Ποιες αλλαγές γίνονται με το νομοσχέδιο με τα δελτία παροχής υπηρεσιών

Ποιες αλλαγές γίνονται με το νομοσχέδιο με τα δελτία παροχής υπηρεσιών
Ποιες αλλαγές γίνονται με το νομοσχέδιο με τα δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια), στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης


27/01/2020 – 21:54

Του Θρασύβουλου Μίαρη

 

Ποιες αλλαγές γίνονται με το νομοσχέδιο με τα δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια);

Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. 

Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πως ο πήχης της ελάχιστης συνολικής ασφαλιστικής υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα. 

Οσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο. 

Ευνοϊκό καθεστώς θεσμοθετείται για τα καινούργια μπλοκάκια με δραστηριότητα έως πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση. Ειδικά γι’ αυτούς η πλήρης απαλλαγή ισχύει εφόσον καλύπτεται από τον μισθό τους το ποσό της πρώτης και ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για ασθένεια, δηλαδή της εισφοράς των 210 ευρώ.

 

Τι αλλάζει στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης;

Επέρχονται αλλαγές στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης για τους ασφαλισμένους οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή μη μισθωτού. Προβλέπονται οι ακόλουθες περιπτώσεις: για τους αυτοτελώς απασχολουμένους που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, θα καταβάλλεται πλέον μία ασφαλιστική εισφορά, την οποία θα επιλέγει ο ασφαλισμένος από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που προβλέπονται (για ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΟΑΕΕ). 

Ειδικά στις περιπτώσεις ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κύριων και μη κύριων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την επικράτεια, οι οποίοι συγχρόνως απασχολούνται στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι – πτηνοτρόφοι, αλιείς θα καταβάλλεται κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά από τις προβλεπόμενες στις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ. Ο χρόνος ασφάλισης θα λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

 

Ποιο θα είναι το νέο καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων;

Μειώνεται η παρακράτηση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 60% που ισχύει σήμερα στο 30%. Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016).

Ειδικότερα το 70% της σύνταξής τους θα λαμβάνουν με το νέο Ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν την εργασία τους, καθώς μειώνεται η ποινή που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου και στο εξής η παρακράτηση από το 60% της σύνταξής τους περιορίζεται στο 30%. Ετσι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Στόχος της ρύθμισης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης απασχόλησης των συνταξιούχων.

Η μείωση στη σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ανέλθει στο 30% (αντί για το 60%) για τους συνταξιούχους που ήταν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες (δηλαδή τους ασφαλισμένους στα τέως ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ) και συνεχίζουν μετά τη συνταξιοδότηση να εργάζονται, ενώ δεν ισχύει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις των απασχολούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων (ασφαλισμένων τέως ΟΓΑ). 

Η μείωση αυτή θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα απασχολούνται, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί. 

Μετά την παύση της απασχόλησής τους, η σύνταξή τους θα επανέρχεται στο 100%.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...