Πρόταση δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση, με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους!

Οι εκκρεμότητες της συμφωνίας με τους δανειστές

 

 Τι συμβαίνει με τα μέτρα της β’ αξιολόγησης;

 Πρόταση συμβιβασμού, στέλνουν οι δανειστές στην Αθήνα, σε μία προσπάθεια να κλείσει η β’ αξιολόγηση, έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου!

Με τον φόβο ότι η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί μέχρι τις Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου, ένα «δίκοπο» μαχαίρι και για τις δύο πλευρές, οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, με αντάλλαγμα την δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μετά το 2018!

 Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει ένας πυρετός διαβουλεύσεων, καθώς κυβέρνηση και δανειστές, προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από την τελική συμφωνία. Στο τραπέζι παραμένουν τα μέτρα 4,5 δις ευρώ που απαιτεί το Ταμείο, με νυστέρι στις συντάξεις και κούρεμα του αφορολόγητου, αλλά από την άλλη η ελάφρυνση χρέους που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι δανειστές, θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος (περίπου 5-6 δις ευρώ) αλλά παράλληλα θα καλύπτει και τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (4-4,5 δις ευρώ).

Ο πρώτος στόχος, είναι να σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογείται η επιστροφή της Τρόικας, έως τις 9 Φεβρουαρίου, που είναι και το κρίσιμο EuroWorking Group. Οι δανειστές, αναμένεται να προτείνουν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023 (5 χρόνια), ενώ έως το 2028 ο στόχος θα πέφτει στο 2,5% – 3% του ΑΕΠ.

Στα μέτρα του Ταμείο, αναμένεται ότι οι  Θεσμοί θα επιμείνουν στην σταδιακή μείωση του αφορολόγητου, διαδικασία που θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα. Για τις απαιτήσεις του Ταμείου από τους συνταξιούχους, οι δανειστές, αναμένεται να ζητήσουν μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης. Το πιθανότερο σενάριο, προβλέπει ότι αυτό θα γίνει με την ενεργοποίηση του «κόφτη».

 Στο κομμάτι των Εργασιακών, οι Θεσμοί επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις ενώ αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση στο ελληνικό αίτημα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ανατροπές στον χάρτη ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, φέρνει δημοσίευμα του Bloomberg, που αναφέρει ότι σε επιστολή του, ο υπουργός Οικονομικών  Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν υλοποιηθεί το 70% των μέτρων που απαιτούνται για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης! 

 Το σημείωμα, φέρεται σύμφωνα με το ξένο μέσο, να συζητήθηκε με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, πριν το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.

Δύσκολη ημέρα, για την διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών, καθώς  εκτός από την μη υλοποίηση των μέτρων, το Bloomberg, αναφέρεται σε δεσμεύσεις για λήψη νέων μέτρων ύψους 550 εκατ. ευρώ το 2018, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζουν οι δανειστές.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες περί σημειώματος Τσακαλώτου, που παρουσιάζει το ξένο μέσο, μόνο το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης έχει υλοποιηθεί. Ένα τρίτο αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και άλλο ένα τρίτο, μπορεί να κλείσει μόνο αφού επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, που θα περιλαμβάνει και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ, μέτρα που μπορούν να  κλείσουν, εντός διαστήματος δέκα ημερών, από την ημέρα της συμφωνίας.

  Μέσα στην λίστα με τα μέτρα που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί είναι, τα Εργασιακά, αλλαγές στην αγορά ενέργειας και το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018 (μέτρα 550 ευρώ).

  Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται στην ενίσχυση και την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» κατά ένα επιπλέον χρόνο, και το 2019.

 Μοσκοβισί: Αθήνα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 Η Κομισιόν, έχει αναλάβει τον ρόλο της «κόλλας» μίας ενωτικής δύναμης, εντός της Ευρωζώνης που προσπαθεί να κρατήσει την Ενωμένη Ευρώπη… ενωμένη.  Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι  «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια μεταρρυθμισμένη Ελλάδα με ανάπτυξη και απασχόληση», παραδεχόμενος ότι αποτελούμε θέμα ανησυχίας για την Κομισιόν, η οποία, κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

 Σε ομιλία του,  στο Ευρωκοινοβούλιο, εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές, δεν βρίσκονται μακριά από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά προσέθεσε πως ο ενιαίος Οικονομικός χώρος, έχει  πρόβλημα απόκλισης οικονομιών και γι’ αυτό η Επιτροπή θέλησε να αντιμετωπίσει το θέμα των μακροοικονομικών ανισορροπιών, ζητώντας από  τις χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, να αυξήσουν τις δαπάνες.

ΔΝΤ, αλλιώς δεν έχει άλλη δόση, απείλησε ο Κλ. Ρέγκλινγκ!

«Οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, εξηγώντας πως η  εκταμίευση των επόμενων δόσεων του τρίτου προγράμματος προσαρμογής, συνδέεται με τη συμμετοχή του Ταμείου  σε αυτό.

Μιλώντας από την έδρα του Μηχανισμού, το Λουξεμβούργο, έβαλε το ορόσημο της  6ης  Φεβρουαρίου, όταν το θέμα θα εξεταστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Το Ταμείο, δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, ανέφερε ο ίδιος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο τουλάχιστον, τεχνικού συμβούλου. Βέβαια, όλοι αυτοί οι κανόνες, έχουν μπει από τους δανειστές και ισχύουν μόνο όταν είναι σύμφωνοι με τα πλάνα των δανειστών. Ήδη, έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις, χωρίς να συμμετέχει το Ταμείο στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Αλλά ευρώαξιωματούχοι επεσήμαναν πως αυτό έγινε μόνο κατ’ εξαίρεση.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...