Πιτ Μπούτατζετζ: Ο πρώτος gay υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ το 2020

Πιτ Μπούτατζετζ: Ο πρώτος gay υποψήφιος που διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ το 2020

Είναι 37 ετών, δήμαρχος μιας πόλης 102.000 κατοίκων, βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και παντρεμένος με έναν άνδρα: ο Πιτ Μπούτατζετζ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

«Βρίσκομαι εδώ για να σας πω μια διαφορετική ιστορία από το “Κάντε Ξανά Μεγάλη την Αμερική”», είπε αναφερόμενος στο σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ (“Make America Great Again”) ο Μπούτατζετζ, δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ στην πολιτεία της Ιντιάνα, ενώπιον των οπαδών του.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μπούτατζετζ προσέλκυσε τόσο πλήθος, ώστε δεν κατάφεραν όλοι να μπουν μέσα στο χώρο του παλιού εργοστασίου αυτοκινήτων και παρακολούθησαν υπό βροχή τις δηλώσεις του σε μια γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί μπροστά από το κτίριο. «Ο Μπούτατζετζ εκπροσωπεί τη νέα γενιά της ηγεσίας των Δημοκρατών. Λατρεύουμε το όραμά του», είπε κάποιος απ’ τους οπαδούς του.

«Είναι παραπάνω από τολμηρό στην ηλικία των 37 ετών να διεκδικείς το υψηλότερο αξίωμα στον πλανήτη. Δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχα κατά νου μέχρι πρόσφατα όταν αναλογιζόμουν πώς θα περάσω το όγδοο έτος μου ως δήμαρχος και το 38ο έτος μου σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά ζούμε σε μια εποχή που οφείλουμε να δράσουμε», είπε ο Μπούτατζετζ.

Σε περίπτωση που εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Πιτ Μπούτατζετζ θα είναι ο πρώτος δεδηλωμένος gay προεδρικός υποψήφιος ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων στις ΗΠΑ. Στη χθεσινή εκδήλωση στο Σάουθ Μπεντ, όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, πήγε με τον σύζυγό του, Τσάστεν Γκλέζμαν.

Ο Πιτ Μπούτατζεζ (αριστερά ) με τον σύζυγό του Τσάστεν Γκλέζμαν στο βήμα / Φωτογραφία: ΑΡ/Michael Conroy
Όταν πρωτοανακοίνωσε τις σκέψεις του να κατεβεί υποψήφιος πριν από μερικές εβδομάδες ο Μπούτατζετζ ήταν αουτσάιντερ στην κούρσα. Στο μεταξύ όμως έχει γίνει γνωστός σ’ ολόκληρη την Αμερική και μάλιστα κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο του έτους να συγκεντρώσει χορηγίες επτά εκ. δολαρίων, ποσό που τον κατατάσσει ψηλά μεταξύ των συνδιεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Τη μέρα που ξεκίνησε επίσημα την προεκλογική του καμπάνια ο Μπούτατζετζ παραχώρησε συνέντευξη στη σκανδαλοθηρική TMZ, ενώ το New York Magazine δημοσίευσε άρθρο για τον 37χρονο πολιτικό με τον τίτλο “Παιδί-θαύμα” (“Wonder Boy”).

Οι προκριματικές στους Δημοκρατικούς για την ανάδειξη του υποψηφίου τους για τις προεδρικές του 2020 αρχίζουν τον Νοέμβριο του 2020, αλλά η κούρσα έχει ξεκινήσει ήδη προ πολλού. Πάνω από δέκα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν εκφράσει την επιθυμία να διεκδικήσουν το χρίσμα, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, τρία μέλη της Γερουσίας: η Καμάλα Χάρις, Κίρστεν Γκίλιμπραντ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, ο βουλευτής του Τέξας Μπέτο Ο’ Ρουρκ και ο πρώην υπουργός Οικιστικής Ανάπτυξης, Τζούλιαν Κάστρο.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/362060-Pit-Mpoytatzetz-O-protos-gay-ypopsifios-poy-diekdikei-tin-proedria-ton-IPA-to-2020 ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...