Πρόβλημα στην Γερμανική Οικονομία, «φρενάρουν» οι εξαγωγές!

ΤΟ ΕΝΑ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ                             

Τις αμαρτίες του παρελθόντος πληρώνουν οι Γερμανοί, που αφού επέβαλαν σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη, οι «πελάτες» τους, τα κράτη που εισάγουν μεγάλο όγκο προϊόντων από την Γερμανία, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιταλία, είδαν τις οικονομίες τους να «μαραζώνουν», με αποτέλεσμα να μειώσουν τις εισαγωγές.  Ένα ακόμα «χαστούκι» για την Γερμανία, που μετά το δημοψήφισμα για το «Brexit» και την εκλογή Τραμπ,  τώρα αρχίζουν να βλέπουν και την γερμανική Οικονομία να κινδυνεύει. Όλα αυτά, κάνουν την ζωή δύσκολη για την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ που μαζί με την ζημιά από το προσφυγικό, έχει ήδη πολλά προβλήματα να φράζουν τον δρόμο για την επανεκλογή της.

Τα νέα από την Γερμανία, δεν είναι καλά για τις εξαγωγές τους, αφού αν και οι αναλυτές περίμεναν μία πτώση, αυτή ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Πρόκειται για μία σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους για την γερμανική οικονομία.

Αντίθετα με την Ελληνική Οικονομία, που εμφανίζει Ανάπτυξη 1,5% σε επίπεδο έτους και 0,5% σε επίπεδο μήνα, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Γερμανίας, το ΑΕΠ τους αυξήθηκε το 3ο τρίμηνο κατά μόνο 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το γερμανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7%.  «Οι εξελίξεις στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου ήταν αυτές που επηρέασαν την ανάπτυξη. Οι εξαγωγές υποχώρησαν ελαφρά, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκηαν συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2016», αναφέρει ανακοίνωσή της η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.

Αναλυτές, εκτιμούν  ότι η αβεβαιότητα που δημιούργησε το Brexit λειτούργησε ως αντίβαρο στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπως και εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Το Brexit βρήκε τη γερμανική οικονομία σε κατάσταση ισχυρή. Αλλά η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ συνιστά απειλή για τη γερμανική οικονομία (…)Αν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ, προχωρήσει όντως προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού, η πορεία αυτή θα αφήσει αναμφίβολα τα ίχνη της στο γερμανικό ΑΕΠ», δήλωσε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING Bank.

Με τις εκλογές να έρχονται κάθε μέρα και πιο κοντά, η Καγκελαρία, δεν θέλει να ακούει τέτοια νέα. Το πολιτικό κλίμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με δεδομένη την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ τον Ιούνιο και την εκλογή Τραμπ το Νοέμβριο. Δεν αποκλείονται πιθανά πολιτικά σοκ στην Ευρωζώνη,  τονίζουν ξένοι αναλυτές.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...