Πατριωτισμός …όρος παρεξηγημένος !

Χαρακίδα Αλεξία
Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης –κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών ,Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών), Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΠΜΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όπως κάθε άτομο χρειάζεται έναν σκοπό  στη ζωή του, ιδανικά και αξίες για να αποκτήσει η ύπαρξη του νόημα και να συντονίσει όλες τις προσπάθειές του προς μία κατεύθυνση , ώστε να γίνεται ολοένα καλύτερος , το ίδιο ακριβώς χρειάζεται και ένας ολόκληρος λαός. Ζούμε σε μια εποχή που τα σημάδια εθνικισμού είναι έκδηλα. Το λάθος των περισσοτέρων είναι το γεγονός ότι ταυτίζουν τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό και  την αφοσίωση και την αγάπη για την πατρίδα με τον ρατσισμό, την σκληρότητα και την έχθρα. Ο πατριωτισμός είναι τρόπος ζωής , δεν είναι μία αρετή που φαίνεται μόνο σε περίοδο πολέμου. Ο γνήσιος πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται διαρκώς για το κοινό καλό και κάνει πράξη την κοινωνική του συνείδηση σε όλα τα πεδία , δεν κερδοσκοπεί , αλλά δρα ανιδιοτελώς .

Ο πατριωτισμός είναι συνώνυμος της εθνικής συνείδησης και του εθνικού φρονήματος , όπου ο πολίτης δεν ξεχνά την ιστορία του ,αντιθέτως ενδιαφέρεται για την γνώση της ιστορίας του , ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος .Ο φιλόπατρις αγωνίζεται για την ασφάλιση της αξιοκρατίας και της ισοτιμίας , δεν επιτρέπει την εμφάνιση του τυφλού κομματισμού, αλλά στηρίζει την κομματική συναίνεση , ,ενισχύοντας το κλίμα της κοινωνικής ομαλότητας και ισορροπίας  και συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση  των φαινομένων  λαϊκισμού και της εκμετάλλευσης των πολιτών. Ο εθνισμός που δηλώνει τον αγνό πατριωτισμό  αποτελεί μια αντίληψη, μία αξία που διακρίνεται από ευγένεια και κοινωνική υγεία ,δεν διαιρεί τους λαούς , αλλά τους ενώνει, άλλωστε οι άνθρωποι που διαπνέονται από γνήσιο πατριωτισμό αντιλαμβάνονται και συνειδητοποιούν ότι η πατρίδα τους είναι μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας ,χωρίς να απομονώνονται λόγω ξενοφοβίας ,ούτε να υποδουλώνονται πολιτιστικά , αλλά μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη σε παγκόσμια κλίμακα .Αντίθετα ,ο εθνικισμός ταυτίζεται με την παθολογική προσήλωση στο έθνος και στα εθνικά ιδεώδη ακόμη κι όταν αυτά πραγματοποιούνται εις βάρος άλλων εθνών.

Δηλώνει ακόμη φανατικό πατριωτισμό που συνοδεύεται από επεκτατικές τάσεις. Η κρίση των αξιών και αρχών, η έλλειψη παιδείας και το χαμηλό πνευματικό επίπεδο  ευνοούν την έξαρση του εθνικού και φυλετικού εγωισμού. Επίσης , ακόμη ένα σημαντικό αίτιο του εθνικισμού είναι τα  οικονομικά συμφέροντα ισχυρών κρατών και οργανωμένων ομάδων και οι επεκτατικές βλέψεις για γεωστρατηγικούς και πολιτικούς λόγους. Η εθνική εσωστρέφεια και ο  εθνικισμός ενισχύονται από το σύγχρονο οικονομικό σύστημα με την τυφλή εφαρμογή των νόμων της αγοράς που αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις αδικίες και τις ανισότητες .Ο εθνικισμός οδηγεί στην κατάλυση των δημοκρατικών ελευθεριών, στην πολιτική βία και στον ολοκληρωτισμό. Ενισχύεται η πολιτική αστάθεια , ενώ παράλληλα προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο εθνικισμός χωρίζει τους λαούς δεν τους ενώνει.

