Περνά στην επίθεση με την αποστολή εξώδικου-Η ΔΕΥΑΝ ζητά την εφαρμογή της απόφασης του υπουργού

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών, στις αρχές Μαΐου, να κάνει δεκτές τις ενστάσεις της ΔΕΥΑΝ επί του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργο της αποχέτευσης, έγινε δεκτή από την τοπική κοινωνία και το δήμο Ναυπακτίας με ανακούφιση. Μπορεί να μην αποτέλεσε το τελευταίο επεισόδιο της πολύπαθης υπόθεσης, διώχνοντας άπαξ δια παντός πάνω από την επιχείρηση, κατ’ επέκταση και το δήμο, το βραχνά των περίπου 2 εκατ. ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια που καταβλήθηκε και συνεχίζει να καταβάλλεται ώστε το λεγόμενο «πανωπροίκι» να φύγει από τις πλάτες της ΔΕΥΑΝ. Έως σήμερα, όμως, καμία ενέργεια δεν έγινε επ’ αυτού, από την πλευρά της προϊσταμένης αρχής του έργου, με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΝ να περνά στην επίθεση, στέλνοντας εξώδικο μέσω του οποίου ζητά της υλοποίηση της απόφασης του υπουργού, από τη στιγμή μάλιστα που το αρμόδιο υπουργείο έχει απαντήσει πως είναι άμεσα εκτελεστή.

Η εξώδικη δήλωση-πρόσκληση εστάλη στα μέσα Οκτωβρίου, και είχε αποδέκτες τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΠΕ Αιτ/νίας, καθώς και το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων της ίδιας Δ/νσης. Επίσης κοινοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ιστορική αναδρομή
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» οι αναφορές που εμπεριέχονται στο εξώδικο ξεκινούν με την ιστορική αναδρομή του έργου, από την περίοδο υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης το 2004, περνώντας από όλα τα κρίσιμα στάδια της υπόθεσης, φτάνοντας έως και σήμερα. Γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στο ρόλο που είχε ή δεν είχε η ΔΕΥΑΝ στην πορεία του έργου, παρουσιάζοντας συνοπτικά και τις παρατηρήσεις που κατέθεσε η επιχείρηση κατά την πραγματοποίησή του. Φτάνοντας στον Απρίλιο του 2018, σημειώνει ότι κοινοποιήθηκε σε αυτή η απόφαση της Προϊσταμένης Αρχής για την έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, τονίζοντας όμως πως σε αυτή παραγνωρίστηκαν πλήρως οι σημαντικές επισημάνσεις της ΔΕΥΑΝ, όπως κατατέθηκαν από τον τότε αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα και τον Δ/ντή της επιχείρησης Δ. Κότσαλο.

Η απόφαση του υπουργού
Στη συνέχεια, και πάντα στο πλαίσιο παράθεσης των γεγονότων, γίνεται αναφορά στην αντίδραση της δημοτικής επιχείρησης με κάθε νόμιμο μέσω που είχε στη διάθεσή της, μιλώντας επί της ουσίας για την αίτηση θεραπείας προς τον υπουργό Υποδομών, αλλά και την προσφυγή κατά του ελληνικού δημοσίου ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Εφετείου Πατρών το Νοέμβριο του 2018. Εστιάζοντας στην πρώτη περίπτωση, όπως αναφέρει το εξώδικο, προέκυψε και η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στις αρχές του Μαΐου του 2019, μετά και από τη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Η εξέλιξη είναι γνωστή, καθώς έγινε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία με ανακούφιση, αφού έγινε αποδοχή μέρους της ένστασης που είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΝ, με συνέπεια να τροποποιηθεί η απόφαση έγκρισης του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής για συγκεκριμένες εργασίες που έγιναν και αφορούσαν φυσικά τα παραπάνω χρήματα που καλείτο έως τότε να καταβάλει η επιχείρηση. Μάλιστα, επ’ αυτών, σημειώνεται στο εξώδικο, πως ανέρχονται κάτι λιγότερο από το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ένα βάρος που βάσει πάντα της απόφασης του υπουργού θα έπρεπε να φύγει από τις πλάτες της ΔΕΥΑΝ και κατ’ επέκταση του δήμου.

