Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή στις αγορές, βρίσκεται η Ελλάδα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αγορών, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα  να μειωθεί σημαντικά η διαφορά του επιτοκίου τους, από τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους κάτω από το 5%. Οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική Οικονομία, που ξεκίνησαν από την απόφαση του Eurogroup και το πλήθος υποστηρικτικών δηλώσεων από αξιωματούχους των θεσμών, φέρνουν την Ελλάδα μία ανάσα από τις αγορές, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, που βασίζονται σε στοιχεία του Bloomberg. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφτασε στο 5,30%. Για την επιστροφή στις αγορές, από την Αθήνα έχει ακουστεί ότι το όριο είναι να πέσει η απόδοση του 10ετούς κάτω από το 5%, ενώ από το εξωτερικό θεωρείται ως καλύτερη στιγμή, όταν η απόδοση πέσει στα όρια του 4-4,4%

 

Η ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι

 

 Σύμφωνα με τους Financial Times, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 4,99% το μεσημέρι, φέρνοντας την Ελλάδα κάτω από τον στόχο που είχε θέσει η ελληνική πλευρά.  Το πρακτορείο Reuters, επισήμανε ότι η απόδοση των γερμανικών ομολόγων αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015, που θα ακολουθήσει μία δύσκολη εβδομάδα όπου οι αποδόσεις των τίτλων της Ευρωζώνης σημείωσαν αλματώδη άνοδο , καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, του Μάριο Ντράγκι.  Όμως όσο τα ομόλογα των άλλων χωρών, ανεβαίνουν τα ελληνικά συνεχίζουν να πέφτουν και αυτό είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.  Η άνοδος ήρθε μετά από τις  δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας που έδωσαν την αίσθηση ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε σημείο καμπής. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ  έκανε μία προσπάθεια να ηρεμίσει τις αντιδράσεις.

 

Barclays: Φως στην άκρη του τούνελ για την ευρωζώνη

 

 Μείωση των κινδύνων για την Ευρωζώνη, βλέπει η Barclays, που σε νέο δελτίο της τονίζει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα μειώθηκαν παράλληλα με αυτούς από  Ισπανία και Πορτογαλία .

 

Σύμφωνα με την Με την πτώση της ανεργίας, την επιτάχυνση της σταθερής πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, την ελαφρώς ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική και την παροχή υποστήριξης από την ΕΚΤ μέσω του QE και των αρνητικών επιτοκίων, η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης η οποία οδηγήθηκε από την κατανάλωση ενισχύθηκε και έχει κατευθυνθεί και στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η ανάπτυξη γίνεται επίσης ευρύτερη στις διάφορες χώρες της περιοχής, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί.  Η περιφέρεια  της Ευρώπης, «φαίνεται ισχυρότερη και το πολιτικό ρίσκο είναι πλέον πολύ πιο ήπιοι».

 

Όπως τονίζει η Βρετανική τράπεζα, οι πολιτικοί κίνδυνοι πλέον έχουν περιοριστεί πολύ το τελευταίο δίμηνο. Σε αυτό βοήθησαν πολλές εξελίξεις, όπως η σταθερότητα που προσέφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία και νωρίτερα την Ολλανδία, όπως και η εκτίμηση των αγορών για θετικό αποτέλεσμα από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Barclays, οι ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας, δεν θα έχουν επίπτωση στις αγορές. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν γύρω από τις Οικονομίες της  Ισπανίας, τις Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι πλέον χαμηλοί.

 

Η Ιταλία ο κύριος κίνδυνος για την Ευρωζώνη!

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η  Ιταλία παραμένει ο κύριος κίνδυνος για την Ευρωζώνη, αλλά δεν είναι άμεσος, καθώς η κρατική παρέμβαση για την διάσωση δύο  τραπεζών και η αναμενόμενη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena, που αναμένεται μέσα στον μήνα, «καθησυχάζουν» για τις δύο μεγαλύτερες πηγές κινδύνου.

 

Ειδικά για την Ελλάδα, η Barclays τονίζει ότι οι προοπτικές για την Οικονομία έχουν βελτιωθεί ξεκάθαρα πλέον, ειδικά μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου (της 15ης Ιουνίου). Μέσα στα θετικά που βλέπουν οι επενδυτές για την Ελλάδα και τη  συμφωνία για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (8,5 δισ. ευρώ), εξέλιξη που έφερε ένα ήρεμο καλοκαίρι.

 

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, δεν αναμένεται να υπάρχει βραχυπρόθεσμη πίεση ρευστότητας στη χώρα.

 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ξεκαθαρίσει την θέση του, λέγοντας ότι θέλει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα και στο κομμάτι της χρηματοδότησης, αλλά η συμφωνία θα μείνει στην άκρη (Stand by) έως ότου οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν πλήρως σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, η  Barclays  θεωρεί πιθανό η ΕΚΤ να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)  πριν το τέλος toy 2017.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/290865-Pio-konta-apo-pote-sten-epistrophe-stis-agores-brisketai-e-Ellada ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...