Πού θα κυμανθούν οι νέες εισφορές για εφάπαξ και επικουρικές

Πού θα κυμανθούν οι νέες εισφορές για εφάπαξ και επικουρικές

Που θα κυμανθούν οι νέες εισφορές για εφάπαξ και επικουρικές

Αποκαλύπτουμε τα κρυφά σημεία της εγκυκλίου του υπ. Εργασίας – Τι αλλάζει για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και νέους ασφαλισμένους

 Τις εκκρεμείς εισφορές για Εφάπαξ και Επικουρικές, ρυθμίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας! Στους «άτυχους», περίπου 250.000 επαγγελματίες που θα πληρώσουν αναδρομικές εισφορές 11% για τα Eφάπαξ και τις Eπικουρικές τους! Ο λογαριασμός αφορά εισφορές που ισχύουν από την πρωτοχρονιά, αλλά οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα καθυστέρησαν τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι εισφορές 7% για το Eπικουρικό και 4% για το Eφάπαξ θα αρχίσουν να καταβάλλονται πιθανότατα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η «kontranews», αποκαλύπτει τα «κρυφά» σημεία της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, για  το που κυμαίνονται οι νέες εισφορές για το Εφάπαξ και τις Επικουρικές, με παραδείγματα για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και νέους ασφαλισμένους!  Ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που έρχονται, με τη νέα εγκύκλιο όπως και σε όλα τα καυτά θέματα του ασφαλιστικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχει η υπουργική απόφαση που σύμφωνα με τον υπουργό θα δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα, που θα ρυθμίζει τις οφειλές στην Κοινωνική Ασφάλιση και μόνο! Συγκεκριμένα, οι εισφορές Επικουρικού και Εφάπαξ θα περιλαμβάνονται στα νέα ειδοποιητήρια  τα οποία θα λάβουν πάνω από 250.000 επαγγελματίες τον Σεπτέμβριο. Στο λογαριασμό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας του μήνα ενώ οι επαγγελματίες  θα πρέπει να καταβάλλουν τον Οκτώβριο και τις εισφορές κύριας ασφάλισης / υγείας και επικουρικού / Εφάπαξ!

 Δεδομένου ότι οι πληρωμές αφορούν τις εισφορές Επικουρικού και Εφάπαξ για το 9μηνο του 2017, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πληρωμές θα γίνουν με όσες δόσεις αφορούν οι πληρωμές, συν έναν επιπλέον μήνα. Παράδειγμα, για το 9μηνο οι δόσεις θα είναι δέκα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας,  το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τέσσερις ισόποσες δόσεις.

 

Μέσα στον Αύγουστο η απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Με τις οφειλές προς τα Ταμεία να έχουν φτάσει τα 22 δις ευρώ, ο υπουργός αναμένει σημαντικό αριθμό ρυθμίσεων. Ήδη η πλατφόρμα που λειτουργεί από τις 3 Αυγούστου, συμπεριλαμβάνει το μεγάλο πλήθος των οφειλετών προς τον ΕΦΚΑ, γιατί συνήθως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχουν και υποχρεώσεις δανειακές προς τράπεζες ή προς άλλους ιδιώτες.  Άρα, επεσήμανε ο υπουργός,  «δεν μπορούν να υπαχθούν μόνο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αποκλειστικά  και μόνο προς την κοινωνική ασφάλιση.  Θα υπαχθούν στην πρώτη κατηγορία καθώς έχουν οφειλές προς τράπεζες και προς ιδιώτες. Ήδη λειτουργεί αυτό».

Για όσους δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον εξωδικαστικό, αναμένεται να ακολουθήσει νέα απόφαση για τις ρυθμίσεις! «Εκείνο που θα κάνω και το έχω πει σε όλους τους τόνους, είναι ότι θα περιμένω να δω πως λειτουργεί, τι μένει από αυτή τη διαδικασία, για να κάνουμε τις βέλτιστες εφαρμογές για τις ρυθμίσεις οφειλών που είναι μόνο προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι ο μικρότερος αριθμός, δεν είναι ο μεγαλύτερος. Θα λειτουργήσει το σύστημα ως προς την πρώτη διαδικασία που είναι όλη μαζί και θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του μήνα η υπουργική εγκύκλιος  που θα ρυθμίζει τις οφειλές στην Κοινωνική Ασφάλιση και μόνο», αποκάλυψε ο υπουργός.

