Πρεμιέρα απόψε “Για το κουρδιστό πορτοκάλι”

Πρεμιέρα απόψε
Tο ανατρεπτικό και προκλητικό έργο του Anthony Burgess σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τον Άρη Σερβετάλη στον κεντρικό ρόλο.
Ο Άρης Σερβετάλης πρωταγωνιστεί στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Το έργο, περισσότερο γνωστό σε εμάς από την κινηματογραφική του εκδοχή (το 1971 σε σκηνοθεσία Στάνλει Κιούμπρικ) θέτει το ζήτημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας, αλλά και της ελεύθερης βούλησης. Αφηγείται – σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται – την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους.

Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. Έπειτα από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.

Τέσσερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του έργου:

• Η διάσημη νουβέλα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και 40 χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με «τα  100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Στο μεταξύ, είχε αποκλειστεί από πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες «λόγω θέματος» και «λόγω λεξιλογίου».
• Το 1971, το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Κιούμπρικ. Η προβολή του φιλμ απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες (στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 1999!)
• Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ο ίδιος ο συγγραφέας του, ο Μπέρτζες, διασκεύασε το έργο για το θέατρο κυρίως λόγω των καλλιτεχνικών διαφορών που είχε με τον Κιούμπρικ σχετικά με την κινηματογραφική μεταφορά του.
• Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1991 από το «Θέατρο Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη.

Ηθοποιοί:  Άρης Σερβετάλης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αντίνοος Αλμπάνης, Νεκτάριος Λουκιανός, Χρήστος Μαλάκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Δρόσος Σκώτης, Κίμων Φιορέττος.

Πρεμιέρα 8 Νοεμβρίου

Θέατρο ΑΠΟΘΗΚΗ,
Σαρρή 40, Ψυρρή ,
Τηλ.: 210-3253153

Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00. Πέμπτη 21:00. Παρασκευή 21:00 (λαϊκή). Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00. Κυριακή 18:00 & 21:00

Εισιτήρια
 Πλατεία: 20€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας, αγορά μόνο από το ταμείο του Παλλάς και του Αποθήκη).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...