Προκαλεί ο Σόιμπλε: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους

Νέες προκλητικές δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη την Παρασκευή.

«Έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία», σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε εκ νέου την εκτίμηση ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

 

Αυτό ήταν το τρίτο «όχι» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στα ελληνικά αιτήματα για το χρέος, μετά από την επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ελλάδα.

«Όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση στη Βιέννη την Πέμπτη, ενώ την Τετάρτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει «ζημιά» στην Ελλάδα. «Όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου” τότε κάνει κακό στην Ελλάδα» δήλωσε, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σε παλαιότερη παρέμβασή του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και είχε επισημάνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει να μετατεθεί μετά το τέλος του προγράμματος η όποια συζήτηση για το χρέος, καθώς θεωρεί ότι «εάν μιλήσουμε τώρα, θα εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική διάθεση της κυβέρνησης».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εντός του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε την Τετάρτη, ότι «υπάρχουν μερικά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα επόμενα χρόνια μπορούμε να ορίσουμε έναν αριθμό μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...