Προληπτική απόσυρση από τα ράφια για Coca Cola Light και Nestea

Αποσύρσεις έγιναν προληπτικά και σε καταστήματα της επαρχίας

Στην απόσυρση όλων των συσκευασιών Coca-Cola Light 500 ml και Nestea από τα ράφια των καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προχώρησε η υπεύθυνη εταιρεία στην Ελλάδα, μετά τις προειδοποιήσεις της οργάνωσης «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο (FAI/IRF)» για έγχυση υδροχλωρικού οξέος στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Προληπτική απόσυρση από τα ράφια για Coca Cola Light και Nestea

Με το όνομα «Σχέδιο Πράσινη Νέμεσις», η οργάνωση απειλεί τις δύο μεγάλες πολυεθνικές και τα στελέχη της, καλώντας τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ, αλλά και τις άτυπες ομάδες αναρχικών σε συντονισμένες πράξεις κατά των «εταιρειών και των προσώπων που με τις ενέργειές τους λεηλατούν το περιβάλλον, την άγρια ζωή και τη φύση», όπως σημειώνεται στην προκήρυξη.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία της Coca-Cola, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ολα ξεκίνησαν το απόγευμα Δευτέρας, όταν ένας φάκελος έφτασε στην ιστοσελίδα zougla.gr. Μέσα σε αυτόν, βρέθηκε μια τσάντα σκουπιδιών, η οποία περιείχε συσκευασία αναψυκτικού, καθώς και ένα usb stick στο οποίο συμπεριλαμβανόταν μια εξασέλιδη προκήρυξη της FAI/IRF, αλλά και βίντεο διάρκειας 2,5 λεπτών.

Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Πράσινη Νέμεσις», τα μέλη της FAI/IRF καλούν σε παράλληλη δράση αναρχικές ομάδες από όλον τον κόσμο. Ισως και γι’ αυτό παρουσιάζουν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης τους στο βίντεο
Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Πράσινη Νέμεσις», τα μέλη της FAI/IRF καλούν σε παράλληλη δράση αναρχικές ομάδες από όλον τον κόσμο. Ισως και γι’ αυτό παρουσιάζουν λεπτομερώς τον τρόπο δράσης τους στο βίντεο, λένε οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Φωτογραφίες
Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, οι συντάκτες εξηγούσαν τη δράση τους, καθώς, όπως σημειώνουν, «η ενέργεια δεν έχει στόχο τη δηλητηρίαση οποιουδήποτε ανυποψίαστου ατόμου».

Αντίστοιχος φάκελος με άλλα προϊόντα εστάλη και σε καθημερινή εφημερίδα.

Αμέσως, κλήθηκαν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ – Αντιτρομοκρατική), η οποία παρέλαβε το περιεχόμενο των φακέλων και το έστειλε στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Προληπτική απόσυρση από τα ράφια για Coca Cola Light και Nestea

«Από την εξέταση που διενεργήθηκε στο περιεχόμενο των φιαλών, από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, προέκυψε ότι εμπεριέχουν αναψυκτικό με ποσότητα υδροχλωρικού οξέος», σημειώνει σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΦΕΤ
«Η Ελληνική Αστυνομία ενημέρωσε την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες όσον αφορά στις ατομικές συσκευασίες Coca-Cola Light των 500ml σε πλαστική φιάλη, καθώς και ατομικές συσκευασίες Nestea Λεμόνι, Nestea Ροδάκινο και Nestea Sugar Free με γεύση λεμόνι, όλα σε πλαστικές φιάλες των 500ml». Παράλληλα ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ για τις όποιες περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Προληπτική απόσυρση από τα ράφια για Coca Cola Light και Nestea

Ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία η Coca-Cola ενημέρωνε ότι «με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών μας, προχωρούμε σε προληπτική απομάκρυνση όλων των μεμονωμένων πλαστικών συσκευασιών PET 500ml των Coca-Cola light και Nestea (όλων των γεύσεων)».

ΕΙΔΙΚΟΙ
Τι είναι το υδροχλωρικό οξύ

Το υδροχλωρικό οξύ είναι υδατικό διάλυμα ισχυρό, πολύ διαβρωτικό με πολλές και σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις. Προσβάλλει το δέρμα και καταστρέφει κάθε φυτικό ή ζωικό ιστό. Σύμφωνα με ειδικούς, αν κάποιος πιει έστω και μία γουλιά από αυτό μπορεί να υποστεί εγκαύματα β’ βαθμού σε φάρυγγα και λάρυγγα.

Εάν κάποιος καταπιεί 100 ml υδροχλωρικού οξέος που είναι αναμεμειγμένο με coca-cola, τότε θα υποστεί σοβαρά εγκαύματα στη στοματική και τη ρινική κοιλότητα αλλά και στο στομάχι. Κάποιος που έχει αδύνατο οργανισμό έχει μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσει βλάβες μη αναστρέψιμες και να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Προκήρυξη και βίντεο στο μικροσκόπιο

Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Αντιτρομοκρατικής έχει τεθεί και η εξασέλιδη προκήρυξη που υπογράφεται από τη «FAI/IRF Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία/ Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο, Πυρήνας Nicola και Alfredo».

Στο κείμενο, οι συντάκτες απειλούν κατά των εταιρειών, αλλά και κατά των φυσικών προσώπων τους. Με λεπτομέρεια εξετάζεται και το βίντεο που συνοδεύει την επιστολή, στο οποίο περιγράφεται πλήρως ο τρόπος που τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να τοποθετήσουν υδροχλωρικό οξύ σε κλειστά μπουκάλια αναψυκτικών.

Βασικό μήνυμα της προκήρυξης είναι ότι το «Σχέδιο Πράσινη Νέμεσις» αποτελεί την «αφετηρία διαλόγου της πράξης πάνω στην προοπτική της Νέας Αναρχίας, με τον συντονισμό των άτυπων ομάδων συγγένειας των πυρήνων της FAI… Είναι το σημείο συνάντησης των αναρχομηδενιστών με τους αντιπολιτισμικούς οικοαναρχικούς», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την ίδια την «επιχείρηση», οι συντάκτες γράφουν: «Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε μια πρακτική που δεν έχει ξαναεφαρμοστεί ποτέ στον ελλαδικό χώρο… Ετσι, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα πρωτότυπο σαμποτάζ που θα είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα ένα εκβιαστικό μποϊκοτάζ προϊόντων από όλους τους καταναλωτές. Θα μολύνουμε με υδροχλωρικό οξύ τα προϊόντα αυτών των εταιρειών και θα τα επανατοποθετήσουμε σαν καινούργια στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Οι συντάκτες σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «στόχος μας δεν είναι να βλάψουμε κανέναν που θα καταναλώσει αυτά τα προϊόντα, για αυτό αποστέλλουμε αυτή την προκήρυξη πριν προχωρήσουμε στην επανατοποθέτηση των προϊόντων στα ράφια».

Μεταξύ άλλων, η ενέργεια αφιερώνεται και στα 10 φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ethnos.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...