Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων η Τουρκία – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων η Τουρκία – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα
Πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων η Τουρκία – Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα», σημείωσε, επίσης ο Μπορέλ.

Και πώς θα μπορούσαν να είναι από τη στιγμή που η Άγκυρα βαδίζει από τη μία πρόκληση στην άλλη. Τόσο η στάση της σε ότι έχει να κάνει με τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και η πλήρης αδιαφορία της στις διεθνείς αντιδράσεις που ακολούθησαν την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην ΕΕ, που συνεκτιμά επίσης τη δράση της Άγκυρας στη Λιβύη και το πρόσφατο θερμό επεισόδιο με τη Γαλλία.

Όπως υποστήριξε χθες ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, κατά τη σημερινή του παρουσία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ζητώντας από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Παράλληλα, τόνισε πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Στο θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Θα είναι σημαντική η συζήτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε τα 27 κράτη-μέλη» σημείωσε ο κ. Κορτσόκ και πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να ακούσω για την πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Τουρκία. Πιστεύω ότι ήταν καλή κίνηση το ότι πήγε στην ‘Αγκυρα. Πιστεύω ότι θα έχουμε εκτενή συζήτηση».

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...