Πολλές Δημοκρατίες

Βουλή

Όταν κλήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να δώσει έναν αυθεντικό ορισμό της τελευταίας, απάντησε, επικαλούμενος και Έλληνες κλασσικούς: «Πείτε μου σε ποια εποχή και ποια χώρα».

 Ο συντηρητικός ηγέτης, φαίνεται πως είχε μεγαλύτερη διορατικότητα από διάφορους πολιτικούς, αλλά και πολιτολόγους, που κρίνουν, με απίστευτη ευκολία, πρόσωπα και καταστάσεις, με βάση ένα μοναδικό κριτήριο, που θα πρέπει να λειτουργεί ως άσφαλτο σημείο αναφοράς και απόλυτο μέγεθος. Είναι ενδεικτική η κριτική, που ασκείται στην κυβέρνηση και αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, για την υποτιθέμενη «λατινοαμερικανοποίησή» της. Επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί το επιχείρημα, περί του αυταρχικού χαρακτήρα της κυβέρνησης, έξω από το πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δυτικού τύπου. Αντιπαρερχόμαστε το ότι, πολλά από τα στοιχεία της, ενδεχομένως, εύλογης σε κάποιες περιπτώσεις, κριτικής, όπως πελατειακού χαρακτήρα χειρισμοί ή φαινόμενα, περιφερειακά, κυρίως, αλαζονικής χρήσης της εξουσίας, αφορούν παθογένειες και πρακτικές, που παρατηρούνται στο ελληνικό κράτος, σχεδόν από της συγκροτήσεως του. Θα μπορούσε, δηλαδή, να κατηγορηθεί, ενδεχομένως, η κυβέρνηση γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, «αντιγράφει» τις αρνητικές πρακτικές των προκατόχων της.

 Η σύγκριση, όμως, με καθεστώτα όπως αυτό της Βενεζουέλας ή άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, στη βάση ενός ισοπεδωτικού αρνητισμού, είναι, το λιγότερο ατυχής, σύμφωνα και με τον «ορισμό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που παραθέσαμε στην αρχή του κειμένου. Στην Βενεζουέλα, επί παραδείγματι, παραλείπεται ότι και η συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, διακρίνεται από την ίδια τραχύτητα, στις μεθόδους και τη φρασεολογία, αλλά και ανάλογη «εργαλειακή» και κατά περίπτωση, χρήση των θεσμικών φορέων της δημοκρατίας. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές, σχετίζονται και απορρέουν από τις ιδιαίτερες συνθήκες ιστορικής ανάπτυξης και εξέλιξης των θεσμών, σε αυτές τις χώρες. Ας μην ξεχνάμε, ότι σε πολλές από αυτές τις χώρες, επικράτησαν δικτατορικά καθεστώτα, για πολλά χρόνια ή και δεκαετίες ή υπάρχει και παράδοση στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

 Ανάλογα θα μπορούσαμε να πούμε και για την Ρωσία, όπου ασκείται κριτική στο σημερινό πρόεδρο, για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά. Ξεχνώντας ότι μιλάμε για μια χώρα, που πέρασε από  αιώνες τσαρικού δεσποτισμού, σε 70 χρόνια κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού και, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, από έναν καμποτίνο, που, πέραν των άλλων, βομβάρδισε το Κοινοβούλιο της χώρας του…

Πηγή: http://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/279345-Polles-Demokraties ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...