Πρωταθλητές στην διαφθορά υγεία και οικονομικές υπηρεσίες

Πρωταθλητές στην διαφθορά υγεία και οικονομικές υπηρεσίες
Στην χώρα όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται «βασιλεύει» η διαφθορά.  Δυο τομείς, αυτός της υγείας και των οικονομικών έχουν τα σκήπτρα στην Ελλάδα.
Τα πρωτεία της διαφθοράς στη χώρα κατέχουν οι υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης, οι υπηρεσίες υγείας, οι πολεοδομίες και τα ασφαλιστικά ταμεία όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2011 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή πρωταθλήτρια και το 2011 αναδεικνύεται η Αττική σε ό,τι αφορά τους δήμους και τις λοιπές υπηρεσίες υπουργεία και λοιπές κρατικές δομές.

Σε επίπεδο υποθέσεων ανά 100.000 κατοίκους, τα πρωτεία κατέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου (19,8%) και η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας (19,6%), ακολουθούμενες από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου (18%) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (16,1%). Η Περιφέρεια Αττικής, σε εκτίμηση ανά 100.000 κατοίκους, κατέχει την 7η θέση με το 13% των υποθέσεων.

Στο ένα τρίτο των υποθέσεων που εξετάσθηκαν δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα (32,1%), ενώ η πλειονότητα των υποθέσεων αφορούσε οργανωτικά προβλήματα (22,1%) και γενικότερα ζητήματα (18,6%) λειτουργίας των υπηρεσιών. Παράνομες ενέργειες αφορούσε το 10% των υποθέσεων, 2,9% παράβαση αρχής διαφάνειας και 2,1% διαφθορά και λοιπά ποινικά αδικήματα.

Το 2011 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης 1.900 υποθέσεις πειθαρχικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό. Από αυτές οι 1.245 αφορούσαν το στενό δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού) και οι 655 τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΝΠΙΔ, δηλ. δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς). Σε ποσοστό 9,8% (186 υποθέσεις) ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση προκειμένου να κριθούν οι υποθέσεις εκ νέου από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο.
Οι λόγοι που επέβαλαν την άσκηση ένστασης ήταν η επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών, η μη ορθή εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, η ανεπαρκής ή μη νόμιμη αιτιολόγηση των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών αποφάσεων και η εσφαλμένη ερμηνεία νόμου.
Μεταξύ των 186 ενστάσεων, 25 αφορούν το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, 21 το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αρτας και 15 τον ΕΟΤ

Περιπτώσεις δημόσιων λειτουργών που είχαν αθωωθεί για βαριά παραπτώματα

Χαρακτηριστική είναι η ένσταση κατά πειθαρχικής απόφασης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με την οποία επιβλήθηκε σε γιατρό Γενικού Νοσοκομείου η ποινή της έγγραφης επίπληξης για παράβαση καθήκοντος.
Ο συγκεκριμένος ιατρός είχε παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος.

Από έρευνα που διενεργήθηκε στους ιατρικούς φακέλους όλων των χειρουργικών κλινικών του νοσοκομείου των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις το διάστημα 01-09-2007 έως 15-11-2007, διαπιστώθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για εισαγωγές ασθενών σαν δήθεν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια εφημεριών, που αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων. Στους φακέλους πολλών ασθενών δεν υπήρχαν προεγχειρητικές εργαστηριακές εξετάσεις στο όνομά τους. Αντ’ αυτών βρέθηκαν εξετάσεις σε όνομα άλλων ασθενών, το οποίο χειρόγραφα είχε αντικατασταθεί με το όνομα του πραγματικού ασθενούς. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι γιατροί του νοσοκομείου, στους οποίους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της έγγραφης επίπληξης ή αθωώθηκαν από το πειθαρχικό συμβούλιο της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά των πειθαρχικών αποφάσεων.

Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλος του ΕΟΤ ως πρόεδρος της Επιτροπής διενέργειας πρόχειρων διαγωνισμών συνέταξε πρακτικά πρόχειρων διαγωνισμών για την ανάθεση προμηθειών διαφημιστικού υλικού, βεβαιώνοντας ότι προέβη στην αποσφράγιση των προσφορών ενώ οι προσφορές παραδίδονταν ανοικτές κατά παράβαση της γενικής αρχής διασφάλισης συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στις προμήθειες του Δημοσίου. Δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή στη διαδικασία ελέγχου των προσφορών και στην επιλογή των προμηθευτών. Πριν από τη σύνταξη των πρακτικών δεν διενεργούσε έρευνα αγοράς.

Για την προμήθεια διαφημιστικών υλικών δεν προηγήθηκε απόφαση του αρμόδιου οργάνου, με την οποία να προσδιορίζονται το προς προμήθεια είδος, η ποσότητα, οι τεχνικές προδιαγραφές και το ύψος της προϋπολογισμένης δαπάνης. Η υπάλληλος είχε απαλλαχθεί από το παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος.

Ένας άλλος υπάλληλος του ΕΟΤ απαλλάχθηκε από το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος, παρά το γεγονός ότι είχε συμβάλει στην πρόκληση οικονομικής ζημιάς σε βάρος του ΕΟΤ. Διαπιστώθηκε ότι είχαν επανειλημμένα πληρωθεί οικογενειακά δελτία τουρισμού, χωρίς την υπογραφή του προέδρου του ΕΟΤ, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του 2006, 2007-2008, 2008-2009. Επίσης, στην περίπτωση ξενοδοχείου που υπέβαλε εικονικά δελτία προς πληρωμή, μολονότι ήρθαν σε γνώση του αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Οργανισμού, δεν μερίμνησε για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προώθησε την πληρωμή της επιχείρησης. Στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι του ΕΟΤ που αθωώθηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε ένσταση κατά των πειθαρχικών αποφάσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...