Παρέμβαση Γιούνκερ: Δεν θα αφήσουμε Ελλάδα και Ιταλία μόνες τους!

“ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ”

Όλοι μαζί, απέναντι στην κρίση του προσφυγικού, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», τόνισε πως είπε «από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα δεχθεί «ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: “δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο”. Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας».

Για τον αγώνα της Ιταλίας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην κρίση, και υπενθυμίζει ότι στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.

 Οι μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προσφυγικού «Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δις  ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», είπε, ενώ για τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» καθώς έχουν «επανεγκατασταθεί μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».

Σχετικά με την πρόταση Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, λέει ότι δεν την στηρίζει, γιατί «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».

Στο Ιταλικό αίτημα για να ενταχθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό στα πάγια έξοδα του Ιταλικού προϋπολογισμού, λέει ότι «υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τονίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον Ματέο Ρέντσι, σε θέματα κύριας σημασίας, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 4ης  Δεκεμβρίου, προσθέτει ότι «δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το “ναι”. Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το “όχι”. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του, είπε ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιητές του».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...