Παράταση μέχρι 8 Μαΐου για τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα

Παράταση μέχρι τις 8 Μαΐου για την ρύθμιση των αυθαίρετων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου νομοθετικού πλαισίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος  Σταθάκης, ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο του νόμου για τα αυθαίρετα, που είναι και η πέμπτος νόμος για τα αυθαίρετα από το 2009.

Όπως ανέφεραν, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται και ενσωματώνουν τα σχόλια που προέκυψαν από τη διαβούλευση, ώστε στις αρχές Μαΐου το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να πάρει τον δρόμο για την βουλή.

Αν και ο προηγούμενος νόμος λήγει στις 8 Φεβρουαρίου, από το υπουργείο επισημαίνουν πως η προθεσμία μπορεί να λήξει νωρίτερα, με την ισχύ του νέου «Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με τη νέα ρύθμιση το ύψος του παραβόλου μειώνεται στο μισό έναντι αυτό που ισχύει τώρα για όλες τις αυθαιρεσίες μέχρι τα 5.000 τ.μ.. Τα πρόστιμα, ξεκινούν από τα 250 ευρώ (έως 100 τ.μ.) και ανεβαίνουν σημαντικά  έως και τις 4.000 ευρώ (2.000-5.000 τ.μ.).Παράλληλα το πρόστιμο μειώνεται και στις περιοχές που μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες και οι τιμές ζώνης, το 2016.

Στο σχέδιο νόμου, που επεξεργάζονται στο υπουργείο, έχουν προστεθεί δύο νέες ειδικές κατηγορίες πολιτών. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης οι οποίοι θα πληρώσουν το 20% του προστίμου και θα έχουν την δυνατότητα να αναστείλουν την καταβολή των δόσεων για δύο χρόνια και οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα πληρώνουν μόνο το 30% από το πρόστιμο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...