Που πήγαν οι γυναίκες;

Που πήγαν οι γυναίκες;
Η νέα Κυβέρνηση έχει αναμφίβολα μπροστά της ένα δύσβατο δρόμο προκειμένου να συνεχιστεί η κατά το δυνατόν ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία και να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Ευχή όλων μας είναι να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της με επιτυχία.


Της Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα τ. Βουλευτού Επικρατείας Ν.Δ.

Θα ήθελα, ωστόσο, να σταθώ με τη δέουσα περίσκεψη στην εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η οποία αποστερεί από το πολιτικό γίγνεσθαι τον ενεργό ρόλο τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα, ευρισκόμενη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλείται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό της σε όλα τα επίπεδα.

Η γενικότερη υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στα άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων συνιστά έλλειμμα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αφήνοντας αναξιοποίητες τις γνώσεις, εμπειρίες, ικανότητες και δεξιότητες του μισού και πλέον πληθυσμού. Αυτό ακριβώς επισημαίνουν κατηγορηματικά τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι διεθνείς οργανισμοί.

Η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική δίνει μία προοπτική ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών εμπλουτίζοντας τη διαμόρφωση πολιτικών με νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις, που μπορούν να συνεισφέρουν οι γυναίκες ως ευαίσθητοι δέκτες των προβλημάτων και των αναγκών της κοινωνίας. Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν, εξάλλου, ότι η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στη διαμόρφωση πολιτικών αλλάζει την ίδια την πολιτική ατζέντα καθώς ιεραρχούνται ως πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως η υγεία, η απασχόληση, η κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Χάρη δε σε χαρακτηριστικά που φέρουν, όπως ο ρεαλισμός, η επιμονή, η ικανότητα στο multitasking και στη διαχείριση κινδύνων, η ανθεκτικότητα στις αντίξοες συνθήκες, οι γυναίκες έχουν αποδειχθεί εξόχως αποτελεσματικές σε περιόδους κρίσης.

Διαθέτουμε, επομένως, ένα πολύτιμο αλλά σχετικά ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική αλλά και σε πολιτικές που θα ενισχύουν τις ευκαιρίες για εργασία, κοινωνική προστασία και όχι μόνο. Μια δυνατότητα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τουλάχιστον για το μέλλον!

ΣΚΕΨΕΙΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...