Παυλόπουλος: Αυτήν την κρίση θα την ξεπεράσουμε, είμαι βέβαιος

Παυλόπουλος

ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ

“Αυτήν την κρίση θα την ξεπεράσουμε, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Αυτό όμως απαιτεί σωφροσύνη, ενότητα και αυταπάρνηση. Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα καθενός. Αλλά – θυμηθείτε – είναι και η ενότητα του ίδιου του Ελληνικού Λαού, του κάθε Έλληνα πολίτη από την οποίαν εξαρτάται η πορεία μας στο μέλλον” είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην κοπή της πίτας της προεδρικής φρουράς.

Αναλυτικά παρακάτω ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Θέλω να σας ευχηθώ εκ βάθους καρδίας Καλή Χρονιά, καλή δύναμη, κάθε επιτυχία. Και οι ευχές αυτές αφορούν και εσάς και τις οικογένειές σας. Θα επαναλάβω αυτό που είπα και πέρυσι, αλλά φέτος θα το πω με μεγαλύτερη ένταση: Σας ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό που είσθε, για τον τρόπο που επιτελείτε τα καθήκοντά σας, για την εικόνα την οποία εκπέμπετε για την Χώρα. Πριν απ’ όλα για την υπό τη στενή του όρου έννοια αποστολή σας. Θυμηθείτε ότι η φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη δεν είναι κάτι μόνον συμβολικό. Είναι εξαιρετικά ουσιαστικό. Εκφράζει την ουσία του πώς εμείς, οι Έλληνες, τιμούμε την Ιστορία μας, αλλά ταυτόχρονα τους προγόνους μας και, κυρίως, αυτούς που έπεσαν για την Πατρίδα. Όχι μόνον γιατί έδωσαν την ζωή τους, αλλά γιατί μας δείχνουν τον δρόμο ως προς το πώς και εμείς πρέπει να εκπληρώσουμε το Εθνικό μας Χρέος σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ύστερα, δεν είναι τυχαίο πως παντού στον Κόσμο η εικόνα σας, όταν χρειάζεται να υποδεχθούμε κάποιον στην Ελλάδα, την Χώρα της φιλοξενίας, είναι εκείνη που δείχνει ότι η Ελλάδα και στα δύσκολα μπορεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Να είναι μια μεγάλη Χώρα, με μεγάλη Ιστορία και με μεγάλη προοπτική. Να είναι μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Χώρα όχι στην έκταση και στον πληθυσμό, αλλά σε επίπεδο συμβολισμών και ουσίας.

Όλα αυτά όσοι μεν είσθε μόνιμοι τα γνωρίζετε καλύτερα. Και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να τα υπηρετείτε και στην συνέχεια. Εσάς δε που επιλέξατε να βρίσκεσθε εδώ, στην Προεδρική Φρουρά, εκπληρώνοντας την στρατιωτική σας θητεία, θέλω να σας παρακαλέσω αυτά τα μηνύματα, αυτά τα διδάγματα τα οποία έχετε πάρει εδώ, να συνεχίσετε να τα υπηρετείτε και στη συνέχεια, όταν δηλαδή θα έχετε τελειώσει την θητεία σας. Είναι πολύτιμα διδάγματα, πιστέψτε με. Γιατί δεν αφορούν μόνον εκπλήρωση θητείας. Αφορούν έναν τρόπο και στόχο ζωής. Και κυρίως έναν στόχο ζωής που αφορά τους Έλληνες σε κρίσιμες στιγμές. Γιατί οφείλουμε ν’αντιληφθούμε ότι αυτήν την κρίση θα την ξεπεράσουμε, είμαι βέβαιος γι’αυτό. Αυτό όμως απαιτεί σωφροσύνη, ενότητα και αυταπάρνηση. Ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα καθενός. Αλλά – θυμηθείτε – είναι και η ενότητα του ίδιου του Ελληνικού Λαού, του κάθε Έλληνα πολίτη από την οποίαν εξαρτάται η πορεία μας στο μέλλον.

Και θα επαναλάβω κάτι – και τελειώνω μ’αυτό – το οποίο έκρινα χρήσιμο να τονίσω και στο μήνυμα της Πρωτοχρονιάς, αλλά το λέγω και σ’εσάς εδώ κατ’ιδίαν: Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των Ελλήνων, το οποίο στοίχισε πολλά στην Ιστορία μας, είναι το γεγονός ότι δεν δεχθήκαμε, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους, ν’αναγνωρίσουμε στον συνάνθρωπό μας αυτό που του ανήκει: Την υπεροχή του, αν θέλετε, την αξία του. Έχουμε ένα είδος φθόνου που σε κρίσιμες στιγμές μας εμπόδισε ν’αποδείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να επιτύχουμε αυτό που μπορούμε να επιτύχουμε. Ο φθόνος που οδηγεί στον διχασμό και στην μετριοκρατία είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Ας μάθουμε, επιτέλους, ότι όταν κάποιος υπερέχει και του το αναγνωρίζουμε, και εμείς είμαστε γενναίοι αλλά, ταυτόχρονα, του δίνουμε την δυνατότητα να υπηρετήσει το κοινό καλό. Γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εμποδίσουμε κάποιον ο οποίος μπορεί να επιτύχει περισσότερα από μας, να μην τα δώσει προς όφελος της Πατρίδας και του Λαού μας. Το λέγω αυτό σε σας που θα ξαναγυρίσετε στην καθημερινή ζωή. Έχετέ το μέσα σας αυτό ως αρχή. Όταν μάθουμε εμείς, οι Έλληνες, ν’αποδίδουμε σε όλους αυτό που τους ανήκει, τότε να θυμάσθε: Η υπεροχή των Ελλήνων διαχρονικά και μέσα στην Ιστορία θα γίνει ακόμα πιο αισθητή.

Καλή Χρονιά λοιπόν, να είναι ο Θεός μαζί μας, νάχουμε πραγματικά την δύναμη να ξεπεράσουμε μέσα στο 2017 όλη αυτήν την κρίση, να δώσουμε ξανά την ελπίδα στον Λαό μας. Και πάλι σας ευχαριστώ για όλη την συμπαράσταση κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και ευχαριστώ και την Εκκλησία για την εδώ παρουσία της, για τις ευλογίες. Θέλω να πω ακόμα δημόσια ότι η Εκκλησία καλύπτει ένα τεράστιο κενό, το οποίο θα έπρεπε η Πολιτεία να το καλύπτει – δυστυχώς είναι τέτοιοι οι καιροί – αλλά, Πανοσιολογιώτατε, αναγνωρίζουμε όλοι ότι αν δεν έχει εκραγεί η κοινωνία μας και η κοινωνική συνοχή μας αυτό οφείλεται κατά βάση στην Οικογένεια και στην Εκκλησία. Και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να σας πούμε ‘ευχαριστούμε θερμώς’ και να το διαβιβάσετε στον Μακαριώτατο”.

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...