Περί «ευθύνης υπουργών»

Βουλή

Δε μας συμβαίνει συχνά, αλλά συμφωνούμε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην παρατήρηση-απάντηση του, σχετικά με το νόμο περί «ευθύνης υπουργών».

 Αναφερόμαστε, κατ` αρχήν, στα πραγματικά δεδομένα, ότι, δηλαδή, νόμος που προβλέπει ειδική ποινική μεταχείριση, για τα μέλη της κυβέρνησης, ισχύει από το 1877. Αυτός ο νόμος, αναθεωρήθηκε, κατ` ατυχή σύμπτωση, επί χούντας με το Νομοθετικό Διάταγμα 802/71. Με αυτό το νόμο δικάστηκαν τα πολιτικά πρόσωπα, στο «βρόμικο 89». Μπορεί, κανείς, να καταλογίσει ευθύνη στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, για την ολιγωρία, να διαμορφώσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις αντιλήψεις μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά είναι, εξίσου αλήθεια, πως ουδείς πίστευε ότι θα βλέπαμε «γουνάκια» επί Δημοκρατίας. Μετά την τραυματική εμπειρία, όμως, του «1989», η δημοκρατική πολιτεία αφυπνίστηκε και, πράγματι, υπήρξαν παρεμβάσεις, κατ` αρχήν με τη Συνταγματική αναθεώρηση του 2001 που επέκτεινε, πράγματι, το χρόνο της παραγραφής και στην πρώτη κοινοβουλευτική Σύνοδο, της επόμενης Βουλής. Να διευκρινίσουμε δε, στο σημείο αυτό, πως μιλάμε για τη λεγόμενη «αποσβεστική προθεσμία», δηλαδή το χρόνο κίνησης της ποινικής διαδικασίας, καθώς, στη συνέχεια, ισχύει η κοινή παραγραφή για όλους τους πολίτες (5 χρόνια για τα πλημμελήματα και 20 για τα κακουργήματα). Ακολούθησαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2003, επί υπουργίας Φίλιππου Πετσάλνικου και το 2011, επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη, που βελτίωσαν έτι περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο, με παρεμβάσεις που «ακροβατούσαν» στο όριο της Συνταγματικής διάταξης. Με αυτές, η ευθύνη της τελικής παραπομπής, στο Ειδικό Δικαστήριο, έχει μετατεθεί, από τη Βουλή, στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ και το ρόλο της κατηγορούσας αρχής, έχουν πλέον εισαγγελικοί λειτουργοί. Με το νέο, αναμορφωμένο, θεσμικό πλαίσιο, η Βουλή περιορίζεται μόνο στο στάδιο εκείνο της προδικασίας, που αντιστοιχεί στην προκαταρκτική εξέταση, στην κοινή ποινική διαδικασία και, από κει πέρα, τα πολιτικά πρόσωπα, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος , δικάζονται από το «φυσικό» τους δικαστή. Να επαναλάβουμε δε, για μια ακόμη φορά, ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, διαμόρφωνε, μάλλον, πιο δυσμενούς όρους, για τους κατηγορούμενους, αφού τους έθετε υπό την κρίση και στο «έλεος» των πολιτικών τους αντιπάλων.

 Να προσθέσουμε και κάτι ακόμη: Ειδική ποινική διαδικασία δεν ισχύει, μόνο, για υπουργούς και υφυπουργούς (πρώην και νυν) αλλά και για άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι δικαστές και δικηγόροι…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/277343-Peri-eythynes-ypoyrgon ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...