίνο στην τράπεζα UBS, αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.  «Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό, τι πριν. Χάρη στα δύο πρώτα βασικά στοιχεία της τραπεζικής ένωσης τους αυστηρότερους και κοινούς  κανόνες και τον μηχανισμό ενιαίας εποπτείας.

Προβλήματα στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν γίνει διαφανής με ομοιόμορφο τρόπο. Αυτό είναι καλή είδηση, διότι αν και αυτή η διαφάνεια δείχνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν, εξασφαλίζει επίσης ότι οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να λάβουν μέτρα για να γίνει πιο ανθεκτική», τόνισε ο Ολλανδός.

Εχθρός η απραξία – Χρειάζεται προληπτική δράση

«Αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά απλά να “καθίσουν στα χέρια τους” και να περιμένουν. Χωρίς την έγκαιρη και επαρκή λήψη προβλέψεων και διαγραφών των δανείων, η μακροπρόθεσμη αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Ενώ αυτό μπορεί να είναι επώδυνο βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες πρέπει να είναι φιλόδοξες και αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια, εάν είναι απαραίτητο, για να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα».

Η μεγάλη δύναμη της απειλής ενός bail in

«Το νεοσυσταθές Συμβούλιο, το τέταρτο βασικό στοιχείο που ανέφερα, δεν έχει ακόμη βρεθεί αντιμέτωπο με μια αποτυχημένη τράπεζα. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι λογικό, γιατί το bail-in έχει επίσης μια πολύ ισχυρή προληπτική δράση.

Η απειλή του bail-in έχει προκαλέσει τις τράπεζες να αυξήσουν προσκρουστήρες τους με την αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, την έκδοση μετοχών ή τη συγχώνευσή με άλλες τράπεζες. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η απειλή του bail-in τέλη του περασμένου έτους αύξησε σημαντικά την ιδιωτική συμμετοχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης ορισμένων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας έτσι το κοινό επιβάρυνση.

Το ίδιο μπορεί τώρα να δει στην Ιταλία. Ιδιωτική λύσεις και πάλι προτιμώνται».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...