Παρατείνεται η παραμονή της Τρόικας, για να κλείσει η αξιολόγηση!

Κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν ότι μπορεί και πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, παρατάθηκε η παραμονή των δανειστών στην Αθήνα από τις επτά στις δέκα ημέρες και αντί για τις 21, θα φύγουν στις 24 Νοεμβρίου. Σήμερα, διαμορφώθηκε το πρόγραμμα, των συναντήσεων, σε μία πρώτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και των υπουργό Ενέργειας (και πρώην Οικονομίας), Γιώργο Σταθάκη. Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, η εναρκτήρια συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος, Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης ,και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, συζητήθηκε το πρόγραμμα και η ατζέντα των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Αυτό που τόνισε στέλεχος της κυβέρνησης είναι ότι ο στόχος για συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup του έτους (της 5ης Δεκεμβρίου) παραμένει εφικτός. «Μπαλαντέρ», είναι η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο, αναμένεται διαμέσου τη εκπροσώπου του στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, να βάλει στο τραπέζι τις απαιτήσεις του για τα εργασιακά στην απογευματινή συνάντηση με την νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Με την συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, να θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη, η επικεφαλής διαπραγματεύτρια, έχει αυξημένο ρόλο, καθώς γνωρίζει ότι τα μέτρα που δεν κατάφερε να περάσει στην πρώτη αξιολόγηση, θα συζητηθούν από όλες τις πλευρές, ακόμα και αν η ελληνική πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν, ότι δεν πρόκειται να ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό.  

Υπάρχουν ενδείξεις, ότι το Ταμείο σκοπεύει να θέσει θέμα για μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων και της κατάργησης των φοροαπαλλαγών. «Κλειδί» της συμφωνίας, αναμένεται να είναι τα μέτρα που αναζητούνται για να κλείσει η τρύπα που βλέπουν στα δημοσιονομικά οι δανειστές, που φτάνει στα 400 εκατ. για το 2017. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, γιατί σύντομα θα πρέπει να κατατεθεί στην βουλή από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, από την πλευρά των ευρωπαίων θεσμών, τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις, στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας και να μείνουν ανοιχτά θέματα και μετά την αποχώρηση του «κουαρτέτου». Μία τέτοια εξέλιξη, θα σημάνει ότι οι δανειστές, θα επιστρέψουν στις… καθυστερήσεις της διαπραγμάτευσης, εντός Δεκεμβρίου, για να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι, είναι ότι η αξιολόγηση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα γιατί θέλει το χρέος, το ΔΝΤ, γιατί υπάρχει μία ανησυχία σχετικά με την κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο που θα αναλάβει τα καθήκοντά του και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, γιατί το 2017, είναι χρονιά εκλογών σε  Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία δεν θέλουν να ασχολούνται με την Ελλάδα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...