Εκτελεστή η απόφαση
Η συγκεκριμένη απόφαση κοινοποιήθηκε στη δημοτική επιχείρηση στις αρχές Ιουνίου, και έγινε αποδεκτή με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ παράλληλα η ΔΕΥΑΝ παραιτήθηκε και από την προσφυγή την οποία είχε εν τω μεταξύ ασκήσει όπως προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στο εξώδικο, την παραίτησή της αυτή την έκανε γνωστή και στην προϊσταμένη αρχή του έργου λίγο αργότερα εντός του ίδιου μήνα. Εδώ πλέον έχουμε φτάσει και στα αρκετά κρίσιμα σημεία των τελευταίων εξελίξεων, καθώς η τελευταία (προϊσταμένη αρχή) στις αρχές Ιουλίου κατέθεσε ερώτημα προς τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, ζητώντας να ενημερωθεί για το εάν η απόφαση αυτή θεωρείται εκτελεστή βάση συγκεκριμένου νόμου. Η απάντηση που έλαβε λίγες ημέρες μετά, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές του εξωδίκου, είναι πως είναι εκτελεστή, αποτελώντας τούτο όμως έως σήμερα και το τελευταίο επεισόδιο επί της συγκεκριμένης παραμέτρου του θέματος.

Σιωπή…
Όπως αναφέρει το εξώδικο στη συνέχεια, μετά από τέσσερις μήνες και παρά τις επίμονες προφορικές οχλήσεις της ΔΕΥΑΝ, τόσο από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, όσο και από την αποδοχή της, αλλά και την παραίτηση της επιχείρησης από την προσφυγή που είχε ασκήσει, καμία ενέργεια δεν έχει γνωστοποιηθεί εκ μέρους της προϊσταμένης αρχής αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του υπουργού. Παρατηρεί επίσης ότι η προσφυγή κατά αυτής, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του αναδόχου, δεν συνεπάγεται κατά τον νόμο αναστολή εκτέλεσής της, τονίζοντας μάλιστα ακολούθως ότι η παράληψη της προϊσταμένης αρχής να συμμορφωθεί με την υπουργική απόφαση αποτελεί παράληψη οφειλόμενης ενέργειες.

Το αίτημα
Για όλα τα παραπάνω, καταλήγει το εξώδικο, καλούνται οι αρμόδιοι να προβούν άμεσα σε κάνε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να λάβει χώρα η άμεση υλοποίηση της υπουργικής απόφασης, με ότι συνεπάγεται αυτό. Με λίγα λόγια ζητείται να γίνει ανάκληση της απόφασης έγκρισης του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, σε ότι αφορά τις παραμέτρους που έκανε δεκτές ο υπουργός επί των ενστάσεων της ΔΕΥΑΝ, καθώς και στη συνέχεια να γίνει η σύνταξη νέου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, ο οποίος να είναι μειωτικός σε σχέση με τον τελευταίο στο ποσό του 1.994.104 ευρώ.

Επί των παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», έως και σήμερα δεν έχει γίνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Το ενδιαφέρον του θέματος, βέβαια, πέραν των παραπάνω τυπικών παραμέτρων, εστιάζει πλέον και στην πολιτική διάστασή του, καθώς πέραν του δήμου Ναυπακτίας και της νέας δημοτικής αρχής, που έχει τη διάθεση να συνεχίσει τον αγώνα των προκατόχων της, μείζονος σημασίας θεωρείται και το ποια η άποψη του νέου Περιφερειάρχη. Η Ν. Φαρμάκης έως ώρας δεν έχει εκφραστεί για το θέμα, κάτι που θα ήταν χρήσιμο να γίνει, προκειμένου να γνωρίζει η κοινωνία της Ναυπάκτου, που τόσο τον στήριξε, εάν πολιτικά θα σταθεί στο πλευρό της ή όχι. Αναμένουμε…

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...