Προστασία από κατασχέσεις για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ

Στην επικαιρότητα το θέμα των κατασχέσεων, κυρίως προς την Εφορία. Παράλληλα, ξέρουμε ότι το ΚΕΑΟ, μέχρι στιγμής έχει κρατήσει μία προστασία προς τους μικροοφειλέτες, έως 5.000 ευρώ. Τα καλά νέα είναι ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι  το ΚΕΑΟ (σ.σ Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) παραμένει μακριά από οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης. «Από τη στιγμή που προχωράμε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα πρέπει να υπάρχει η ευχέρεια κάποιος να επιλέξει τη διαδικασία του συμβιβασμού και άρα να μην υπάρξει αναγκαστική εκτέλεση. Και δεν υπάρχει αναγκαστική εκτέλεση, θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι αυτό που έκανα το Δεκέμβριο του 2016 να εκδώσω υπουργική απόφαση για τη μεταφορά στο ΚΕΑΟ όλων των οφειλών όλων των φορέων ώστε να είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να γίνουν ρυθμίσεις υλοποιείται ήδη. Θυμάστε, προφανώς, ότι είχε σηκωθεί τότε μεγάλος θόρυβος ότι αυτό το έκανα για να σφαγιαστούν οι οφειλέτες. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε, αντιθέτως οργανώθηκε όλο το σύστημα στο ΚΕΑΟ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές οι πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών και θα το δείτε ότι θα αποδώσουν στο επόμενο διάστημα».

Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δημιουργεί προϋποθέσεις για μείωση των βαρών

«Συνεχώς θα εξετάζουμε περιπτώσεις, θα μας διευκολύνει το επίτευγμα στα έσοδα έχουμε φτάσει… είχαμε πει 150 εκατ. ένα πλεονασματικό ισοζύγιο πληρώνοντας πλήρως και τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ και κάθε ποσό που έπρεπε να δώσει ο ΕΦΚΑ από τις εισπράξεις, πράγμα που δεν συνέβαινε παλιά, έχουμε ήδη μια τάση να ξεπεράσουμε τα 550 εκατ. μέσα στο μήνα Ιούνιο»! Η στροφή του ΕΦΚΑ σε ισχυρά πλεονάσματα, σύμφωνα με τον υπουργό, «μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε πρώτα από  όλα τις υψηλότατες εισφορές για επίπεδα πάνω από 20.000 καθαρό εισόδημα μέχρι τις 70.000 διότι θα δώσουμε και τα στοιχεία αυτά προσεχώς μέχρι τις 20.000 οι ασφαλισμένοι και είναι ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων στη χώρα μας».

Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων – Δικηγόροι και Μηχανικοί

Για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων, π.χ. δικηγόρων,  που έχουν σχέση εργασίας με το δημόσιο, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι  για την επικουρική σύνταξη το δημόσιο πληρώνει  το μέρος που αναλογεί σε κάθε εργοδότη. «Για το εφάπαξ ισχύει και ίσχυε ότι το 4% πρέπει να το καταβάλλουν οι ίδιοι. Το εφάπαξ ήδη με παλαιότερους νόμους δεν μοιράζεται σε εργοδότη και εργαζόμενο, πλην των περιπτώσεων που προβλέπεται για τους μισθωτούς και μόνο για τους μισθωτούς, όχι για αυτούς που έχουν άλλες ιδιότητες».

 

Για τους πολιτικούς μηχανικούς που ζήτησαν να είναι στο χέρι τους αν θα πληρώνουν εφάπαξ ή επικουρική, απάντησε ότι «Και εμάς μας ενδιαφέρει να δώσουμε τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης στο πεδίο της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ. Αυτά τα θέματα, όμως, είναι πάρα πολύ ευπαθή για να τα λύσουμε με μια απόφαση που θα βγάλω εγώ».

 

Αναλυτικά το κείμενο της εγκυκλίου

 

“ Στο ΦΕΚ 38/28.4.2017, τεύχος Α΄, δημοσιεύτηκε ο νόμος 4461/2017, με το άρθρο 96 του οποίου, αντικαθίσταται η περίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85) ως εξής: «Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, όπου προβλέπεται εργοδοτική εισφορά για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους μισθωτούς.

 

Από 1.1.2017 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. των ασφαλισμένων από 1.1.1993 και εφεξής μισθωτών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων αυτοτελώς απασχολούμενων, ορίζεται σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38, και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους επί του εισοδήματός τους, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39, εφαρμοζομένου και του άρθρου 98. Για το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένων μισθωτών, εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών προνοίας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., με εξαίρεση τους μισθωτούς ασφαλισμένους στους τομείς προνοίας του τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του παρόντος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει το θέμα διαφορετικά καταργείται.»

 

Κατόπιν των ανωτέρω, από 1-1-2017 ισχύουν τα κάτωθι σε ότι αφορά τις κρατήσεις υπέρ του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ και την βάση υπολογισμού τους:

 

Α. Για τους Μισθωτούς

 

1. Παλαιοί ασφαλισμένοι

α. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους εξακολουθούν να ισχύουν τα οριζόμενα στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις των ταμείων/τομέων/κλάδων/λογαριασμών προνοίας που εντάχθηκαν στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. σε ότι αφορά στα ποσοστά (ή ποσά κατά περίπτωση) και στην βάση υπολογισμού τους.

