Ποιοί  βλέπουν τις καταθέσεις  μας εκτός του ΣΔΟΕ

Μέσω των τραπεζικών καταθέσεων το ΣΔΟΕ τσίμπησε φορολογούμενους οι οποίοι, όχι μόνο είχαν αδικαιολόγητα ποσά με βάση τα εισοδήματά τους, αλλά επιχείρησαν να τα «ξεπλύνουν» μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Ενδεικτικές είναι τρεις περιπτώσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «μαύρο χρήμα», που διακινήθηκε μέσω τραπεζών και μάλιστα για παραπλάνηση των αρχών, έγιναν μεταφορές μέσω λογαριασμών συγγενικών προσώπων.

Ωστόσο εντοπίστηκαν από το ειδικό λογισμικό της ΑΑΔΕ και κλήθηκαν για εξηγήσεις όχι μόνο οι άμεσα υπεύθυνοι, αλλά και τα πρόσωπα που μπλέχτηκαν στις υποθέσεις αυτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ είναι μία από τις 7 διωκτικές Αρχές, οι οποίες έχουν πρόσβαση στα ειδικά λογισμικά της ΑΑΔΕ που παρακολουθούν online ή διερευνούν εκ των υστέρων τις κινήσεις των καταθέσεων.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές και συγκεκριμένα:

  1. Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών.
  2. Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρουσή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης. Μέσω αυτοματοποιημένων λογισμικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής, που αποτελούν το έναυσμα για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο.
  3. Το  «Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών», το οποίο τροφοδοτείται από τα στοιχεία που κοινοποιούν οι τράπεζες, όταν η Εφορία αποστέλλει «μαζικά αιτήματα». Η Α.Α.Δ.Ε. δύναται στο πλαίσιο διενέργειας φορολογικών ελέγχων να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών προς τα υπόχρεα πρόσωπα (τράπεζες κ.λπ). Ως μαζικά, νοούνται τα αιτήματα για στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν σε πλέον του ενός ελεγχόμενους από την Α.Α.Δ.Ε. φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες και τα οποία τηρούνται από τα ως άνω αναφερόμενα υπόχρεα πρόσωπα. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες διαβιβάζονται αυτοματοποιημένα στην Α.Α.Δ.Ε..

Στις εφαρμογές αυτές έχουν πρόσβαση οι ακόλουθες Αρχές:

  1. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. 
  2. Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος  (ΣΔΟΕ)
  3. Η Οικονομική Αστυνομία, 
  4. Οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ,
  5. Ο οικονομικός εισαγγελέας, 
  6. Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς,
  7. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ποιους έπιασε το ΣΔΟΕ

Οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος που εντόπισε το ΣΔΟΕ, μέσω των καταθέσεων είναι οι ακόλουθες:

  • Σε έλεγχο πόθεν έσχες συγγενικών μεταξύ τους προσώπων διαπιστώθηκε η μη δήλωση εισοδήματος για τις χρήσεις 2016-2018 συνολικού ύψους 500.000 ευρώ και η χρησιμοποίηση εταιρικού σχήματος ναυτικής εταιρείας για το ξέπλυμα του ποσού αυτού και την περαιτέρω τοποθέτησή του σε επιχορηγούμενες επενδύσεις.
  • Σε έλεγχο φυσικού προσώπου για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων διαπιστώθηκε προσαύξηση περιουσίας ύψους περίπου 400.000 ευρώ, προερχόμενη από απάτες, και η περαιτέρω χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για το ξέπλυμα αυτής.
  • Σε έλεγχο φυσικού προσώπου διαχειριστή προμηθεύτριας εταιρείας, διαπιστώθηκε απάτη σε βάρος του Δημοσίου στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και η χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, ύψους 700.000 ευρώ. 

          Καλλιγάς Κ. Ανδρέας     

    οικονομολόγος  Φοροτεχνικός



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...