Παραμένουν οι ενστάσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη

Παραμένουν οι ενστάσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη
Με οξεία κριτική υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

«Προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών έξω από κάθε ακαδημαϊκή φιλοσοφία» χαρακτήρισε το νέο ακαδημαϊκό χάρτη η Επιτροπή Ελέγχου του κυβερνητικού έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε επίσης λόγο για ακύρωση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικρίνοντας την δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας του νέου ακαδημαϊκού χάρτη χωρίς να έχουν προηγηθεί τα Προεδρικά Διατάγματα εφαρμογής  του σχεδίου «Αθηνά».

Σημείωσε ακόμη ότι «έχει ήδη ακυρωθεί η δέσμευση του υπουργείου προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν θα υπάρξει νέα μεταβολή πριν τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ», γεγονός που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να συμβάλλει με προτάσεις στο διάλογο, επέλεξε τη στείρα οδό της άρνησης, του λαϊκισμού, του μηδενισμού, ακολουθώντας μία τακτική που μας κρατάει δέσμιους στο χθες, μια τακτική που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανασυγκρότηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είναι η εφαρμοστική πράξη αποφάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Το Σχέδιο «Αθηνά», προσθέτει, ολοκληρώνει έναν διετή κύκλο αλλαγών για την αναβάθμιση των δημόσιων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου δήλωσε πως το Σχέδιο «Αθηνά» έχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης.

«Οι τυχόν επιμέρους απόψεις που καταγράφονται και ενδεχομένως αξιοποιούνται, δεν αλλάζουν και δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σήμερα διαμορφώνουν ένα νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, μέσα από διαβούλευση και νόμιμες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Σοβαρές ενστάσεις κατά του νέου ακαδημαϊκού χάρτη που δημοσιοποίησε χθες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διατυπώθηκαν όμως και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, συγκεκριμένα από τη ΔΗΜΑΡ.

«Για άλλη μια φορά η αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ ακυρώθηκε», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι ο νέος χάρτης προήλθε μέσα την προσθαφαίρεση ιδρυμάτων και τμημάτων και δεν υπακούει σε ακαδημαϊκές λογικές.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «αντίθετα με ό,τι διαδίδεται δεν υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ», καθώς η ομοσπονδοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα δεν ήταν στη λογική της πρότασης του κόμματος.

Ο Τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ακόμη ότι παρά τις προβλέψεις του Ν. 4009/2011 και 4076/2012 «δεν τηρήθηκαν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ». Αντίθετα, όπως αναφέρει, «οι εν λόγω διαδικασίες υπήρξαν προσχηματικές χωρίς να είναι βέβαιο ότι έγιναν».

Στηλιτεύει τέλος το γεγονός ότι «αντίθετα από ό,τι απαιτεί η αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, το σεβασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την αναγκαία σοβαρότητα, το υπουργείο Παιδείας περιφέρει τροπολογίες από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου [Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, κλπ] προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος» και «χωρίς να την έχει διασφαλίσει δημοσιοποιεί το μηχανογραφικό δελτίο».

Β. Μάγκλαρης: Σύνδεση έρευνας – ανώτατης εκπαίδευσης

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τελική μορφή  του σχεδίου «Αθηνά» ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα για την διαμόρφωση ευέλικτων κοινοπρακτικών σχημάτων δημοσίου συμφέροντος για την αποτελεσματικότερη σύνδεση του ενιαίου χώρου Έρευνας και Ανωτάτης Εκπαίδευσης της χώρας με τις ανάγκες και δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών.

Σημείωσε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας  θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό των κοινοπρακτικών σχημάτων, προωθώντας συνέργιες με καινοτόμες δυνάμεις του παραγωγικού τομέα,   σε συνεργασία με περιφερειακές και συναρμόδιες κρατικές αρχές.

Κινητοποιήσεις προσωπικού και σπουδαστών

Την ίδια ώρα, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών του αποφάσισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι και το τροποποιημένο σχέδιο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με το αρχικό, ότι δεν έχει στόχο την πραγματική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά την συρρίκνωσή της.

Από το πρωί μέλη του Συλλόγου, απέκλεισαν την είσοδο του Ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει και αύριο τον αποκλεισμό του ΤΕΙ, ενώ θα συμμετέχει και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΤΕΙΘ αποφάσισε την λήξη της κατάληψης του ιδρύματος, που πραγματοποιούσε επί 47 ημέρες και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέες μορφές δράσεων.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ο σύλλογος των οποίων σε χθεσινή γενική του συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της κατάληψης του ΤΕΙ στην Κοζάνη μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Το βράδυ προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης και ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο.

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...