Παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

Παράταση του νόμου Παρασκευόπουλου ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης ο νόμος Παρασκευόπουλου θα συνεχίσει να ισχύει ως την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, όμως εάν ο κρατούμενος που θα αποφυλακιστεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, υποπέσει σε νέο αδίκημα και καταδικαστεί σε ποινή ενός έως τριών ετών, τότε προβλέπεται ότι θα επιστρέφει και πάλι στο καθεστώς κράτησης και θα εκτίει ολόκληρη την ποινή που του έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης διατηρούνται σε ισχύ οι εξαιρέσεις που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Σταύρου Κοντονή για κρατουμένους που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα, ανθρωποκτονίες και λοιπά, οι οποίοι δεν τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων για να βγουν νωρίτερα, αλλά προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να αποφυλακίζονται υπό την προϋπόθεση θα είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό ή με θα έχουν ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Ακόμη, προβλέπεται ότι για τις πρόωρες αποφυλακίσεις – περίπτωση Φλώρου- ο νόμος αυστηροποιείται, οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών κι αν αυτά είναι πλαστά θα ανακαλείται σε κάθε περίπτωση η αποφυλάκιση τους. Να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει την τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.

Bασικοί στόχοι: Συνθήκες που αποτρέπουν τον συνωστισμό, εύρυθμη λειτουργία

H διατήρηση, εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων, συνθηκών διαβίωσης που αποτρέπουν τον υπερμέτρο συνωστισμό και εξασφαλίζουν τους αναγκαίους όρους για την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, είναι βασικοί στόχοι της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή για την παράταση των αποσυμφορητικών διατάξεων.

Η διατήρηση των ειδικών ρυθμίσεων για τη σταθμισμένη αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους κρίνεται επιβεβλημένη καθώς, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, ο αριθμός των κρατουμένων την 1η Σεπτεμβρίου 2018 ήταν 10.250, ενώ συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις στα καταστήματα κράτησης της χώρας ανέρχονταν σε 9.985.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «η υπερφόρτωση των κλειστών φυλακών (τύπου Α και Β) είναι μεγάλη, καθώς σε 7.960 θέσεις κρατούνται 8.909 κρατούμενοι, δηλαδή 1.000 παραπάνω». Το υπουργείο αναφέρει, επίσης, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να επέλθει ουσιαστικός εξορθολογισμός του συστήματος ποινών.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του Ν.4489/2017 που αφορούν έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Με την τροπολογία παρατείνεται κατά 1 έτος, ήτοι μέχρι 28.8.2019 (αντί μέχρι τις 28.8.2018 που ισχύει), η προθεσμία απόκτησης από τους κρατούμενους που εκτίουν ποινή περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης.

Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την απόλυση των κρατουμένων υπό όρους και μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο που χορήγησε την υπό όρο απόλυση, να την ανακαλέσει οποτεδήποτε, σε περίπτωση που η απόλυση στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία ή πλαστά έγγραφα. Για την κρίση του δικαστικού συμβουλίου δεν απαιτείται προηγούμενη καταδίκη ορισμένου προσώπου ή άσκηση ποινικής δίωξης.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/344212-Paratase-toy-nomoy-Paraskeyopoyloy-os-ten-psephise-toy-neoy-Poinikoy-Kodika ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...