Πολιτικά «παιχνίδια» στην Γερμανία για την εκταμίευση της δόσης!

Σε σκληρό, πολιτικό,  μπρα ντε φερ, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Γερμανίας, τους Χριστιανοδημοκράτες (SDU) της Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, εξελίσσεται το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα που αποφάσισε το Eurogroup.

 Καθώς η γερμανική πολιτική σκηνή, βυθίζεται όλο και περισσότερο, στο πολεμικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου, κάθε θέμα είναι και μία ευκαιρία για το ένα κόμμα, να κερδίσει πόντους εναντίον του άλλου. Παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων, επιθυμούν την ταχεία εκταμίευση των χρημάτων για να αποφευχθεί μία νέα κρίση, κάτι που έχουν υποστηρίξει και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι Σόιμπλε (SDU) και Γκάμπριελ (SPD), υπάρχουν κύκλοι μέσα στο SPD, που βλέπουν ευκαιρία να βλάψουν το προφίλ του κυβερνώντος κόμματος, όπως και του υπουργού Οικονομικών που συνυπόγραψε την απόφαση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο  Reuters, όσοι ήταν υπέρ της καθυστέρησης, πέτυχαν ακριβώς αυτό, μία εβδομάδα καθυστέρηση, ώστε να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα γύρω από την Καγκελαρία.  Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου θα εξετάσει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

Περίπου τρεις μήνες πριν τις εκλογές (24 Σεπτεμβρίου), μερίδα βουλευτών του SPD ζητούν την εξέταση και την έγκριση της δόσης των 8,5 δις ευρώ στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, αντί μόνο για την επιτροπή, ώστε να βρουν ευκαιρία να αναδείξουν τις διαφορές που υπάρχουν στο συντηρητικό κόμμα.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού, θα αποφασίσει αν η εκταμίευση της δόσης πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο του SPD, «η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα εξετάσει μόνο την τελευταία απόφαση του Eurogroup στην συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα»

Το σημείο πάνω στο οποίο βασίζουν το παιχνίδι τους οι συγκεκριμένοι βουλευτές, είναι ότι το ΔΝΤ, δεν μπήκε πλήρως στο πρόγραμμα με μία συνολική συμφωνία, αλλά μόνο με ένα «Stand-By Arrangement», μία συμφωνία επί της αρχής, μέχρι να συμφωνήσει η Ευρώπη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Λένε ότι αφού το ΔΝΤ δεν μπήκε στο πρόγραμμα όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σόιμπλε, ίσως να μην έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι δυσάρεστο για την (συντηρητική) ομάδα ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται… παρά την υπόσχεση Σόιμπλε», ενώ νωρίτερα, ο Μίκαελ Γκρός Μπρεμερ, σύμμαχος της Μέρκελ, είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται ψήφιση από την βουλή παρά μόνο έγκριση από την επιτροπή της Βουλής.  Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έχει πει, ότι μια συζήτηση και έγκριση από την ολομέλεια μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Μπορεί η εκταμίευση της δόσης να είναι αυτονόητο, «no-brainer» όπως λένε και οι δανειστές, όμως το κλίμα στην Μπούντεσταγκ δεν είναι το καλύτερο.  Ακόμα και μερίδα των συντηρητικών βουλευτών είχαν διαφωνήσει στο παρελθόν με τη παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι 63 από τα 309 της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών είχαν ψηφίσει εναντίον του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015. Αυτό το κλίμα δεν έχει αλλάξει αρκετά ώστε μία συζήτηση στην ολομέλεια να μην ανησυχεί  την Καγκελάριο.

Η Ελλάδα κέρδισε ελάφρυνση χρέους 14 δις από το Eurogroup

Ελάφρυνση χρέους 14 δις ευρώ για την Ελλάδα, είναι το σημαντικό κέρδος της Ελλάδας από την συμφωνία του Eurogroup, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η διεθνής επενδυτική εταιρεία Japonica Partners!  Ο Οίκος τονίζει ότι η ελάφρυνση και η μείωση του καθαρού χρέους της Ελλάδας αντανακλούν την αναχρηματοδότηση χρέους της υψηλότερου επιτοκίου που ωριμάζει με χρέος που η λήξη του πλησιάζει τα 40 χρόνια και τα επιτόκιά του είναι στο εύρος του 1%, την επαναφορά της συμφωνίας για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA/SMP), την αναστολή πληρωμής τόκων και την επιπλέον επέκταση των λήξεων έως και 15 χρόνια. Με βάση το ελληνικό ΑΕΠ στο τέλος του 2016, το οποίο ανερχόταν στα 176 δισ. ευρώ, η ελάφρυνση και η μείωση του καθαρού χρέους αντιστοιχεί στο 8% περίπου του ΑΕΠ.

Μάλιστα ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής  Πολ Καζάριαν,  που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, δήλωσε σχετικά ότι «πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για αυτή την τεράστια επιτυχία να κερδίσει 14 δις ευρώ σε ελάφρυνση χρέους και μείωση του καθαρού χρέους της κατά περίπου το ίδιο ποσό».

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλ. Τσίπρα ξεκαθαρίζει ο Γιούνκερ

 Την ώρα που στην Γερμανία ακόμα ξεπλέκουν το προεκλογικό κουβάρι, η Ευρώπη ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει απόλυτα την Ελλάδα. Την απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση και  την αναγνώριση τον θυσιών του ελληνικού λαού από την Ευρώπη επισήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε έκτακτη δήλωσή του, με την οποία απαντούσε στις «περίεργες» δηλώσεις Βέμπερ.

«Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμέναμε» και «αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, επισημαίνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Σε τηλεφωνική του δήλωση στο Euro2day.gr ο κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα αναμέναμε. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Όσο για την προσωπική μου σχέση με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει “άνεση”, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».

Μία δήλωση που απαντά στις αιτιάσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, για ανάγκη αλλαγής ηγεσίας. Είχε δηλώσει πως «χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση, που θα κάνει καλή δουλειά για τη χώρα. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Για αυτό, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ανήκει στο παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει το μέλλον».

Το 80% του ελληνικού χρέους είναι δάνεια, λέει η Eurostat!

Δάνεια είναι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Αναλυτικά, το συνολικό ποσοστό του χρέους έφτασε το 179% το 2016 και ήταν  κυρίως δάνεια (80%) και χρεωστικοί τίτλοι (18,2%).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/289428-Politika-paichnidia-sten-Germania-gia-ten-ektamieyse-tes-doses ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...