Πρόβλημα με τους ΚΑΔ στην εστίαση -Κίνδυνος να χαθούν επιδόματα εργαζομένων

Πρόβλημα με τους ΚΑΔ στην εστίαση -Κίνδυνος να χαθούν επιδόματα εργαζομένων
Πρόβλημα με τους ΚΑΔ στην εστίαση -Κίνδυνος να χαθούν επιδόματα εργαζομένων


27/03/2020 – 15:43

Προβλήματα στο σύστημα «Εργάνη» αναφέρουν επιχειρήσεις και εργοδότες, στη διαδικασία καταχώρισης των συμβάσεων που ανεστέλλουν προσωρινά, ώστε να πάρουν επιδόματα οι εργαζόμενοι.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης ανέφεραν σε ενημερωτική ιστοσελίδα πως αντιμετώπισαν δυσκολίες στην καταχώριση ειδικοτήτων στο σύστημα. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν μια ειδικότητα (σερβιτόρους) στην «Εργάνη», ενώ δεν τα κατάφεραν για προσωπικό που δουλεύει σε άλλα πόστα (κουζίνα).

Το ζήτημα, που ενδεχομένως αποδίδεται σε τεχνικό πρόβλημα, εγείρει κινδύνους για τα επιδόματα εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες – επιχειρήσεις έχουν προθεσμία μέχρι τις 31/03 για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο σύστημα «Εργάνη». Να σημειωθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση, ο εργοδότης θα είναι υπόχρεος να καταβάλλει πλήρεις αποδοχές στον εργαζόμενο.

Εστιάτορες: Υπάρχουν ΚΑΔ που δεν γίνονται δεκτοί στο σύστημα
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), υποστήριξε, μιλώντας σε ενημερωτικό σάιτ, ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει «φωτιά» τα λογιστήρια των επιχειρήσεων.

«Όλοι προσπαθούν να κάνουν τις δηλώσεις στο σύστημα “Εργάνη”, προκειμένου να έχουν μια ελάφρυνση από τα εργατικά κόστη, αλλά και για να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ» σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στη διαδικασία, σημείωσε ότι «έχουμε αναφορές από λογιστήρια για ΚΑΔ που δεν γίνονται δεκτοί στο σύστημα. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μόνο με τους τετραψήφιους ΚΑΔ κυλά ομαλά η διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, «ο κλάδος της εστίασης, και γενικά όλες οι επιχειρήσεις, πρέπει να στηριχθούν περισσότερο. Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε εισπράξεις, όμως δίνουμε ρεύμα, δίνουμε για νερό, για πάγια θέρμανσης, πληρώνουμε για τηλεφωνικές συνδέσεις και φυσικά θα δώσουμε και το 60% του ενοικίου. Η μόνη απαλλαγή που έχουμε είναι για τα εργατικά. Ομως φοβάμαι ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας αν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα, καθώς όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν θα έρθουμε αντιμέτωποι με μεγάλες οφειλές.»
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...