«Παράθυρο» για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων – Επιστρεπτέα προκαταβολή και το 2021

«Παράθυρο» για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων – Επιστρεπτέα προκαταβολή και το 2021
«Παράθυρο» για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων – Επιστρεπτέα προκαταβολή και το 2021


28/11/2020 – 13:59

Η στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού για να μείνουν όρθιοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης μετά την τιθάσευση των κρουσμάτων που πιέζουν ασφυκτικά το ΕΣΥ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για νέα ρύθμιση 100 και 120 δόσεων αλλά και για παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι μετά τις τελευταίες εκταμιεύσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα, η ρευστότητα προς την οικονομία και τις επιχειρήσεις υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι χθες βράδυ είχαν υποβάλει αιτήσεις 380.000 επιχειρήσεις για περίπου 1,9 δισ. ευρώ και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 320.000 επιχειρήσεων 1,53 δισ. ευρώ. Η προθεσμία λήγει την Δευτέρα, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο ίδιος τόνισε στο Mega τη σημασία της δέσμευσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων για διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχίσει και το 2021, θα βοηθήσουμε παρα πολύ τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και το συνολικό ύψος των μέτρων που προβλέπεται για να βοηθήσουμε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2021 ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ» ανέφερε εξάλλου.

Για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας, υπενθύμισε τους βασικούς άξονες που έχουν ήδη νομοθετηθεί και που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν έχω να προσθέσω κάτι σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει» είπε, προσθέτοντας πάντως σε ερώτηση για το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση για 100 και 120 δόσεις: «Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση τους επόμενους μήνες και ανάλογα θα αντιδράσουμε. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών είναι εδώ για όσο χρειαστεί και για ό,τι χρειαστεί. Έχουμε χτίσει τα ταμειακά διαθέσιμα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία. Μετά από ένα, δύο ή τέσσερις μήνες, βλέποντας την κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα πράττουμε ανάλογα. Συνεπώς τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Υπενθυμίζεται πώς παράθυρο για νέα ρύθμιση 120 δόσεων για την εξόφληση χρεών στην Εφορία μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για στήριξη της αγοράς.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, θα έρθουν πιθανώς 100 με 120 δόσεις για να αναβιώσουν ενδεχομένως και παλιές ρυθμίσεις των 120 δόσεων, αν κάποιος τις έχασε την εποχή του κορωνοϊού, ώστε να μπορεί να μπει ξανά, αλλά και παράταση στην έναρξη εφαρμογής του νέου πτωχευτικού κώδικα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Παράλληλα, δίνονται κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα κάτι που αφορά τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις. Ένα φυσικό πρόσωπο που θα φέρει στην Ελλάδα τη φορολογική του βάση τότε κερδίζει αφορολόγητο το μισό του εισόδημα αν έχει μισθωτή εργασία αλλά σωρευτικά πρέπει να έχει τέσσερις λόγους:

– να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα εφτά έτη.

– να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από ξένο κράτος.

– να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα και

– να παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Για τις επιχειρήσεις, θα απαλλάσσεται το 50% του εισοδήματος από τον φόρο και το 50% από την εισφορά αλληλεγγύης για τα επόμενα 7 έτη.

 

Εξετάζεται η μετάθεση για το 2022 οικονομικών υποχρεώσεων

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως «θα εξεταστεί η μετάθεση φορολογικών των υποχρεώσεων για το 2022». Μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ο υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις της κυβέρνησης, που στοχεύουν, όπως υπογράμμισε, στην στήριξη των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων και υπενθύμισε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ενώ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους μικρομεσαίους και το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2021 περιλαμβάνεται η διάθεση άλλων 7,5 δισ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί μία ισορροπία, καθώς είναι, ακόμη, σε εξέλιξη η πανδημία. Από τους συμμετέχοντες έγινε αναφορά και στο νέο Πτωχευτικό, με τον υπουργό να αναφέρει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές αλλά θα εκδοθούν οι ΚΥΑ που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...