Πετρόπουλος: Πιθανή η διαγράφη χρεών προς τα Ταμεία!

Δίχως έσοδα, δεν πληρώνεις εισφορές

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων εισφορών!

Μεγάλες ανατροπές έχει φέρει στο ασφαλιστικό η ενοποίηση των Ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών! Η αγωνία κορυφώνεται ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ήδη βλέπουν  σημαντικές αλλαγές. Τα ακριβή ποσά των εισφορών θα διευκρινιστούν από το υπουργείο Εργασίας, με τα ειδοποιητήρια των εισφορών που θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση και πρώτη φορά θα βγουν τον Ιανουάριο. Το σύστημα θα δέχεται οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται, διευκρίνισε ο υφυπουργός, Εργασίας Αναστάσιος  Πετρόπουλος, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, όπου επισήμανε ότι το ειδοποιητήριο πηγαίνει σε εκείνον που πρέπει να πληρώσει (εργοδότη ή εργαζόμενο).

Οι κερδισμένοι των αλλαγών στο ασφαλιστικό

 Κερδισμένοι των αλλαγών θα είναι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι  οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κερδίζουν από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, τονίζοντας ότι  ειδικά για όσους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον  ΟΑΕΕ

-Ένας ασφαλισμένος με 9 έτη ασφάλισης θα πλήρωνε, με το παλαιό σύστημα, μηνιαία εισφορά 307 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 12.000 ευρώ, θα πληρώνει 269 ευρώ.

-Ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης πλήρωνε 386 ευρώ, ενώ τώρα, με εισόδημα 15.000 ευρώ, θα πληρώνει 336 ευρώ.

Ασφαλισμένος με 30 έτη ασφάλισης πλήρωνε 572 ευρώ ενώ τώρα με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πληρώνει 449 ευρώ.

 

Για φόρο-ασφαλιστικό κάνει λόγο η αγορά! 

 Όμως η αγωνία κορυφώνεται ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες που αναμένεται να δουν και την μεγαλύτερη αύξηση στις εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν.  Το νέο σύστημα έχει κερδισμένους και χαμένους, με την αγορά να κάνει λόγο για φορολογικές εισφορές, που μαζί με τους φόρους, φτάνουν πάνω από το 60% των εισοδημάτων των ασφαλισμένων!

Από την πλευρά των εμπόρων ο Πρόεδρος της  ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι  «το 2017, ήρθε στη καθημερινότητά μας με τον πιο επιβαρυντικό τρόπο, όσο καμιά άλλη χρονιά στην οκταετή πλέον περίοδο της κρίσης (…) Οι φόροι και οι εισφορές θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 2017 το 60% του εισοδήματός μας».
 

 Το «μπέρδεμα» στα μπλοκάκια – Οι χαμένοι των νέων εισφορών

 Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με το ύψος των εισφορών για τους εργαζόμενους (με μπλοκάκια) που έχουν συνεργασία με  δύο εργοδότες. Χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν σε σύγχυση, με τα διάφορα νούμερα που ακούν και τις αντιφατικές δηλώσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά.  Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει βγει ακόμα και υπάρχουν ερωτηματικά και με το πώς θα «αναγκαστούν» οι εργοδότες να μοιραστούν το βάρος των εισφορών με τους εργαζομένους, 13,33% και 6,67% αντιστοίχως.
 

Πλατφόρμα αναγγελίας συμβάσεων για τα μπλοκάκια

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στέλλα Βρακά,  στόχος είναι να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους. Στα θέματα πάντως που μένουν ανοιχτά είναι το πώς θα πείσει ο εργαζόμενος τον εργοδότη να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς, το πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες, αλλά και το πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας.

 Από το υπουργείο, τονίζεται ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα. Ανεξαρτήτως του φορέα ασφάλισης, το νέο υπέρ- Ταμείο, θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους και ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος.

 Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα, καθώς όπως είπε οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι! Η ελληνική πλευρά, το είχε προτείνει στους δανειστές κατά τον τελευταίο κύκλο διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα επιχειρήματα του υπουργείου ήταν τέτοια, που οι δανειστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την αρχική τους άρνηση. Τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ και είναι κοινή παραδοχή, ότι μεγάλο μέρος, δεν είναι εισπράξιμο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...