«Πιο κοντά» φαίνεται να βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Eurobank

«Πιο κοντά» φαίνεται να βρίσκονται Εθνική Τράπεζα και Eurobank
Σε πιθανή συνέχεια των κινήσεων στην τραπεζική σκακιέρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα και της Εμπορικής, με επικέντρο αυτή τη φορά την Εθνική και την Eurobank δείχνουν πληροφορίες του Βήματος, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας τους. Μία τέτοια κίνηση φέρεται επίσης να έχει και την υποστήριξη τη ςκυβέρνησης και της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τα επιτελεία των δύο τραπεζών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Και στο παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, πλην όμως είχαν στρέψει την προτεραιότητά τους σε άλλες συνεργασίες.

Οι τελευταίες αλλαγές όμως στο τραπεζικό τοπίο, με τις αποκλειστικές συζητήσεις της Αlpha για την Εμπορική και τις εξελίξεις στο θέμα Πειραιώς και Αγροτικής, έχουν περιορίσει τους πιθανούς συνδυασμός. Οι πηγές αναφέρουν ότι πιθανή συνεργασία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη από τις συνέργιες και θα μειώσει αισθητά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τριπλή συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο η κάθε τράπεζα κατέχει ποσοστό της τάξεως του 6%. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κάτι που δεν μπορεί να συμβεί πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι το deal δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένης της διαφορετικής κουλτούρας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο τράπεζες. Επιπλέον, εκτιμούν ότι θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού.

Με δεδομένη όμως την ανάγκη δημιουργία ισχυρότερων τραπεζικών σχημάτων, θεωρείται ότι η έγκριση των αρχών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...