Πρόεδρος Μεξικού: Δεν θα πληρώσουμε εμείς το τείχος

Μεξικό: Ισχύει για την ώρα η προγραμματισμένη διάσκεψη Τραμπ – Νιέτο

Κατηγορηματικός ότι το Μεξικό δεν πρόκειται να πληρώσει το κόστος της κατασκευής του τείχους που υπέγραψε ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Μεξικό, Ενρίκε Πένα Νιέτο, σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Εντούτοις, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο Ενρίκε Πένα Νιέτο θα πραγματοποιήσει κανονικά το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

«Ενοχλούμαι και απορρίπτω την απόφαση των ΗΠΑ να χτίσουν το τείχος», είπε ο Νιέτο στο μήνυμά του τονίζοντας ότι το Μεξικό δεν θα δώσει ούτε ένα πέσο για το σχέδιο που υπέγραψε ο Τραμπ.

Πάντως, ο Μεξικανός Πρόεδρος έσπευσε να συμπληρώσει ότι το Μεξικό παραμένει φίλος του αμερικανικού λαού και ότι είναι πρόθυμο να προχωρήσει σε συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα Μεξικανοί αρχιτέκτονες έφτιαξαν ένα βίντεο με το οποίο επιχειρούν να δείξουν το πόσο δεν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο του Τραμπ για κατασκευή του τείχους αυτού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους από την οπτικοποίηση του σχεδίου του αμερικανού προέδρου για την ολοκλήρωσή του θα απαιτηθούν 16 χρόνια και 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μεξικό: Ισχύει για την ώρα η προγραμματισμένη διάσκεψη Τραμπ – Νιέτο

Η διάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μεξικανού ομολόγου του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, «ισχύει για την ώρα», όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι.

Την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, την ώρα που η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας, υπό τον Μεξικάνο υπουργό Εξωτερικών έφτανε στο Λευκό Οίκο για συνομιλίες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε κλίμα οργής στο Μεξικό, με πολιτικούς κύκλους να τη χαρακτηρίζουν ως κίνηση υποβάθμισης των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Τραμπ.

Στο μεταξύ ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε χθες ότι ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.

«Θα το πληρώσουμε εμείς και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα», είπε ο Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, προσθέτοντας πάντως ότι «υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό».

Μεξικό: Η ροή Μεξικανών μεταναστών προς τις ΗΠΑ σημειώνει πτώση από το 2007

Στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70, βρίσκεται μεταναστευτική ροή Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μεξικό.

Τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία  πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για να αρχίσει η κατασκευή τείχους στα σύνορα των δύο χωρών, το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση που παρουσίασε από το 1990 έως το 2007.

Σύμφωνα με το Κέντρο σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.

Από το 2012, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο περίπου 11% των Μεξικανών ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με 21% το 2007.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...