Πρώτη χρονιά σε παιδικό σταθμό στην Αγία Παρασκευή. Πως οι γονείς θα βοηθήσουν τα παιδιά στην προσαρμογή τους.

Κάθε Σεπτέμβρη, μια καινούργια ζωή περιμένει κάθε παιδί που ξεκινάει Παιδικό Σταθμό! Νέοι φίλοι, νέες εμπειρίες, νέο περιβάλλον. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών που θα τα στείλουν για πρώτη φορά στον Παιδικό Σταθμό ή στο Νηπιαγωγείο; Πως θα τα προετοιμάσουν για μια ομαλή μετάβαση ώστε να μην έχουν προβλήματα στο νέο τους περιβάλλον;
Ο Παιδικός Σταθμός και μετέπειτα το Νηπιαγωγείο, αποτελούν την ιδανική πρόβα σχολείου, καθώς συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού όπως επίσης στην ομαλή και σταδιακή πορεία του προς την αυτονομία και την ανεξαρτητοποίηση του.

Αρχή κοινωνικοποίησης.
Τα παιδιά που σε λίγο καιρό θα πάνε πρώτη φορά στον Παιδικό Σταθμό ή το Νηπιαγωγείο πρέπει να μπορούν να συνυπάρχουν με άλλα παιδάκια. Αν το δικό σας δεν είχε μέχρι τώρα την ευκαιρία να κάνει παρέα με άλλα παιδιά, διάφορες δραστηριότητες όπως το να μοιράζεται πράγματα, να περιμένει τη σειρά του και να παίζει παιχνίδια που απαιτούν συνεργασία, μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολες γι’ αυτό. Βοηθήστε το να συνηθίσει να αποτελεί μέρος μιας ομάδας κανονίζοντας, τις μέρες που απομένουν μέχρι να πάει πρώτη φορά σχολείο, να έρχονται παιδάκια στο σπίτι ή να πηγαίνει στο δικό τους ή και σε άλλα γενικότερα.

Γνωρίστε στο παιδί το σχολείο του.
Όταν τα μικρά παιδιά θα ζήσουν ένα νέο περιβάλλον ή μια νέα αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμά τους μπορεί να προσκολληθούν περισσότερο στους γονείς τους. Η πιο συνηθισμένη σκηνή στους Παιδικούς Σταθμούς κάθε Σεπτέμβρη είναι τα πιτσιρίκια που κλαίνε, κρατούν τη μαμά τους από το πόδι και δεν την αφήνουν να φύγει. Συνήθως, τα παιδιά χρειάζονται 1-2 εβδομάδες για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Αν εσείς προετοιμάσετε κατάλληλα το παιδί σας, ίσως αποφύγετε αντίστοιχες σκηνές.
Τι να κάνετε: Μιλήστε του για το σχολείο με τρόπο ενθουσιώδη και θετικό. Ζητήστε από έναν Παιδικό Σταθμό στην Αγία Παρασκευή να τον επισκεφθείτε παρέα με το παιδί σας. Δείξτε του τους χώρους, αλλά αποφύγετε να του εξηγήσετε με λεπτομέρειες τι ακριβώς είναι ο κάθε χώρος γιατί θα αγχωθεί. Ρωτήστε τους υπευθύνους αν μπορεί να συμμετάσχει λίγο σε μια τάξη. Συστήστε το στους δασκάλους και εσείς γνωριστείτε με άλλους γονείς, για να γνωριστούν και τα παιδιά σας πριν πάνε στο Σταθμό, έτσι θα αισθανθούν μεγαλύτερη οικειότητα. Εξηγήστε στο παιδί σας με απλά λόγια ότι στο Σταθμό τα παιδιά παίζουν όλα μαζί, ζωγραφίζουν παρέα, τραγουδούν, ακούνε παραμυθάκια. Η επίσκεψη καλό είναι να διαρκέσει 30 – 60 λεπτά, γιατί αν καθυστερήσετε περισσότερο το παιδί θα κουραστεί.

