Πομπέο: Ειρωνείες στη Διάσκεψη του Μονάχου

Πομπέο: Ειρωνείες στη Διάσκεψη του Μονάχου
Πομπέο: Ειρωνείες στη Διάσκεψη του Μονάχου


16/02/2020 – 10:16

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «η Δύση κερδίζει», κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, απαντώντας σε ειρωνικό ύφος στις επικρίσεις που ακούστηκαν για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στην ίδια διάσκεψη.

Την ιδιαίτερη ενόχληση της Ουάσιγκτον προκάλεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, που την πρώτη μέρα της Διάσκεψης μίλησε για ένα νέο διαγωνισμό «μεγάλων δυνάμεων». Ο Γερμανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «δεν αναγνωρίζει καν την έννοια της διεθνούς κοινότητας» και εννοεί την «μεγάλη Αμερική» σε βάρος των γειτόνων και των εταίρων της, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.

Ο Πομπέο απάντησε σε αυτές τις επικρίσεις λέγοντας πως «οι δηλώσεις αυτές δεν αντανακλούν την πραγματικότητα» και τόνισε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή.

«Είμαι ευτυχής να δηλώσω ότι ο θάνατος της διατλαντικής συμμαχίας είναι χονδροειδώς μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει. Κερδίζουμε συλλογικά. Και το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «τόσοι πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν την Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά δεν βλέπουμε τους αδύναμους αυτού του κόσμου να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φθάσουν μαζικά σε χώρες όπως το Ιράν ή η Κίνα».

Για αυτό ακριβώς, συνέχισε, «οι άνθρωποι θέλουν να σπουδάσουν στο Κέμπριτζ και όχι στο Καράκας. Θέλουν να φτιάξουν επιχειρήσεις στην Σίλικον Βάλεϊ και όχι στην Αγία Πετρούπολη». Για να καταλήξει: «Μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν εκείνοι που σας λένε το αντίθετο».

Κατά την ομιλία του, ο Πομπέο είπε επίσης ότι κάποιες χώρες εξακολουθούν να ονειρεύονται αυτοκρατορίες, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ο Πομπέο είπε επίσης ότι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν ότι χρησιμοποιούν τις κυβερνοαπειλές για να ασκήσουν επιρροή, κάνοντας ειδική αναφορά στην κινεζική εταιρεία Huawei.

Έμμεσα πυρά
Σύμφωνα με δηλώσεις «ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου» σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Διάσκεψης, όταν η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας προσφυγικής κρίσης από την Συρία, «όπως τους προειδοποίησαν και οι Τούρκοι – με τον μοναδικό τρόπο που έχει ο Ερντογάν να προειδοποιεί τους άλλους, αυτόν τον τρόπο που οι άδικοι παρατηρητές μπορεί να χαρακτηρίσουν απειλή – εκείνοι τρομοκρατήθηκαν. Τρομοκρατήθηκαν. Σοκαρίστηκαν. Πώς το έλεγε ο αστυνομικός επιθεωρητής στην ‘Καζαμπλάνκα’; – Σοκαρίστηκα. Όχι, αλήθεια. Αλλά συνεχίζουν να σοκάρονται διότι για να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα (σ.σ. στην Συρία) χρειάζονται στρατιωτικά μέσα».

Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται, οι ΗΠΑ κυρίως διπλωματικά, ενώ η Ε.Ε. προσπαθεί μόνο με κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. «Η δική μου εκτίμηση, έπειτα από εννέα χρόνια στη Γερμανία, είναι ότι αυτό (σ.σ. το μεταναστευτικό) αποτελεί μεγαλύτερο υπαρξιακό θέμα για τους Ευρωπαίους από ό,τι για μας και αυτό λέει πολλά. Αυτό τους έχει ήδη τρομοκρατήσει. Είδατε τι συνέβη στην Θουριγγία με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Έφθασαν εμμέσως στην εξουσία σε μια επαρχία της Γερμανίας και αυτό έχει σοκάρει όλο το σύστημα. Ανησυχούν πάρα πολύ για ένα νέο προσφυγικό κύμα, για αυτό ανησυχούν τόσο πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Αλλά στρέφονται σε μας – τώρα αυτό είναι άλλο θέμα.

Δεν ξέρω ποιο είναι το ανόητο όνομα αυτής της Διάσκεψης (σ.σ. αναφερόταν στον τίτλο ‘Westlessness’ που έδωσαν οι διοργανωτές στην φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, αναφερόμενοι στη ‘φθίνουσα σημασία του να ανήκει κανείς πλέον στην Δύση’), αλλά έρχομαι σε αυτές τις συναντήσεις από το 1990 και δεν έχω ξαναδεί τους Ευρωπαίους φίλους μας και εκείνους από την Μέση Ανατολή περισσότερο πρόθυμους να συνεργαστούν μαζί μας, περισσότερο πρόθυμους να μας ζητήσουν να διαδραματίσουμε ηγετικούς ρόλους και να μας ακολουθήσουν όταν τους αναλαμβάνουμε – το οποίο συνήθως κάνουμε. Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα», δήλωσε ο ίδιος «ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος» κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδεται από γερμανικά ΜΜΕ και αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απάντηση του Μακρόν
Λίγο μετά την ομιλία του Πομπέο, ο Εμανουέλ Μακρόν αντέκρουσε το επιχείρημα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Δύση εξασθενεί. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να παρουσιάσει τη δική της ανεξάρτητη στρατηγική για το μέλλον – ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική που μας ανανεώνει και μας μετατρέπει σε στρατηγική πολιτική δύναμη», είπε.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ο ‘μικρός εταίρος’ των ΗΠΑ”, τόνισε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι, ενώ υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις απειλές στη γειτονιά της και, κάποιες φορές, να ενεργεί ανεξάρτητα από την Ουάσινγκτον.

Ο Μακρόν επέκρινε εξάλλου και την τωρινή πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, ειδικά σε ό,τι αφορά στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014 ως απάντηση για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Δεν είναι μια πολιτική, είναι ένα εντελώς αναποτελεσματικό σύστημα», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια δεύτερη επιλογή που είναι να απαιτήσουμε και να ξαναρχίσουμε έναν στρατηγικό διάλογο, διότι σήμερα μιλάμε όλο και λιγότερο, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε».

Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε και τη χθεσινή δήλωση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, λέγοντας ότι δεν εξεπλάγη από την ομιλία του Γερμανού προέδρου, η οποία–όπως είπε–του άρεσε.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι η Γαλλία έχει αρχίσει «να χάνει την υπομονή» της με την απουσία απαντήσεων από τη γερμανική πλευρά απέναντι στις γαλλικές πιέσεις για ενίσχυση της ΕΕ μετά το Brexit.

Ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την σιωπή της Μέρκελ απέναντι στις προταθείσες από τον ίδιο μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν απάντησε: «Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ανυπόμονος».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...