Πυρετός στο Μαξίμου: Ετοιμάζουν την λίστα του ανασχηματισμού για παν ενδεχόμενο – Ποιοι είναι οι “σίγουροι” και ποιοι φεύγουν

Πυρετός στο Μαξίμου: Ετοιμάζουν την λίστα του ανασχηματισμού για παν ενδεχόμενο – Ποιοι είναι οι “σίγουροι” και ποιοι φεύγουν
Πυρετός στο Μαξίμου: Ετοιμάζουν την λίστα του ανασχηματισμού - Ποιοι είναι οι


06/05/2020 – 20:12

Πρόωρες εκλογές ή ανασχηματισμός; Ή και τα δύο μαζί; Πυρετός στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει πιθανότατα τις αποφάσεις του, το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα συμβουλευτεί τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους ειδικούς σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και αφού διαπιστώσει πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες στην οικονομία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ασχέτως του ποια θα είναι η τελική επιλογή του, ο ανασχηματισμός “χωράει” σε όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Backstage, έχουν σχεδόν “κλειδώσει” τα ονόματα αυτών που θα απομακρυνθούν από τον υπουργικό τους θώκο και δε θα βρίσκονται στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Η τελευταία φάση αξιολόγησης των μελών της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να έχει παραδώσει στον πρωθυπουργό τα στοιχεία που του ζητήθηκαν να συλλέξει.

Για παράδειγμα, η Λίνα Μενδώνη και ο Χάρης Θεοχάρης,  φαίνεται πως διανύουν το τελευταίο διάστημα των υπουργικών καθηκόντων τους και, εκτός απροόπτου, δεν θεωρούνται “αξιόμαχοι”. Η αξιολόγηση του Μεγάρου Μαξίμου και τα σοβαρά λάθη που κατηγορούνται πως διέπραξαν στους τομείς ευθύνης τους, τους οδηγούν απ΄ ότι φαίνεται εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Επισφαλής η θέση του Βρούτση

Για τον Γιάννη Βρούτση οι απόψεις διϊστανται. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Γρηγόρης Δημητριάδης (αν και μεταξύ τους οι δύο δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους) συμφωνούν πως ο υπουργός Εργασίας πρέπει να τεθεί εκτός κυβέρνησης όταν γίνει ανασχηματισμός. Από την πλευρά του ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρος ότι δεν θα τεθεί πρόβλημα.

Οι φήμες πως έχει “απειλήσει” πως δεν θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη για την σκανδαλώδη υπόθεση των voucher δεν επιβεβαιώνονται, αρκετοί, όμως, λένε πως ο υπουργός Εργασίας είναι “σκληρό καρύδι” και διαθέτει την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά. Ο εκδότης του “Φιλελεύθερου” Θανάσης Μαυρίδης, πάντως, η γνώμη του οποία “μετράει” στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προεξοφλήσει την αποπομπή και του Γιάννη Βρούτση και του Χάρη Θεοχάρη.

“Σφαγή” υφυπουργών

Το μέλλον του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη είναι αβέβαιο όπως και αυτό του υφυπουργού Γιώργου Ζαββού που είναι υπεύθυνος για τις τράπεζες, ενώ στην πόρτα της εξόδου οδηγούνται και αρκετοί υφυπουργοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους στους 10 μήνες διακυβέρνησης,

Από τους υφυπουργούς, αμφίβολο ότι θα παραμείνουν στη θέση τους είναι οι εξής: Δόμνα Μιχαηλίδου, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Κώστας Σκρέκας, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτρης Οικονόμου και Βασίλης Διγαλάκης. Στο στόχαστρο του Μαξίμου έχει μπει εδώ και καιρό και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Κράνης, ενώ δεν φαίνεται να κινδυνεύει η “καρέκλα” του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

“Πόντους” φέρεται να έχει χάσει και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, αλλά, όπως λένε οι γνωρίζοντες “ένας Καραμανλής δεν ανασχηματίζεται…”.

Οι ακλόνητοιΑκλόνητοι θεωρούνται οι εξής: Χρήστος Σταϊκούρας,Τάκης Θεοδωρικάκος (και ο υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος), Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας. Επίσης, πολύ ισχυρή είναι και η θέση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Επίσης, ισχυρή η θέση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όμως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης κατέθεσε πίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Κικίλια καταγγέλλοντας «Σκάνδαλο στην 6η ΥΠΕ με την υπερτιμολόγηση ατομικών μέτρων προστασίας».

Όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», αναρτώντας στη Διαύγεια τρεις διαφορετικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης αντί μίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη επειδή υπάρχει ξεκάθαρη οσμή πολιτικού σκανδάλου κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει αν:

– Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παύσει από τα καθήκοντα του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη και να αποστείλει τα καταγγελλόμενα στοιχεία μαζί με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η 6η ΥΠΕ με τις δύο εταιρείες για έλεγχο στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας;

– Προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ζητήσει την ανάκληση των συμβάσεων της 6ης ΥΠΕ με τις εταιρείες EUROSUP και BBD ΝΙΚ. ΛΑΙΝΙΩΤΗΣ ΑΕΒΕ ή θεωρεί ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα μα πάνω από όλα ηθικά;

Όσον αφορά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη το τοπίο είναι θολό.

Επιπλέον, αντιφατικές πληροφορίες υπάρχουν και για τη Νίκη Κεραμέως, εξαιτίας του χειρισμού στην επαναλειτουργία των σχολείων, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αντικατασταθεί, καθώς έχει να αντιμετωπίζει πολλά ανοικτά θέματα στον χώρο της Παιδείας. Επιπρόσθετα, θετικό είναι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και για τους Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουμουτσάκοενώ, όσο κι αν φαίνεται περίεργο δυσφορία επικρατεί σε κύκλους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αντιθέτως, ισχυρός φαίνεται πως είναι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου.

Συγκεχυμένες είναι, επίσης, οι πληροφορίες για το “δίδυμο” του υπουργείου Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Αλκιβιάδη Στεφανή, αν και θεωρείται δύσκολο να υπάρξει μετακίνηση, τουλάχιστον του πρώτου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο τελευταίος παραμένει “περίεργα” σιωπηλός εδώ και αρκετούς μήνες, επιθυμεί, όμως, να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο δεν έχει κρύψει πως τα δύο υπουργεία που, κυρίως, τον ενδιαφέρουν είναι των Εξωτερικών και της Άμυνας.

Στην περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά είναι σίγουρο πως θα αναβαθμιστεί, πιθανώς και ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας (από υφυπουργός), ενώ δεν φαίνεται να προχωράει η εισήγηση ορισμένων για υπουργοποίηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο τελευταίος θα παραμείνει επί των επάλξεων καθώς αναμένεται δεύτερο κύμα πανδημίας.

Πιθανές εκπλήξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κάποια πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει κρούσεις στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και στην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, δίχως, ωστόσο, να έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν έχουν αποδόσει.

Τέλος, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας εσωτερικής μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε άλλο υπουργικό αξίωμα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της αναπληρώτριας, Αριστοτελίας Πελώνη.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...