Πρόσκληση σε Συνάντηση Εργασίας για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2010

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ελλάδα γενικότερα, αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση με πολλαπλές και σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της κρίσης, μεταξύ άλλων, απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός φιλόδοξου και απαιτητικού προγράμματος για τα επόμενα χρόνια το οποίο βασίζεται στις ακόλουθες προτεραιότητες:

  1. Έξυπνη ανάπτυξη, βασισμένη στην κοινωνία της γνώσης και στην καινοτομία
  2. Αειφόρο ανάπτυξη, με έμφαση στην προώθηση μιας πιο αποδοτικής στη χρήση πόρων, πιο πράσινης και ανταγωνιστικής οικονομίας
  3. Χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, την προώθηση της απασχόλησης παρέχοντας οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή

Είναι φανερό ότι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανόρθωση του βιοτικού επιπέδου θα εξαρτηθεί σημαντικά από την ικανότητα να προωθηθεί η καινοτομία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στις επιχειρήσεις και στις κοινωνικές διαδικασίες.

Έξυπνη εξειδίκευση σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους που άγεται από την αριστεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι εθνικές και περιφερειακές αρχές σε όλη την Ευρώπη να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων της EE πιο αποδοτικά και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Η έξυπνη εξειδίκευση είναι ουσιώδης για την πραγματικά αποτελεσματική έρευνα και τις επενδύσεις στην καινοτομία. Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική συνοχής την περίοδο 2014-2020, προϋπόθεση για τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) την περίοδο 2014-2020 θα είναι η υποστήριξη αυτών των επενδύσεων (αιρεσιμότητα).

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει τις απαραίτητες διοικητικές και οργανωτικές διαδικασίες για την εκπόνηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την περιφερειακή καινοτομία με βασικό στόχο τον εντοπισμό των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων της.

Για το σκοπό αυτό διοργανώνει συνάντηση εργασίας την 3η Δεκεμβρίου 2012 στο Ξενοδοχείο ACHAIA BEACH HOTEL (Καστελλόκάμπος Ρίου) στην οποία καλείστε να συμμετέχετε ενεργά για την κατάθεση των θέσεών σας και απόψεων σας στο πλαίσιο της ανοικτής διαβούλευσης και συνεργασίας του συνόλου των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για την καλύτερη προετοιμασία και την αποτελεσματικότητα της συνάντησης, σας αποστέλλουμε συνημμένα έντυπο ερωτηματολόγιο για την Καταγραφή Απόψεων σύμφωνα με το περιεχόμενο των θεμάτων συζήτησης που θα περιλαμβάνει η συνάντηση εργασίας. Παρακαλούμε το συμπληρωμένο έντυπο μαζί με την αίτηση συμμετοχής στις εργασίες της συνάντησης να τα αποστείλετε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έως την Δευτέρα 26/11/2012 στα ακόλουθα email: [email protected], [email protected]. Επίσης σας στέλνουμε το οδηγό της Ε.Ε. για την εκπόνηση των Στρατηγικών Ευφυούς Εξειδίκευσης.

Ελπίζουμε στην παρουσία και ενεργό συμμετοχής σας στην συνάντηση εργασίας ώστε τα αποτελέσματα να συμβάλλουν στην βέλτιστη συνέργια και συντονισμό για τη εκπόνηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Απόστολος Κατσιφάρας

Ενημέρωση



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...