Προς επαναφορά της βάσης του “10” το υπουργείο Παιδείας

Προς επαναφορά της βάσης του
Η επαναφορά του πλαφόν της βάσης του δέκα, βρίσκεται στους προσανατολισμούς του Υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Συγκεκριμένα ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε: «Τα ισχυρά τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα minimum των προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι’ αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ο υπουργός Παιδείας όμως έχει αρχίσει και το διάλογο για την υλοποίηση του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις και μετανομασίες τμημάτων. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διαλόγου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, ενώ από σήμερα ξεκινάει ο διάλογος με τους εκπροσώπους κάθε ιδρύματος χωριστά.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκτιμούν ότι ο χρόνος ως τον προσεχή Φεβρουάριο, δεν επαρκεί για να ολοκληρωθεί ο διάλογος και να γίνουν αλλαγές στις σχολές και στα τμήματα, ωστόσο, όπως φαίνεται και στη συνέντευξη, ο υπουργός επιμένει ότι ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2013 – 2014. Συγχρόνως έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.

«Το επόμενο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων», ανέφερε, « θα αποτυπώνει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα νέα ισχυρότερα τμήματα που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχθούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν.

Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα Ιδρύματα θα αναβαθμιστούν και οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον.Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της Παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης».

Πολύς λόγος όμως γίνεται και για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνουν οι αλλαγές στο Χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ», λέει ο κ. Αρβανιτόπουλος, «αφορούν στο φυσικό μέγεθος και στη διάρθρωση των Ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των Τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά Ιδρύματα και Τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας».

ΠΑΙΔΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...