Πιάνει δουλειά ο «μεγάλος αδερφός» της Εφορίας

Έρχονται μαζικές διασταυρώσεις καταθέσεων και δηλώσεων από τις ΔΟΥ

Νέες υποθέσεις το 60% των ελέγχων του 2017

Εκπαιδευμένοι και έτοιμοι οι πρώτοι 131 «Ράμπο»

Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων των «Ράμπο» της Εφορίας

Ξεκινά η αυτοματοποιημένη διαδικασία, μαζικής διασταύρωσης των καταθέσεων που θα διεκπεραιώνονται με ταχύτατους ρυθμούς, σε συνάρτηση με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων. Ο Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, αναφέρθηκε εκτενώς στον μεγάλο αδερφό της Εφορίας, αλλά και τους ελέγχους που θα γίνουν μέσα στο 2017, στις επιχειρήσεις.

Κατά την ομιλία του, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο  κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση για το έτος 2017. Φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων μας θα αφορά νέες υποθέσεις, (περιόδου 2012-2016). Για φέτος σε σχέση με πέρυσι η προτεραιοποίηση γίνεται πολύ πιο έγκαιρα και γίνεται με εξειδικευμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ), τόνισε τη συνέχεια.

Ο Επικεφαλής της ΑΑΔΕ, δε μπήκε σε λεπτομέρειες, διότι, όπως εξήγησε, τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου δεν δημοσιοποιούνται. «Αυτό πάντως που μπορώ να πω είναι ότι όσο προχωράμε, αξιοποιούμε την εμπειρία του παρελθόντος και τη συνδυάζουμε με τις σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές άλλων φορολογικών διοικήσεων, τις οποίες εισάγουμε στην ελληνική φορολογική διοίκηση. Έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βοηθούμαστε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. για όσα θέματα χρειαζόμαστε», τόνισε.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν τελικά περισσότεροι έλεγχοι από όσους είχαν προβλεφθεί, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα πιο φιλόδοξος στόχος έχει τεθεί για το 2017, παρά τις διατάξεις της εθελοντικής αποκάλυψης, οι οποίες δεν απαγόρευσαν την κοινοποίηση οριστικών πράξεων από το Δεκέμβριο 2016 ως και τις αρχές Φεβρουαρίου 2017.

Στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, μπαίνει σε λειτουργία η «Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές -χρήστες:  Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, το προσεχές διάστημα, θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, που θα αντλεί:

1.Τα πρωτογενή δεδομένα, που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα

2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών) με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, μέσω queries, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για μας.

Ήδη, το σύστημα έχει ενεργοποιηθεί  σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.

Ο «μεγάλος αδερφός» της Εφορίας

Το αποτέλεσμα των μαζικών διαφορών συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της Εφαρμογής από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

Η ΑΑΔΕ εργάζεται για την διάθεση της Εφαρμογής Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, η οποία είναι θέμα ημερών να παραδοθεί στις υπηρεσίες με επικαιροποιημένα δεδομένα και διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της απόδοσης των ελεγκτικών της πόρων.

Μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, από Δευτέρα ξεκινά η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων από το ΕΚΔΔΑ για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.

Επιπλέον, η Α.Α.Δ.Ε στοχεύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των μαζικών διαφορών, έτσι ώστε να κατευθύνονται ορθότερα οι περιορισμένοι πόροι, που διαθέτει, και πάντα με γνώμονα την αύξηση των Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται, τέλος, για εφαρμογή, που υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους της ΑΑΔΕ και η πληρότητα, ορθότητα και επεξεργασία των δεδομένων, που παρέχονται, συνιστούν την πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα.

Μέχρι το καλοκαίρι ο κ. Πιτσιλής, αναμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη έμμεση τεχνική ελέγχου για τις επιχειρήσεις (μικτού περιθωρίου κέρδους). Οι σχετικές εργασίες είναι σε προχωρημένο βαθμό και στο προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε να τις προσομοιώσεις εφαρμογής της σε πραγματικά δεδομένα σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/276037-Pianei-doyleia-o-megalos-aderphos-tes-Ephorias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...