Παραδέχεται ο Δένδιας ότι υπάρχουν χρυσαυγίτες στην αστυνομία

Παραδέχεται ο Δένδιας ότι υπάρχουν χρυσαυγίτες στην αστυνομία
Μετά τα δημοσιεύματα του Guardian και του BBC, που καταγγέλλουν την αστυνομία για «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Αμπού Γκράιμπ» εις βάρος μελών αντιρατσιστικής κίνησης και «σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη στους… Financial Times, με την οποία απαντά ότι οι αστυνομικοί που διάκεινται φιλικά στην Χρυσή Αυγή είναι μεμονωμένοι και πως η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τεράστια προσπάθεια για να περιορίσει την ακροδεξιά βία.

Ο Ν.Δένδιας επέμεινε στην άρνησή του ότι υπήρξαν βασανισμοί κρατουμένων στην ΓΑΔΑ, μετά τις συμπλοκές στον Αγιο Παντελεήμονα, ενώ μιλώντας στη Βουλή την Πέμπτη είχε προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Guardian, κατηγορώντας την εφημερίδα για υποβολιμαίο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αποδέχθηκε, πάντως, την πρόσκληση του BBC να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες. Σύμφωνα με μήνυμα του δημοσιογράφου Paul Mason στο Twitter: «Λοιπόν, κ. Δένδια, θα λατρέψετε την έρευνά μου στο Newsnight αύριο [Πέμπτη] βράδυ. Σας παρακαλώ απαντήστε στην πρόσκλησή μας για συνέντευξη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά βία, ωστόσο πρόκειται για έναν άγνωστο έως σήμερα εχθρό.

«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό [το είδος βίας]. Η αστυνομία δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Αλλά κάνουμε τεράστια προσπάθεια για να το περιορίσουμε» τόνισε.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι κάποιοι αστυνομικοί μπορεί να διάκεινται φιλικά στο νεο-φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, ωστόσο επέμεινε ότι το Σώμα σε γενικές γραμμές αντιτάσσεται και τόνισε ότι η επίσημη πολιτική είναι να αντιμετωπίζεται η βία από όπου κι αν προέρχεται ως έγκλημα.

Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «βασικός αντίπαλος του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι η εφαρμογή του νόμου· αν η αστυνομία είναι αποτελεσματική, η Χρυσή Αυγή δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Αντίδραση της ΚΕΕΡΦΑ

Σχολιάζοντας την προαναγγελία του Ν.Δένδια για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά του Guardian, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σημειώνει: «Εκτός από κουκουλώματα των βασανισμών, θέλει και λογοκρισία! No pasaran». Καλεί, δε, συνδικάτα και δημοσιογραφικές ενώσεις να παρέμβουν.

Η Κίνηση τονίζει: «Ο Ν.Δένδιας θέλει να λογοκρίνει τους δημοσιογράφους που φέρνουν στο φως τα εγκλήματα και τα βασανιστήρια διότι θέλει να επιβάλει πρότυπα αστυνόμευσης με αυτά που αντιστοιχούν στην συνεργασία που έχει με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

»Είναι γνωστό σε όλους ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει τους καθημερινούς βασανισμούς μεταναστών στα Αστυνομικά Τμήματα. Είναι γνωστό ότι σε πογκρόμ των νεοναζί της Χρυσής Αυγής καλείται η Αστυνομία για να συγκαλύψει συλλαμβάνοντας μετανάστες. Η πλήρης ατιμωρησία των αστυνομικών που βασανίζουν μετανάστες είναι ο κανόνας».

Παράλληλα, η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει ρατσιστικό πογκρόμ κατά Πακιστανών μεταναστών στο Ρέντη που οργανώθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Τετάρτης. Η Κίνηση, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει ότι την Πέμπτη μέλη της μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου διαπίστωσαν ότι οι συλληφθέντες κρατούνταν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης (δεν τους είχε δοθεί νερό ή φαγητό και δεν τους είχε επιτραπεί να πάνε ούτε στην τουαλέτα), ενώ ανάμεσα στις μεθόδους ανάκρισης η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει και το γδύσιμο.

Πηγή: in.gr

ΠΑΡΑΠΟΛΙΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...