Προοδος αλλά όχι συμφωνία, στη διαπραγμάτευση

Ανυποχώρητοι στις παράλογες απαιτήσεις τους οι δανειστές!

Ανυποχώρητοι στις παράλογες απαιτήσεις τους οι δανειστές, δυσκολεύουν το κλείσιμο της συμφωνίας! Επιμένουν σε παράλογα μέτρα και με αιχμή του δόρατος την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, πιέζουν για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και «κουτσούρεμα» του αφορολόγητου!

 Δίχως «λευκό καπνό», αλλά με μικρή πρόοδο ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με την τρόικα. Έκλεισε η «ψαλίδα» στο ύψος των μέτρων για το συνταξιοδοτικό, ενώ για το αφορολόγητο εξετάστηκαν τα διαφορετικά σενάρια μείωσής του και η δημοσιονομική τους απόδοση. Ο υπουργός Οικονομικών, αποχώρησε κατά τις έντεκα το βράδυ με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο το πρωί, όπου θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων . Οι υπουργοί θα επιστρέψουν στις τρείς το μεσημέρι, για να σημειωθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος πριν αποχωρήσουν οι αποστολές των δανειστών από την Αθήνα.

Αν και τα στελέχη του  «κουαρτέτου», ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν από σήμερα στις  βάσεις τους, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, εκτίμησαν ότι ενδέχεται να παραμείνουν στην Αθήνα, μία ακόμα ημέρα αν υπάρξει σημαντική πρόοδος και στη συνέχεια, να φύγουν για το EuroWorking Group της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση,  «υπήρξε πρόοδος, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει στο ποσοστό των περικοπών στις συντάξεις, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εφαρμογή μέτρων για το 2018. Για την πρόωρη περικοπή συντάξεων. Η συζήτηση για το 2019 και το 2020 είναι σε εξέλιξη».
 

Μικρή πρόοδος στο Συνταξιοδοτικό, δεν τα βρίσκουν στο ύψος των μέτρων!

 Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στην συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου με το «κουαρτέτο» των Θεσμών. Η πολύωρη συνάντηση, ολοκληρώθηκε λόγο μετά τις δέκα και μισή του βράδυ και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, υπήρξε μικρή πρόοδος, στο σύνολο του «παζαριού» για τα θέματα της διαπραγμάτευσης. Οι δύο πλευρές, τα «έσπασαν» στο συνολικό ύψος των μέτρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να επιμένει σε κούρεμα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις ευρώ, από την συνταξιοδοτική δαπάνη!

 Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η διαφορά για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, εστιάζεται στο τα μέτρα θα είναι στο 1% του ΑΕΠ (ΔΝΤ) ή στο 0,75% του ΑΕΠ που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει την μείωση των συντάξεων, αλλά από το 2020. Αν και μερίδα των δανειστών, φέρετε να ζητά την ενεργοποίηση των μέτρων από το 2019, πηγές από το ελληνικό στρατόπεδο της διαπραγμάτευσης, ξεκαθαρίζουν ότι ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων από το 2018.
 

Ανυποχώρητοι στο  «κουτσούρεμα» του αφορολόγητου, οι δανειστές

Μετά την συνάντηση, κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι  «αλλάζουν λίγο οι αριθμοί και υπήρξαν συγκλίσεις», για να προσθέσει ότι δεν συζητήθηκαν μόνο τα μέτρα που απαιτούν οι Θεσμοί, αλλά στο τραπέζι έπεσαν και «τα δικά μας θετικά μέτρα όπου υπήρξε πιο πολύ σύγκλιση».

Η ίδια πηγή, επεσήμανε ότι τα αντίμετρα, στη φορολογία και τις δαπάνες, θα έχουν μία κοινωνική χροιά, με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Τώρα, «συζητάμε τις λεπτομέρειες τους ώστε να είναι καλά σχεδιασμένα».

Στα θέματα ενδιαφέροντος του υπουργείου Οικονομίας, ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι «είναι ελάχιστες οι διαφορές στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού». Απαντώντας στο καυτό ερώτημα, αν έχουν επιλυθεί οι διαφορές για τις δαπάνες που θα μπαίνουν στον μηχανισμό, εάν θα «κουρεύονται» και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) είπε ότι «υπήρξε σύγκλιση», αλλά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273828-Oloklerotheke-e-synantese-Achtsiogloy-THesmon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...