Παράθυρο διαγραφής των χρεών στην Εφορία, από την κυβέρνηση!

Ανοιχτό παράθυρο για διαγραφή χρεών, άφησε με την τοποθέτησή του στο 2ο  Φόρουμ των Δελφών, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Δημήτρης Λιάκος! Όπως είπε χρειάζεται με θάρρος, να αναγνωρίσει το Δημόσιο, ότι κάποια χρέη είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και πρέπει να διαγραφούν!

 

 Με τα χρέη προς την εφορία (φυσικών και νομικών προσώπων) να φτάνουν το αστρονομικό ποσό των 96 δισ. ευρώ, από τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν εκτιμήσει, ότι μόνο το 10-15% είναι. πρακτικά, εισπράξιμο!  «Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν» τόνισε ο κ. Λιάκος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους προς την εφορία, ενδεχομένως και προς άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αν  κριθεί ότι είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.

 Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «πρέπει να δείξουμε και εμείς ως πολιτικό σύστημα θάρρος», για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «κάθε μήνα ανακοινώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Τα μισά είναι πραγματικά χρέη και τα άλλα μισά είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων είναι σε εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν».

 Το παράδειγμα που έδωσε είναι της γνωστής υπόθεσης, της χρηματιστηριακής εταιρίας  «Ακρόπολις», της οποίας το χρέος μαζί με τα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχει φτάσει από τα 5,5 δις ευρώ στα 8 δις ευρώ. Χρέος, που παραμένει ενεργό, «τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης δεν είναι καν στη ζωή» όπως επεσήμανε ο κ. Λιάκος. Στην συνέχεια, τόνισε ότι «εδώ λοιπόν υπάρχει μια κακή επικοινωνία που βγαίνει στον διεθνή τύπο ότι στην Ελλάδα το ιδιωτικό χρέος είναι πολύ μεγάλο αναλογικά με το ΑΕΠ (…) Πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα να πούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπορείς να τα πάρεις και να τα ρυθμίσεις, και αυτό αφορά το χρέος και προς το δημόσιο και τα τραπεζικά» ανέφερε.

 Το ύψους του χρέους, ακριβώς επειδή αναγράφεται στις επίσημες καταστάσεις του Δημοσίου, ως ενεργό, δημιουργεί μία «μαύρη εικόνα» για την ελληνική Οικονομία, στο Εξωτερικό. «Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε μια κακή επικοινωνία» τόνισε, δηλαδή μια διογκωμένη εικόνα προς τα έξω για το ύψους του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη λογική, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα έκανε λάθος όταν αντιδρούσε σε αυτό το θέμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

 Μία στροφή προς τον ρεαλισμό, με τον κ. υφυπουργό,  να παραδέχεται ότι η επιμήκυνση της λήξης του χρέους είναι η ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή για τη διευθέτηση του προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη αυτή θα είναι, τόσο ομαλότερα θα είναι τα δημοσιονομικά μονοπάτια.

 Τέλος, ο ίδιος αναφερόμενος στο καυτό θέμα του χρέους, σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησής του, εντάσσονται και οι μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ενεργή συμμετοχή για τη διευθέτηση του χρέους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τόσο ο ESM όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα.

 
Λύση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

«Όσο συζητάμε με τους θεσμούς υπάρχει ενδιαφέρον και από την δική τους πλευρά για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά την διαχείριση και την εξεύρεση λύσης. Τις αναζητούμε και για το συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος, που πρέπει να μειωθεί», τόνισε  ο Δημήτρης Λιάκος.  Συγκεκριμένα, αναφερόμενος  στην ρύθμιση και μείωση του ιδιωτικού χρέους, τόνισε ότι η επιδίωξη πρωτογενών πλεονασμάτων με το μοντέλο του παρελθόντος, δηλαδή με βάση την κατανάλωση εισαγωγών με δανεικά, θα μας οδηγήσει στο ίδιο σημείο και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει η επιμήκυνση της λήξης του χρέους, επειδή έτσι θα «δημιουργήσουμε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια».

Στο κομμάτι της ρύθμισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είπε ότι είναι ζήτημα «ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και είναι πανευρωπαϊκό θέμα». «Πρέπει να δείξουμε θάρρος ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να πούμε πόσα μπορείς να πάρεις και πόσα να ρυθμίσεις», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273412-Parathyro-diagraphes-ton-chreon-sten-Ephoria-apo-ten-kybernese ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...