Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά οι νεκροί δημοσιογράφοι εν ώρα καθήκοντος

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά οι νεκροί δημοσιογράφοι εν ώρα καθήκοντος
Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), μέσα στο 2012 έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, 88 δημοσιογράφοι, περισσότεροι συνολικά από κάθε άλλη χρονιά.

Η πλειοψηφία των θυμάτων σκοτώθηκαν στη Συρία, το Πακιστάν και τη Σομαλία, ενόσω κάλυπταν ένοπλες συγκρούσεις ή επιθέσεις, ή δολοφονήθηκαν από δάκτυλους του οργανωμένου εγκλήματος.

«Ο αυξημένος αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2012 συνδέεται κυρίως με την κρίση στη Συρία, το χάος στη Σομαλία και τις βιαιοπραγίες των Ταλιμπάν στο Πακιστάν» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις, αφού στη Σομαλία σκοτώθηκαν 18 δημοσιογράφοι -διπλάσιοι από το 2009-, ενώ στο Πακιστάν δέκα δημοσιογράφοι.

Πέρα από τους 88 επαγγελματίες και τους έξι βοηθούς (κατά κανόνα εικονολήπτες), η οργάνωση καταγράφει 47 δολοφονίες πολιτών-δημοσιογράφων ή μπλόγκερ στην συντριπτική τους πλειοψηφία στη Συρία.

Εξαιρετικά μεγάλος ήταν ο αριθμός των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για διάφορους λόγους. Η Τουρκία προηγείται στον κατάλογο με 44 συλλήψεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την υπόθεση Εργκένεκον. Άλλοι 21 έχουν συλληφθεί στη Συρία ενώ πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής ακολουθούν στον κατάλογο των συλλήψεων.

Σε 130 ανέρχονται οι δημοσιογράφοι-πολίτες που έχουν συλληφθεί. Η Κίνα είναι μακράν πρώτη με 69 πολίτες και ακολουθούν τρεις χώρες με ισχυρή καταστολή του Ίντερνετ: το Βιετνάμ, η Συρία και το Ιράν με 19, 18, και 17 συλλήψεις η κάθε μία.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...