Χρήσιμες συμβουλές προετοιμασίας.
Η ζωή στο Παιδικό Σταθμό είναι πιο εύκολη για το παιδί αν το έχετε μάθει να ακούει και να ακολουθεί οδηγίες, πάντα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Πείτε του λοιπόν, για παράδειγμα, να πάρει τα ρούχα του από το καλάθι με τα άπλυτα και να τα βάλει στο πλυντήριο. Παίξτε επίσης παιχνίδια που το μαθαίνουν να ακολουθεί οδηγίες, να λύνει προβλήματα και να περιμένει τη σειρά του. Κάτι άλλο που επίσης βοηθά είναι να συνηθίσει να σας παρακολουθεί όταν του διαβάζετε ένα βιβλίο. Για να το εξασκήσετε, φροντίστε να του διαβάζετε καθημερινά 15 λεπτά την ημέρα, ώστε να εξοικειωθεί με τη διαδικασία αυτή, κάτι που θα του φανεί απαραίτητο όταν πάει στο Σταθμό. Τέλος, ζητήστε του να σας ρωτά ό,τι απορίες τυχόν του δημιουργούνται. Φαίνεται τελικά ότι τα παιδιά που έχουν «προγυμναστεί» σε ποικίλες δραστηριότητες από το σπίτι καταφέρνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις της ζωής στον Παιδικό Σταθμό.

Χαρακτηριστικά εύκολης προσαρμογής
Η προσαρμογή ενός παιδιού περιλαμβάνει συμμετοχή σε ομάδα, κοινωνική συμπεριφορά, σεβασμό κανόνων, νέα πρόσωπα, νέες σχέσεις, νέες γνώσεις. Η προσαρμογή ενός παιδιού στον Παιδικό Σταθμό ή το Νηπιαγωγείο είναι πιο εύκολη όταν αυτό έχει μάθει:
• να συμμετέχει σε μια ομάδα και να ενδιαφέρεται να κάνει φίλους
• να επιλέγει μια δραστηριότητα και να την ολοκληρώνει
• να κάθεται για να ακούσει μια ιστορία
• να ακολουθεί μια ρουτίνα
• να κρατά ένα μολύβι ή ένα μαρκαδόρο για να ζωγραφίζει (ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας)
• να εκφράζει κάποιο ενδιαφέρον για να μαθαίνει
• να γνωστοποιεί στους ενήλικες τις ανάγκες του.

Ανεξαρτησία & κοινωνικότητα: τα κλειδιά της επιτυχίας.
Το πιο σημαντικό καθήκον σας είναι να βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει θετικά το Νηπιαγωγείο (ειδικά αν δεν έχει πάει Παιδικό Σταθμό), το οποίο αντιπροσωπεύει πολλές νέες προκλήσεις όπως η απομάκρυνση από την οικογένεια και η προσπάθεια να κάνει νέους φίλους. Για να βοηθήσετε το παιδί να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία, έχετε υπόψη σας τα εξής:

• Προσφέρετε νέες εμπειρίες.
Είναι σημαντικό να κάνετε με το μικρό σας διάφορες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς και να συμμετέχετε σε διασκεδαστικές δραστηριότητες που διευρύνουν τους ορίζοντές του. Όσο περισσότερα έχει γνωρίσει μέχρι να πάει στο Νηπιαγωγείο, τόσο ευκολότερα θα μάθει και θα «χτίσει» πάνω σε όσα ήδη γνωρίζει τις νέες εμπειρίες.

• Ανεξαρτησία: ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας.
Μάθετε το παιδί σας να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και να σκέφτεται δημιουργικά στα καθημερινά προβλήματα της ζωής. Η αυτονομία θα του προσφέρει το κουράγιο να συνεχίσει την προσπάθεια σε όλους τους τομείς.

• Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει κοινωνικότητα.
Αν δεν γνωρίζει πώς να πλησιάζει τα παιδιά και να κάνει φίλους, να δανείζεται ή να μοιράζεται πράγματα, να ακολουθεί οδηγίες να κάθεται ακίνητο τουλάχιστον 20 λεπτά, να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει, θα δυσκολευτεί περισσότερο να προσαρμοστεί στο Νηπιαγωγείο. Κάντε προπόνηση στο σπίτι, πάντα μέσα από το παιχνίδι.

• Καθησυχάστε το παιδί σας.
Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν πρέπει να αγχώνεται που θα πάει στο Νηπιαγωγείο. Πρώτα όμως κρατήστε το δικό σας άγχος υπό… περιορισμό, γιατί αυτό είναι που τελικά πυροδοτεί το φόβο ενός παιδιού.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...