Δεν  πρέπει να συγχέουμε τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό .Ο πατριωτισμός είναι αρετή! Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η πολιτική αναβάθμιση μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομική της ακμή αλλά και από την πολιτιστική άνθηση , όπου οι πολίτες οφείλουν να αγαπούν και να σέβονται την πατρίδα. Ο πολίτης για να είναι ευσυνείδητος θα και να δρα σε κάθε επίπεδο για το καλό της πατρίδας  με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια , θα πρέπει  πρώτα από όλα η πολιτεία να αντιμετωπίσει ζωτικά προβλήματα όπως η ανεργία , η γραφειοκρατία και η κακή παιδεία , η οποία μπορεί να βελτιωθεί με  την ουσιαστική διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας , ενώ οι ίδιοι δάσκαλοι θα πρέπει  να αποτελέσουν πρότυπα έμπνευσης για τους νέους ασκώντας με συνέπεια το λειτούργημα τους , να μεταδώσουν στα παιδιά το βαθύτερο νόημα της φιλοπατρίας ,καθώς επίσης και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ,καταδικάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ρατσισμό. Τέλος, παραθέτω τα λόγια του αρχαίου Έλληνας ιστορικού  Ξενοφών 430-355 ‘’ Νόμιζε την πατρίδα οίκον, τους δε πολίτας εταίρους.’’μτφ ‘’Να θεωρείς την πατρίδα σπίτι σου και τους συμπολίτες συντρόφους.

Χαρακίδα Αλεξία

Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης –κατεύθυνση Πολιτική Επιστήμη  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Σχολή Κοινωνικών ,Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών), Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ- Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΠΜΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με όλο το σεβασμό κ την εκτίμηση επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τη συσχέτιση του εθνικισμού με το ρατσισμό.Γιατι παρουσιάζεται τον εθνικισμό σαν κάτι αρνητικο;;Δεν υπάρχει εθνικιστής που να θέλει το κακό άλλων λαών αρκεί αυτοί να μην κάνουν κακό στο δικό του.Κ δεν είναι ρατσισμός να θεωρείς ότι υπάρχουν φυλές διαφορετικές κ πολιτισμοί διαφορετικοί. Αυτό υπάρχει είτε το θέλουμε είτε όχι.Πρεπει να θεωρούμε την πατρίδα σπίτι μας λεει ο Ξενοφών κ πολύ σωστά.Γιατι να είναι κακό να θέλω την προκοπή του σπιτιού μου κ την προαγωγή του πολιτισμού στο σπίτι μου.;Γιατι να είναι κακό να θεωρώ κατώτερο τον πολιτισμό της κλειτοριδεκτομης κ του βιτριολιου στο πρόσωπο κ να μην τον θέλω στη δική μου πατρίδα κ στο δικό μου παιδί;Υπάρχουμε χάρη στον εθνικισμό του Λεωνίδα,του Νικηταρά κ των χιλιάδων παππούδων μας που πάλεψαν για να υπάρχει ακόμα το έθνος που έφερε στην ανθρωπότητα τον πολιτισμό. Θα ήταν κακός ο εθνικισμός αν ήθελα να πάω στ Πακιστάν κ να κάνω κακό στους ανθρώπους.Δεν το θέλω.Να είναι καλά κ να προκοβουν.Οχι όμως να είμαι κ ένοχος επειδή δε θέλω να γίνει η πατρίδα μου Πακιστάν…Ωραία η μόδα περί ρατσισμού αλλά όχι εδώ.Εγω κοίμησα στο σπίτι μου μετανάστες Αλβανούς όταν πρωτοηρθαν στην Ελλάδα κ μην βιαστεί κάποιος να με χαρακτηρίσει ρατσιστή κ βλακείες τέτοιες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...