Πετάξτε τα σουτιέν και αποκτήστε στητό στήθος

Πετάξτε τα σουτιέν και αποκτήστε στητό στήθος
«Από ιατρικής, ανατομικής και φυσιολογικής πλευράς, οι μαστοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη στέρηση της βαρύτητας. Αντιθέτως, χαλαρώνουν περισσότερο με τη συνεχή χρήση του στηθόδεσμου» δηλώνει ο δρ Ζαν-Ντενί Ρουιγιόν, καθηγητής Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Besançon της Γαλλίας.
Οι μισές γυναίκες δεν κάνουν χωρίς αυτά και οι υπόλοιπες ούτε που να τα δουν μπροστά τους. Μια νέα μελέτη όμως που προκαλεί πολλές αντιδράσεις παγκοσμίως αποφαίνεται ότι, από ιατρικής πλευράς, το δίκιο είναι με το μέρος των δεύτερων.

Όπως ανακοίνωσε στον γαλλικό Τύπο ο δρ Ζαν-Ντενί Ρουιγιόν, καθηγητής Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Besançon, τα σουτιέν όχι μόνο δεν μειώνουν τους πόνους στη ράχη, αλλά η συνεχής υποστήριξη του στήθους προκαλεί περισσότερη χαλάρωση.

Το συμπέρασμα προέρχεται από την παρακολούθηση επί μία 15ετία 320 εθελοντριών, με κάθε μεγέθους στήθος. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελόντριες είχαν ηλικία 18 έως 35 ετών.

Το μάθημα από τη μελέτη του, συνέχισε, είναι πως «οι στηθόδεσμοι αποτελούν λανθασμένη ανάγκη».

Ο δρ Ρουιγιόν και οι συνεργάτες του πέρασαν χρόνια μετρώντας και καταγράφοντας προσεκτικά τις αλλαγές στην θέση των μαστών των εθελοντριών τους, οι οποίες εξετάζονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο του Besançon.

Από όλες τις γυναίκες ζητήθηκε κάποια στιγμή να πάψουν να φορούν σουτιέν για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονταν από λίγους μήνες έως αρκετά χρόνια. Κατ’ αυτά τα χρονικά διαστήματα οι ερευνητές κατέγραφαν κάθε ενόχλημα που τυχόν είχαν στην πλάτη τους, αλλά και κάθε τυχόν πρόβλημα που αντιμετώπιζαν στην καθημερινότητά τους εξαιτίας της μη χρήσης σουτιέν.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τις περιόδους που οι γυναίκες δεν φορούσαν σουτιέν «οι θηλές των μαστών ανυψώνονταν κατά 7 χιλιοστά κατά μέσον όρο τον χρόνο σε συνάρτηση με τους ώμους».

Ο δρ Ρουιγιόν είπε πως το 42% των γυναικών «αισθάνονταν ενόχληση» για τους πρώτους τρεις μήνες που δεν φορούσαν σουτιέν, αλλά μετά το συνήθιζαν.

Ωστόσο, καμία δεν ανέφερε πόνους στη ράχη και στη μέση ή εμπόδια στην καθημερινότητά της (της άσκησης συμπεριλαμβανομένης), εξαιτίας της απουσίας του σουτιέν.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο δρ Ρουιγιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η απουσία του στηθόδεσμου μπορεί να κρατά το στήθος σε καλή φυσική κατάσταση» και «ίσως να προλαμβάνει τα ενοχλήματα στην πλάτη».

«Η ιδέα της μη χρήσης στηθόδεσμου είναι απωθητική για πολλές γυναίκες, για λόγους που άπτονται της άνεσης και της αισθητικής», είπε. «Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότερες, το στήθος δεν θα πέσει, αλλά θα σφίξει και θα ανορθωθεί δίχως αυτόν, ενώ η ποιότητα του δέρματος θα βελτιωθεί».

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Ρουιγιόν έσπευσε να προσθέσει πως δεν θα πρέπει να βιαστούν οι γυναίκες να πετάξουν τα σουτιέν τους, διότι η μελέτη του ήταν μικρή και δεν διήρκησε αρκετές δεκαετίες, ώστε να αποτυπωθούν οι μακροχρόνιες επιδράσεις της μη χρήσης του στηθόδεσμου.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...