Περί «εκλογής» νέου Ηγουμένου στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως

Τι αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ι.Μ.Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου σχετικά με την ”εκλογή” νέου ηγούμενου στη Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου

Δη­μο­σι­εύ­θη­κε στο δια­δί­κτυ­ο α­να­κοί­νω­ση της Ι­ε­ράς Μο­νής Με­τα­μορ­φώ­σε­ως Σωτήρος Σκά­λας Ναυ­πά­κτου, η ο­ποί­α κά­νει λό­γο για ε­κλο­γή του Ι­ε­ρομ. Ι­ε­ρω­νύ­μου Δε­λη­μά­ρη ως νέ­ου Η­γου­μέ­νου της Μο­νής. Το δη­μο­σί­ευ­μα αυ­τό προ­κα­λεί σύγ­χυ­ση ως προς την πρό­ο­δο της ε­πι­λύ­σε­ως των κα­νο­νι­κών και νο­μι­κών προ­βλη­μά­των που υ­φί­στα­νται στην συ­γκε­κρι­μέ­νη Ι­ε­ρά Μο­νή. Για τον λό­γο αυ­τόν, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Ναυ­πά­κτου και Α­γί­ου Βλα­σί­ου, στην ο­ποί­α α­νή­κει η Ι­ε­ρά Μο­νή Με­τα­μορ­φώ­σε­ως, ε­νη­με­ρώ­νει υ­πευ­θύ­νως τον λα­ό της Μη­τρο­πό­λε­ως και τους α­να­γνώ­στες των ι­στο­σε­λί­δων στις ο­ποί­ες α­ναρ­τή­θη­κε η «α­να­κοί­νω­ση» τα κά­τω­θι:

1. Με­τά την κα­τα­δί­κη (2006) του πρώ­ην Η­γου­μέ­νου της Ι­ε­ράς Μο­νής Ι­ε­ρομ. Σπυ­ρί­δω­νος Λο­γο­θέ­τη α­πό τα Συ­νο­δι­κά Δι­κα­στή­ρια και την α­πόρ­ρι­ψη των προ­σφυ­γών του α­πό το Συμ­βού­λιο της Ε­πι­κρα­τεί­ας, εξελέγη Ηγούμενος της Ιεράς Μονής (2010) ο Ιερομ. Ειρηναίος Κουτσογιάννης και αναγνωρίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο, η οποία και δεν αποδέχθηκε την μεταγενέστερη παραίτησή του.

2. Παρά τα ανωτέρω, η Ιερά Μονή ανακοίνωσε ότι «εξέλεξε» νέο Ηγούμενο τον Ιερομ. Ιερώνυμο Δελημάρη, ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα εκλογής, δι­ό­τι τε­λεί υ­πό το ε­πι­τί­μιο της α­κοι­νω­νη­σί­ας, το ο­ποί­ο ε­πε­βλή­θη σε αυ­τόν και σε τρεις α­κό­μη Ι­ε­ρο­μο­νά­χους της Ι. Μο­νής α­πό την Ι­ε­ρά Σύ­νο­δο, ή­δη α­πό τον Σε­πτέμ­βριο 2007. Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος σα­φώς δη­λώ­νει στην συ­γκε­κρι­μέ­νη Α­πό­φα­σή Της, κα­θώς και σε πολ­λές με­τα­γε­νέ­στε­ρες Α­πο­φά­σεις Της, ό­τι οι ε­πι­τι­μη­θέ­ντες τέσ­σε­ρεις Ι­ε­ρο­μό­να­χοι δεν έ­χουν την δυ­να­τό­τη­τα να ε­κλε­γούν και να α­να­λά­βουν κα­θή­κο­ντα Η­γου­μέ­νου ή Η­γου­με­νο­συμ­βού­λου.

3. Τρείς α­πό τους ε­πι­τι­μη­θέ­ντες Ι­ε­ρο­μο­νά­χους, με­τα­ξύ αυ­τών και ο π. Ι­ε­ρώ­νυ­μος, έ­χουν κα­τα­δι­κα­σθεί α­πό την κο­σμι­κή δι­καιο­σύ­νη με τέσ­σε­ρεις μή­νες φυ­λά­κι­ση έ­κα­στος για α­ντι­ποί­η­ση αρ­χής, α­κρι­βώς ε­πει­δή συ­νέ­χι­ζαν να ε­κτε­λούν χρέ­η Η­γου­μέ­νου και Η­γου­με­νο­συμ­βού­λων και με­τά α­πό σχε­τι­κές Α­πο­φά­σεις του Δευ­τε­ρο­βαθ­μί­ου Συ­νο­δι­κού Δι­κα­στη­ρί­ου, της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου και του Σ.τ.Ε. στο ο­ποί­ο οι ί­διοι προ­σέ­φυ­γαν.

4. Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος έ­χει α­πο­φα­σί­σει (Αύ­γου­στος 2011) την ε­πέ­κτα­ση του ε­πι­τι­μί­ου της α­κοι­νω­νη­σί­ας σε ό­λα τα μέ­λη της Α­δελ­φό­τη­τος και την διά­λυ­ση του Νο­μι­κού Προ­σώ­που της Ι­ε­ράς Μο­νής με την ταυ­τό­χρο­νη υ­πα­γω­γή της σε άλ­λη Ι­ε­ρά Μο­νή της Μη­τρο­πό­λε­ώς μας, λόγω των μακροχρόνιων αντικανονικών και αντιεκ­κλη­σιαστικών ενεργειών της.

5. Η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος εν μα­κρο­θυ­μί­α δέ­χθη­κε (Ο­κτ. 2011) την με­τέ­πει­τα συγ­γνώ­μη των α­δελ­φών της Ι­ε­ράς Μο­νής και την υ­πό­σχε­σή τους να πρά­ξουν τα κα­τ’ αυ­τούς, στην προ­ο­πτι­κή της α­νά­κλη­σης των τε­λευ­ταί­ων Συ­νο­δι­κών Α­πο­φά­σε­ων, γι’ αυ­τό και α­νέ­στει­λε το ε­πι­τί­μιο της α­κοι­νω­νη­σί­ας σε τρεις Ι­ε­ρο­μο­νά­χους, Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, με σα­φείς προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ή­τοι: την πλή­ρη α­νά­λη­ψη των κα­θη­κό­ντων του Η­γου­μέ­νου α­πό τον π. Ει­ρη­ναί­ο, τον ο­ποί­ον ό­πως προ­α­να­φέρ­θη­κε ε­ξέ­λε­ξε η Α­δελ­φό­τη­τα, και την α­πο­δο­χή εκ μέ­ρους της Μο­νής ει­δι­κού Κα­νο­νι­σμού που συ­νέ­τα­ξε η Νο­μι­κή Υ­πη­ρε­σί­α της Συ­νό­δου με την σύμ­φω­νη γνώ­μη του Μη­τρο­πο­λί­του προς ε­πί­λυ­ση των κα­νο­νι­κών και νο­μι­κών προ­βλη­μά­των.

6. Ε­πει­δή ε­πτά μή­νες με­τά την «συγ­γνώ­μη» τα μέ­λη της Ι­ε­ράς Μο­νής ό­χι μό­νον δεν ε­φήρ­μο­σαν τα υ­πε­σχη­μέ­να, αλ­λά και προ­σπά­θη­σαν να υ­πο­νο­μεύ­σουν και να α­να­τρέ­ψουν τις Συ­νο­δι­κές Α­πο­φά­σεις, η Ι­ε­ρά Σύ­νο­δος, της 3ης Μα­ΐ­ου 2012, δή­λω­σε ό­τι εμ­μέ­νει στις Α­πο­φά­σεις Της του Αυ­γού­στου και του Ο­κτω­βρί­ου 2011.

7. Ό­σον α­φο­ρά την φερομένη ως «ε­κλο­γή» στην θέση του Η­γου­μέ­νου του Ι­ε­ρομ. Ι­ε­ρω­νύ­μου Δε­λη­μά­ρη, εί­ναι σα­φές ό­τι α­ντι­βαί­νει στους ι­ε­ρούς Κα­νό­νες και τις Συ­νο­δι­κές Α­πο­φά­σεις και δεν α­να­γνω­ρί­ζε­ται α­πό τον υ­πεύ­θυ­νο Μη­τρο­πο­λί­τη για τους πιο πάνω λόγους, ο δε α­πο­δε­χθείς την ε­κλο­γή και οι δι­ε­νερ­γή­σα­ντες αυ­τήν εν γνώ­σει τους φέ­ρουν α­κε­ραί­α την ευ­θύ­νη έ­να­ντι της Εκ­κλη­σί­ας και του νό­μου.

Πρέ­πει να γί­νη α­ντι­λη­πτό ό­τι η α­πο­κα­τά­στα­ση της Ι­ε­ράς Μο­νής Με­τα­μορ­φώ­σε­ως στην κα­νο­νι­κή εκ­κλη­σια­στι­κή τά­ξη δι­έρ­χε­ται μό­νον δια μέ­σου της τη­ρή­σε­ως των Α­πο­φά­σε­ων της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Ι­ε­ραρ­χί­ας και της Διαρ­κούς Ι­ε­ράς Συ­νό­δου και ό­χι δια μέ­σου της υ­πο­νο­μεύ­σε­ως ή α­να­τρο­πής αυ­τών.

 

Εκ της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...