Προκλητική απάντηση Τουρκίας σε ΗΠΑ

Προκλητική απάντηση Τουρκίας σε ΗΠΑ
Προκλητική απάντηση Τουρκίας σε ΗΠΑ

Σε προκλητικό τόνο κινήθηκε η απάντηση της Άγκυρας μετά το αμερικανικό φρένο στην εμπρηστική πολιτική από μέρους της Τουρκίας.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα. Δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

«Έχουμε περιθώριο να συνεργαστούμε. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως ”δεν θα προμηθευτείτε S-400 δε θα τους χρησιμοποιήσετε”. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση» πρόσθεσε.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης, τόσο οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και οι ανταγωνιστές της αμερικανικής υπεροχής, προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν για τα θέματα ενδιαφέροντός τους, ο επικεφαλής του State Department Άντονι Μπλίνκεν προδιέγραψε τις απόψεις της Ουάσιγκτον στα θέματα διεθνούς και εξωτερικής πολιτικής.

Στην αρχική του τοποθέτηση στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν η αναζωογόνηση των δεσμών με τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ διότι αυτές οι σχέσεις είναι πολλαπλασιαστές ισχύος για την Αμερική.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Αμερικανών βουλευτών, ο επικεφαλής του State Department αναφέρθηκε στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης επισημαίνοντας  ότι η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί με πραγματική ανησυχία όσα γίνονται τον τελευταίο χρόνο και κυρίως από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «ορισμένες από τις ενέργειες που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την Τουρκία, και αφορούν κυριαρχικές διεκδικήσεις ή αξιώσεις σε θέματα που αφορούν θαλάσσιες ζώνες και ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε την πάγια αμερικανική θέση υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών, αποδοκιμάζοντας ευσχήμως την απειλή χρήσης βίας και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών της χωρών προβάλλοντας την στρατιωτική ισχύ της.

Μπλίνκεν: Πρόκληση οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

«Έχουμε καταδικάσει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ στο θέμα των S-400 και περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου» ανέφερε εμφατικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Τι είπε για το Κυπριακό

Εις ό,τι αφορά Κυπριακό, ο επικεφαλής του State Department υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...