 

β. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους μισθωτούς των τομέων του Κλάδου Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ήτοι των Τομέων Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών, Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης), ισχύουν τα οριζόμενα από τις επιμέρους καταστατικές διατάξεις ποσοστά εισφορών και υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 38 του ν. 4387/2016.

 

Στο άρθρο 38 καθορίζεται γενικότερα η βάση υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών για κύρια σύνταξη. Από τον συνδυασμό της παρ. 1 και της παρ. 9, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρθ. 27 του ν. 4445/2016, προκύπτει ότι, οι εισφορές που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ τομέων πρόνοιας του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παρακρατούνται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας, με τα προβλεπόμενα όρια των παρ. 2 α, β και γ.

 

γ. Συνεχίζουν να είναι σε ισχύ τυχόν εργοδοτικές εισφορές υπέρ των ενταχθέντων στο Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων.

 

2. Νέοι ασφαλισμένοι

 

α. Για τους νέους ασφαλισμένους το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., ορίζεται, σε ποσοστό 4%, υπολογιζόμενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών, όπως προσδιορίζονται στα άρθρα 5 και 38 του ν. 4387/2016.

 

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλους τους ασφαλισμένους που είχαν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης για πρώτη φορά μετά την 1-1-1993, ανεξάρτητα εάν πριν την δημοσίευση του νόμου 4387/2016 καταλαμβάνονταν ή όχι από το αρθ. 37 του ν. 2084/1992 που όριζε την εισφορά για εφάπαξ παροχή των νέων ασφαλισμένων.

 

Επομένως η παρακράτηση υπέρ πρόνοιας ακολουθεί την βάση υπολογισμού των μισθωτών για κύρια σύνταξη, όπως προβλέπεται από το άρθρο 38 και επιβάλλεται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

 

Ειδικά για τους ασφαλισμένους μισθωτούς του δημόσιου τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο) και μέχρι τις 31/12/2016 υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, γίνεται χρήση της βάσης υπολογισμού των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη, όπως η βάση αυτή προκύπτει από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016.

β. Τυχόν εργοδοτική εισφορά που ίσχυε υπέρ των εντασσόμενων φορέων στο κλάδο εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ φορέων, καταργείται από 1-1-2017.

Β. Για τους Αυτοτελώς Απασχολούμενους

Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς ορίζεται από 1-1-2017 σε ποσοστό 4%. Το ποσοστό αυτό ισχύει για “παλαιούς ασφαλισμένους” και για “νέους ασφαλισμένους”.

Ως βάση υπολογισμού θεωρείται το εισόδημα, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, (εφαρμοζομένου και του άρθρου 98 του ανωτέρω νόμου για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που προέρχονται από το ΕΤΑΑ).

Γ. Στους Δικηγόρους, Μηχανικούς και Υγειονομικούς, “παλαιούς” ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, που παρέχουν μισθωτή εργασία ή απασχολούνται με έμμισθη εντολή, δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα του τρίτου εδαφίου του κοινοποιούμενου άρθρου 96, αφού το εδάφιο αυτό αναφέρεται σε “παλαιούς” ασφαλισμένους σε πρώην φορείς πρόνοιας μισθωτών .

Κατόπιν των ανωτέρω, τα πρόσωπα αυτά, που ασφαλίζονταν σε πρώην φορείς αυτοαπασχολουμένων, από 1-1-2017:

– καταβάλλουν την προβλεπόμενη εισφορά 4 % των αυτοτελώς απασχολούμενων, και

– βάση υπολογισμού της ανωτέρω εισφοράς αποτελούν οι αποδοχές του άρθρου 38 όπως αντίστοιχα προβλέπεται για την κύρια ασφάλιση των προσώπων αυτών στον ΕΦΚΑ.

 

Ειδικά για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ασφαλισμένους στον Κλάδο Πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, Μηχανικούς και Υγειονομικούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής με το Δημόσιο, ως αποδοχές για την βάση υπολογισμού νοούνται οι ασφαλιστέες αποδοχές για κύρια σύνταξη, όπως αυτές προκύπτουν από τον συνδυασμό των άρθρων 5 και 8 του ν. 4387/2016 και έχει αποτυπωθεί στις περ. Α1 του Κεφαλαίου Ι της υπ. αριθμ. 2/24112/ΔΕΠ/31-03-2017 (ΑΔΑ:7ΦΘΨΗ-ΟΒΛ) κοινής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σχετ. η Φ80020/45578/Δ15.780/16-06-2017 εγκύκλιός μας).

 

Τέλος, για αυτούς που υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), βάση υπολογισμού για τον υπολογισμό της εισφοράς, αποτελούν οι αποδοχές που προσδιορίζονται στο αρθ. 38 του ν. 4387/2017, ήτοι οι πάσης φύσεως αποδοχές, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τους αρμόδιους εκκαθαριστές των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.”

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/296160-Poy-tha-kymanthoyn-oi-nees-eisphores-gia-ephapax-kai-epikoyrikes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...