Παραδίδουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στις τράπεζες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη!

Παραδίδουν τα κλειδιά των σπιτιών τους στις τράπεζες γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη!

Στο «αμήν» έχουν φτάσει χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δόσεων του στεγαστικού τους και χάνουν ακόμα και τις νέες ρυθμίσεις τους! Με τις τράπεζες να κυνηγούν τον φιλόδοξο στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων, κατά περίπου 40 δις μέχρι το τέλος του 2019, αναζητούνται νέες, οριστικές λύσεις.

Μία εξ’ αυτών είναι η «φιλική λύση» (amicable solution),  η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό. Πολλοί την αποκαλούν ως το «ιρλανδικό μοντέλο» και αναμένεται να δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα στο τέλος του έτους. Με το «πάγωμα» των τόκων και τις παρατάσεις της διάρκειας αποπληρωμής στα δάνεια, να μην έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με το νέο μοντέλο οι δανειολήπτες, αναμένεται να διαλέξουν μεταξύ του πλειστηριασμού και της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου τους.

Πολλοί αναμένεται να επιλέξουν αυτή τη λύση αντί για τον πλειστηριασμό, γιατί το ακίνητό τους θα εκτιμηθεί σε μεγαλύτερη αξία και μειωθεί περισσότερο το υπόλοιπο της οφειλής τους στην τράπεζα. Αν η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και δεν υπάρχουν άλλες λύσεις στο τραπέζι, τότε αντί να πάει το σπίτι σε πλειστηριασμό και να πουληθεί για ένα «ξεροκόμματο», πολλοί μπορεί να επιλέξουν την λύση αυτή, καθώς η τράπεζα θα το εκτιμήσει αρκετά υψηλότερα και ενδέχεται να «κουρέψει» ή να ρυθμίσει το υπόλοιπο.    Όπως δήλωσαν τραπεζικές πηγές, το όφελος είναι διπλό:

  1. η αξία του ακινήτου  από την τράπεζα θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό
  2. Το υπόλοιπο της οφειλής θα κουρεύεται , θα ρυθμίζεται ακόμα και θα διαγράφεται, ανάλογα την περίπτωση.

Όμως αυτή η λύση θα είναι αποτελεσματική, μόνο εάν η τράπεζα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι παύει να έχει περαιτέρω απαιτήσεις και δεν εξακολουθεί να αξιώνει από τον πιστούχο προσαυξημένο υπόλοιπο της οφειλής. Αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα πειστεί κάποιος να μείνει άστεγος και να χρωστάει και μία περιουσία!

Σύμφωνα με τον δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πλειονότητα των δανειοληπτών και των εγγυητών έχει αποδεχθεί στη σύμβαση δανεισμού τον όρο της παραιτήσεως του δικαιώματος της «διζήσεως». Αυτό σημαίνει το πάγωμα δηλαδή των αξιώσεων μέχρι ο δανειστής να επιχειρήσει αναγκαστική εκτέλεση κατά του πρωτοφειλέτη.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής ακινήτων ή ακόμα και το δικαίωμα παραχώρησης, ενοικίασης και μελλοντικής επαναγοράς που προϋποθέτει όμως τη σημαντική μείωση του διαδικαστικού και φορολογικού κόστους γι’ αυτές τις επαναλαμβανόμενες συναλλαγές, με αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση. Όμως οι τράπεζες, δεν πρόκειται να χαλαρώσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες, αντιθέτως τώρα που ο χρόνος κυλά αντίστροφα, όσοι δεν μπορέσουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή δεν μπορέσουν να κρατήσουν τις ρυθμίσεις τους, είναι πολύ πιθανό να βγουν στη «σέντρα» από τις τράπεζες.

Τον Σεπτέμβριο, ξεκινούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (που ήδη τρέχουν πιλοτικά) και εκτός από τα περίπου 15.000 ιδιόκτητα ακίνητα των τραπεζών, αναμένεται να ανοίξουν χιλιάδες φάκελοι κόκκινων δανείων που δεν προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα, είτε λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, είτε λόγω των αντιδράσεων στα ειρηνοδικεία.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293962-Paradidoyn-ta-kleidia-ton-spition-toys-stis-trapezes-giati-den-echoyn-na-plerosoyn-ta-chree ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...